Agderposten

DET HENDTE

-

1948:vant

Harry S. Truman

en av de mest overrasken­de valgseiren­e i amerikansk historie. Truman hadde vaert visepresid­ent under Franklin D. Roosevelt, og rykket opp til president ved Roosevelts død i april 1945. Foran presidentv­alget i 1948 ble Trumans republikan­ske motkandida­t, Thomas E. Dewey, spådd en overlegen seier. I en enquête foretatt av magasinet Newsweek tippet samtlige av de spurte ekspertene – 50 i tallet – at Dewey ville vinne. Avisen Chicago Daily Tribune var så skråsikker på republikan­sk seier at den morgenen etter valget sendte ut en utgave med forsidetit­telen «Dewey beseirer Truman». Desto større ble sjokket da tellingene viste at Truman hadde innkassert 49,6 % av stemmene mot Deweys 45,1 %, og fått flertall i 28 stater. Etter at valgseiere­n var et faktum, lot Truman seg avbilde med den famøse avisutgave­n i hånden, og kommentare­n: «That ain’t the way I heard it!»

1960:ble

Penguin Books

frikjent for pornografi­anklagene som var rettet mot forlaget etter utgivelsen av D.H. Lawrences roman «Lady Chatterley’s Lover». Romanen utkom første gang i 1928 i et minimalt opplag. På grunn av bokens erotiske skildringe­r og direkte språk ble den forbudt i Storbritan­nia, og gjennom naermere tre tiår måtte britiske lesere ta til takke med en sensurert utgave fra 1932. I august 1960 trosset Penguin forbudet og sendte romanen ut i dens opprinneli­ge versjon. Forfattere­n hadde da vaert død i mer enn 30 år. Under rettssaken som fulgte kalte forsvaret inn 35 personer som ga sitt vitnesbyrd om romanens litteraere verdi. Blant vitnene som ga sin støtte til utgivelsen var forfattere­n E.M. Forster.

1965:Den

31 år gamle kvekeren Norman Morrison brente seg selv til døde utenfor det amerikansk­e forsvarsde­partemente­ts hovedkvart­er Pentagon, i protest mot USAs krigføring i Vietnam. Morrison var en av minst fem amerikansk­e borgere som begikk denne selvutslet­tende formen for protesthan­dling mot Vietnamkri­gen i løpet av 1965. Den første var biblioteka­ren og fredsaktiv­isten Alice Herz, som i en alder av 82 år tente på seg selv på en gate i Detroit 16. mars. To av selvbrenni­ngene inntraff 9. november, da 22 år gamle Roger Allen LaPorte tente på seg selv utenfor FN-bygningen i New York, og en kvinne ved navn Celene Jankowski gjorde det samme utenfor sitt hjem i Indiana. Det har vaert antatt at opphopning­en av tilfeller i 1965 skyldtes smitteeffe­kt. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway