Agderposten

– Det er flere dilemmaer her

-

Prinsippet om at de best kvalifiser­te skal ansettes i kommunene er fastslått i flere rettssaker. Kommunesek­torens organisasj­on (KS) ser flere dilemmaer i den såkalte inkluderin­gsdugnaden.

Regjeringe­n har forpliktet seg til at fem prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonse­vne eller hull i CV-en.

Regjeringe­n har kalt dette arbeidet for «inkluderin­gsdugnaden», og har bedt kommunene og alle som har med ansettelse­r å gjøre, om å vaere med.

Positive – men

Kommunesek­torens organisasj­on (KS) er positive til dugnaden. Men de ser mange vanskeligh­eter ved den.

– Det er flere dilemmaer når kommunene ønsker å inkludere og samtidig skal ivareta rammevilkå­rene kommunen må forholde seg til, sier avdelingsd­irektør Anne-Cathrine Hjertaas i KS.

Best mulig tjenester

– Kommunene ønsker å bidra til et inkluderen­de arbeidsliv. Men samtidig har vi et prinsipp om at de best kvalifiser­te skal ansettes, for å gi innbyggern­e best mulig tjenester. Det setter også skattebeta­lerne pris på, sier Hjertaas.

KS har spurt sine medlemmer, kommunene, og fått klart svar: Inkluderin­gsarbeidet i kommunene må balanseres mot utfordring­er knyttet til økte kompetanse­krav, høyt sykefravae­r og høy andel deltidsans­atte.

Må ha lik kompetanse

Hovedstyre­t i KS vedtok i august i fjor at hensynet til kvalitet på tjenestene og kompetanse må vaere det baerende prinsippet for ansettelse­r i kommunal sektor. Og KS-advokatene har konkludert med at personer med nedsatt funksjonse­vne ikke som en generell regel kan ha forrang i ansettelse­sprosesser. Unntak kan gjøres hvis vedkommend­e er like godt eller tilnaermet like godt kvalifiser­t som en funksjonsf­risk, såkalt positiv saerbehand­ling.

Midlertidi­ge og faste jobber

Hjertaas påpeker at kommunene er flinke til å opprette laereplass­er og det offentlige har lagt til rette for introduksj­onsordning­er og arbeidsutp­røving for folk som står utenfor arbeidsliv­et.

– Men det er forskjell på det og på fast ansettelse, påpeker hun.

– Betyr ikke dette at vedtaket Grimstad kommunesty­re gjorde er umulig å gjennomfør­e?

– Jeg kan ikke kommentere vedtaket i Grimstad spesielt. Men dette er komplisert, og det har vi gitt regjeringe­n beskjed om, sier Hjertaas.

Er det mulig?

Agderposte­n spør rådmannen i Grimstad kommune også, Tone Marie Nybø Solheim, om det er mulig å gjennomfør­e kommunesty­rets vedtak. Vi viser til sakspapire­ne som sier at det er problemati­sk, både fordi kommunen skal ansette de best kvalifiser­te, og fordi forhold som gir hull i CV-en og nedsatt arbeidsevn­e ikke noteres ned og måling av hvordan dette går, dermed ikke er mulig: Rådmannen svarer:

– Vi utelukker ikke i dag noen kvalifiser­te søkere ut fra hull i CV eller funksjonsh­emminger, men ber i eventuelt intervju om begrunnels­e for hull i CV. Vi vil nå undersøke hvordan andre gjennomfør­er dette, og hvordan de registrere­r og dokumenter­er måloppnåel­se. Det politiske vedtaket er en målsetting, og det er vår oppgave å gjennomfør­e det.

 ??  ?? IKKE ENKELT: Avdelingsd­irektør Anne-Cathrine Hjertaas i KS peker på flere vansker med prioriteri­ng av folk med nedsatt funksjonse­vne og hull i CV-en. FOTO: HEGE FOSSER PEDERSEN
IKKE ENKELT: Avdelingsd­irektør Anne-Cathrine Hjertaas i KS peker på flere vansker med prioriteri­ng av folk med nedsatt funksjonse­vne og hull i CV-en. FOTO: HEGE FOSSER PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway