Agderposten

– Politiet kunne buret inn mange flere

– Det er helt utrolig at myndighete­ne ikke kommer med flere reaksjoner mot flyktnings­pionasje. Det er en frisone for lovbrudd på dette området, sier leder for Antirasist­isk Senter, Rune Berglund Steen.

- ▶Geir Lid geir@agderposte­n.no

Rune Berglund Steen har i mange år fulgt flyktnings­pionasje mot etiopiere bosatt i Norge. Etiopia er nabolandet til Eritrea, og konflikten mellom de to landene er en grunnlegge­nde årsak til flyktnings­trømmen herfra.

Et hardere diktatur

– Jeg har ikke inngående kunnskap om flyktnings­pionasje blant eritreerne i Norge. Mitt fokus har vaert etiopierne. Men blant eritreerne her i landet har jeg inntrykk av at det nok er faerre som tør stå frem og tale regimet imot enn etiopiere. Den eritreiske opposisjon­en er svakere, og det er derfor ikke så mange som tør komme med kritikk av regimet de flyktet fra. Det skyldes nok at Eritrea er et hardere diktatur enn Etiopia.

Et forsømt område

Rune Berglund Steen mener myndighete­ne burde gjort mye mer for å avdekke flyktnings­pionasje i Norge.

– Det er utrolig at myndighete­ne ikke kommer med flere reaksjoner mot flyktnings­pionasje. Politiet hadde kunnet bure inne lang flere enn det de gjør. Men flyktnings­pionasje er ikke prioritert av PST. Jeg har vaert i møter med dem om dette, og de sier at dette ikke er et prioritert felt. Dette er et forferdeli­g forsømt område, sier han til Agderposte­n, og fortsetter:

– Når noen trues, er det brudd på straffelov­en. Det er nok til å arrestere folk og sende signaler til miljøene som truer. Dette er et område hvor personer som truer får spillerom fordi de risikerer minimalt. Det er her en frisone for lovbrudd, sier han.

Vanskelig å bevise

Jon Ole Martinsen i Norsk Organisasj­on for Asylsøkere (NOAS) sier til Agderposte­n at hans organisasj­on har bistått med anmeldelse­r av flyktnings­pionasje, men at det ofte er en svaert vanskelig bevissitua­sjon.

– Men flere saker ville kunnet komme frem i lyset med mer ressurser til å etterforsk­e flyktnings­pionasje, sier han.

Det er en frisone for lovbrudd på dette området Rune Berlund Steen

 ??  ?? MANGELFULL ETTERFORSK­NING: Leder for Antirasist­isk Senter, Rune Berglund Steen, sier til Agderposte­n at når det gjelder spionering på flyktninge­r, så er dette et område hvor personer som truer får fritt spillerom fordi de risikerer minimalt. – Når noen trues, er det et brudd på straffelov­en, sier Berglund Steen, som mener det er utrolig at myndighete­ne ikke kommer med flere reaksjoner mot flyktning
MANGELFULL ETTERFORSK­NING: Leder for Antirasist­isk Senter, Rune Berglund Steen, sier til Agderposte­n at når det gjelder spionering på flyktninge­r, så er dette et område hvor personer som truer får fritt spillerom fordi de risikerer minimalt. – Når noen trues, er det et brudd på straffelov­en, sier Berglund Steen, som mener det er utrolig at myndighete­ne ikke kommer med flere reaksjoner mot flyktning
 ??  ?? ANMELDER: Jon Ole Martinsen i NOAS har bistått med å anmelde flyktnings­pionasje til politiet. Men det er en vanskelig bevissitua­sjon.
ANMELDER: Jon Ole Martinsen i NOAS har bistått med å anmelde flyktnings­pionasje til politiet. Men det er en vanskelig bevissitua­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway