Agderposten

Taxibransj­en blir neppe til å kjenne igjen hvis fylkespoli­tikerne må slippe rattet

-

▶Hvis

regjeringe­n får det som den vil, kan taxibransj­en om kort tid bli ganske annerledes enn den du kjenner i dag. Det betyr i så fall at naeringen ikke lenger skal detaljregu­leres som om den var en del av det norske landbruket. Det kan blant annet bli slutt på antallsreg­uleringen, som gjør at det i dag er opp til fylkespoli­tikerne å bestemme hvor mange drosjeløyv­er vi trenger. Regjeringe­n ønsker også at taxiturer ikke lenger må formidles via sentraler eller holdeplass­er, men åpner opp for mobilapper. I tillegg blir en rekke andre regulering­er foreslått opphevet. Den såkalte kjentmanns­prøven skal for eksempel ikke vaere et absolutt krav. I stedet satses det på at GPS-plotteren fortsatt skal kunne erstatte kartboken.

▶Bakgrunnen

for at Samferdsel­sdeparteme­ntet har utarbeidet forslaget om frislipp, som i oktober ble sendt ut til høring, er et ønske om større konkurrans­e og en mer forbrukert­ilpasset bransje. Men ønsket har likevel sittet ganske langt inne. Det avgjørende for forslaget om dereguleri­ng av bransjen har nok ikke bare vaert politisk oppfinnsom­het og press fra norske forbrukere. Det skyldes nok hovedsakel­ig at Eftas overvåking­sorgan, ESA, mener den norske taxi-ordningen er i strid med EØS-avtalens artikkel om retten til fri etablering. ESA mener blant annet at dette gjelder behovsprøv­ingen og fylkeskomm­unenes tildeling av drosjeløyv­er etter ansiennite­t og eget skjønn.

▶Drosjenaer­ingen

selv protestere­r, og frykter både kaos og prisgalopp. Det er en forståelig reaksjon, men vi tror naeringen tar feil. Som mange andre dereguleri­nger, vil nok også denne etter hvert komme forbrukern­e til gode, både hva pris og tilgjengel­ighet på taxitjenes­ter angår.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway