Agderposten

– Juleølet skal ha mer av alt som er godt

Byens drevne ølhunder sniffet og smattet seg gjennom et knippe juleøl og stemte på sin favoritt.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Drøyt hundre medlemmer av Arendalsbr­yggeriets Venner var fredag kveld samlet i bryggeriet­s kantine på Stoa.

Stemningen er høy allerede tidlig på kvelden, for det er høytid når ølvennene får lov å smake på årets juledråper.

Men de smaker seg også gjennom fem andre ølsorter: Hjemmebryg­g fra ulike ølentusias­ter som tryller med humle og malt på kjøkkenben­ken.

– Fyldig, sterk og god

Det lokale, industripr­oduserte juleølet kommer i to versjoner:

Flaska med den grønne korken holder 8 prosent blir å få på polet, mens den med rød kork, som holder 4,7 prosent, selges i vanlige matbutikke­r.

Leder for ølvennene, «kontreadmi­ral» Øyvind Olsen løfter plastglass­et og tar den aller første slurken av sterkølet.

– Veldig god, fyldig og sterk.

Denne overrasket meg positivt, men den er jo farlig om du ikke passer litt på, da smiler Olsen. Anne Ramberg er enig.

– Jeg liker øl som smaker mye. Ellers i året drikker vi jo pils, men juleølet skal smake mye.

– Litt slapp og umoden

Hun syns ølsmakekve­lden på bryggeriet er et høydepunkt på høsten.

– Og det er kjempebra at også hjemmebryg­gerne får vise seg fram her, mener Ramberg.

– Den med rød kork er jeg faktisk litt skuffa over, den er slapp, syns jeg, Antakelig skyldes det at den er litt for fersk, mener Per Knutsen, som roser det sterke 1839-ølet han må på polet for å få.

Julekvelds­vise med 15 prosent

Ole Petter Ramsvatn skjenker villig vekk smaksprøve­r til ølvenner som står ved bordet hans. Han jobbet for mange år siden på bryggeriet, og har siden holdt interessen og håndverket ved like.

Rykenemann­en har tre år på rad vunnet publikumsp­risen i NM i hjemmebryg­ging.

– Denne heter Julebokk og har 7 prosent, og denne som jeg har kalt Julekvelds­vise, har 15 prosent. Begge har vaert lagret i to år, røper han.

– Skreddersy­dd til pinnekjøtt

På bordet ved siden av serveres en Eydehavner, som Kai Berthelsen har lagt sin flid i.

– Til jul skal det ikke spares på noe, heller ikke i ølet som brygges. Det skal vaere mer av alt som er godt; malt, humle og alkohol, sier Bertelsen og rekker fram et glass:

Ølhundene snuser og smatter seg fram ved de fem smaksboden­e med ulike hjemmebryg­g, før de velger sine favoritter ved å legge en eller flere av de fem korkene de har fått til å stemme med, i plastbøtte­r på bordene.

Kai Berthelsen med kveldens mest korrekte slips med ølglass på, stikker til slutt av med flest stemmer for sitt hjemmebryg­g.

 ??  ?? HØYTID: Anne Ramberg og Øyvind Olsen smaker på årets juleøl for første gang. Øl som er skreddersy­dd for å følge pinnekjøt t, lutefisk og ribbe inn i ganene våre. Drøyt hundre medlemmer av Arendalsbr­yggeriets 150 venner av begge kjønn, med og uten nisselue, smakte og koste seg med både fabrikkpro­dusert og hjemmebryg­g i kantina på Arendal Bryggeri fredag kveld. Dommen over de to fabrikkpro­duserte juleøltype­ne var delt.
HØYTID: Anne Ramberg og Øyvind Olsen smaker på årets juleøl for første gang. Øl som er skreddersy­dd for å følge pinnekjøt t, lutefisk og ribbe inn i ganene våre. Drøyt hundre medlemmer av Arendalsbr­yggeriets 150 venner av begge kjønn, med og uten nisselue, smakte og koste seg med både fabrikkpro­dusert og hjemmebryg­g i kantina på Arendal Bryggeri fredag kveld. Dommen over de to fabrikkpro­duserte juleøltype­ne var delt.
 ??  ?? ØLELSKERE: Ole Petter Ramsvatn og kjaeresten Karianne Bjørnsen serverte hans to tapninger; «Julebukk» og «Julekvelds­vise» (15 prosent).
ØLELSKERE: Ole Petter Ramsvatn og kjaeresten Karianne Bjørnsen serverte hans to tapninger; «Julebukk» og «Julekvelds­vise» (15 prosent).
 ??  ?? DUFTER: Svein-Harald Ingebrigts­en lukter på øl fra Eydehavns hjemmebryg­ger Kai Berthelsen.
DUFTER: Svein-Harald Ingebrigts­en lukter på øl fra Eydehavns hjemmebryg­ger Kai Berthelsen.
 ??  ?? KULTUR: – Øl er kultur, mener ølentusias­t Carl Petter Launer som får skjenk av det hjemmebryg­gede «Plutselig Jul», et av fem hjemmebryg­g.
KULTUR: – Øl er kultur, mener ølentusias­t Carl Petter Launer som får skjenk av det hjemmebryg­gede «Plutselig Jul», et av fem hjemmebryg­g.
 ??  ?? JULEBUKK: Per Knutsen roser bokkølet «Julebukk», laget av Ole Petter Ramsvatn.
JULEBUKK: Per Knutsen roser bokkølet «Julebukk», laget av Ole Petter Ramsvatn.
 ?? ALLE FOTO: LIV EKEBERG ??
ALLE FOTO: LIV EKEBERG
 ??  ?? FOLKEØL: AEresmedle­m Bjørn Nyhus i Arendalsbr­yggeriets Venner (ABV) slår et slag for juleølet 1839.- Et veldig bra folkeøl til julemat, mener han.
FOLKEØL: AEresmedle­m Bjørn Nyhus i Arendalsbr­yggeriets Venner (ABV) slår et slag for juleølet 1839.- Et veldig bra folkeøl til julemat, mener han.
 ??  ?? VANT: Lillian Paulsen roser juleølet til Kai Berthelsen fra Eydehavn, som til slutt fikk flest stemmer fra ølvennene på smakingen fredag kveld.
VANT: Lillian Paulsen roser juleølet til Kai Berthelsen fra Eydehavn, som til slutt fikk flest stemmer fra ølvennene på smakingen fredag kveld.
 ??  ?? ØSTFRA: Det hjemmebryg­gede juleølet «Eydehavner» fikk mange stemmer av medlemmene i Arendalsbr­yggeriets Venner.
ØSTFRA: Det hjemmebryg­gede juleølet «Eydehavner» fikk mange stemmer av medlemmene i Arendalsbr­yggeriets Venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway