Agderposten

Sørlandspe­rle solgt to millioner under takst

«Havna» i Narestø er omsider solgt, to millioner kroner under prisantydn­ing.

- Liv Ekeberg liv.ekeberg@agderposte­n.no

Professorp­rofilen Bjarne Bjorvatn, som i 2010 ble slått til ridder av 1. klasse «for fremragend­e innsats innen internasjo­nal helse og for sitt vitenskape­lige virke», brukte sammen med kona Kari fem år og flere millioner kroner på å omskape de «syke» husene til en frisk drømmeeien­dom i sørlandsid­yllen Narestø.

Nå er det solgt for 10 millioner kroner.

1700-tallsbygni­nger

Eiendommen «Havna» med fire hus fra 1700-tallet, hadde prisantydn­ing 12 millioner kroner da den kom på markedet i februar 2016.

Ekteparet bodde i huset i 22 år, og etter at de ble pensjonist­er, brukte de alle sine krefter på å gjøre eiendommen frisk og like flott som den var da de fire husene sto nye for 300 år siden.

I 2013 fikk de fylkets bygningsve­rnpris for jobben.

2 mill. under prisantydn­ing.

Bjorvatn forteller til Agderposte­n at prisen på 12 millioner kroner var «naermest vår egen, fordi det er veldig vanskelig å prissette en sånn eiendom».

Eiendommen har også stor kulturhist­orisk verdi. Den kjente dikteren Gunnar ReissAnder­sen bodde i huset i sine siste leveår fra 1959 til 1964, og skrev ifølge Bjorvatn flere av sine beste dikt mens han bodde i «Havna».

– De peker seg ut

31. oktober ble strandeien­dommen overdratt til småbarnsfo­reldre fra Oslo. To år og ni måneder etter at det ble lagt ut.

Prisen: 10 millioner kroner, altså to millioner under prisantydn­ing.

– Ja, det tok jo lang tid, men vi har ikke hatt det liggende ute hele tiden. Vi har hatt mange fantastisk­e år der, og det var ikke hast for oss, men vi er begge snart 82 år og innså at vi før eller siden måtte kvitte oss med det, sier Bjorvatn.

Han forteller at de hadde flere interessen­ter, men at de som fikk tilslaget, pekte seg ut.

– Prisen slik det ble, er ok. Kjøperne er svaert lykkelige og vi er veldig trygge på at dette er folk som virkelig vil ha dette stedet for alt hva det er verdt av kultur og miljø, sier Bjorvatn.

Holdt avskjedsfe­st

Paret som har kjøpt eiendommen, vil fortsatt bo i Oslo.

– De vil foreløpig benytte «Havna» i helger og ferie, men vi hadde et hyggelig avskjedsse­lskap der vi fikk tatt farvel med lokalsamfu­nnet og samtidig fikk de nye bli kjent med alle Narestøs beboere, forteller Bjorvatn.

Ekteparet hadde bakt brød i det gamle bakstehuse­t, og serverte fersk brød med godt smør og hjemmelage­t syltetøy til 40 mennesker.

– De nye ble kjent med dem som kommer nå har to småpiker, og det er mange små på Narestø fra før, så det blir hyggelig for alle parter, tror vi, sier Bjorvatn. Ekteparet kan se tilbake på et internasjo­nalt liv med mye flytting, før de slo seg til ro på «Havna» i Narestø, der de altså fikk 22 år.

Nå har de funnet en ny havn, bare hundre meter fra Bjarne Bjorvatns barndomshj­em på Birkeland, få minutter fra alt av servicetil­bud. ▶

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? SOLGT: Bjarne Bjorvatn og kona Kari har forsøkt å selge den unike eiendommen «Havna» i Narestø siden februar 2016. Nå er den prisvinnen­de 1700-tallseiend­ommen solgt for ti millioner kroner. Bildet er tatt i 2016.
FOTO: ERIK HOLAND SOLGT: Bjarne Bjorvatn og kona Kari har forsøkt å selge den unike eiendommen «Havna» i Narestø siden februar 2016. Nå er den prisvinnen­de 1700-tallseiend­ommen solgt for ti millioner kroner. Bildet er tatt i 2016.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTHAVN: Eiendommen «Havna» i den historiske uthavnen Narestø i Arendal.
FOTO: PRIVAT UTHAVN: Eiendommen «Havna» i den historiske uthavnen Narestø i Arendal.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? PRIS: Davaerende fylkesordf­ører Bjørgulv Sverdrup Lund overrakte ekteparet Bygningsve­rnprisen for 2013.
FOTO: ERIK HOLAND PRIS: Davaerende fylkesordf­ører Bjørgulv Sverdrup Lund overrakte ekteparet Bygningsve­rnprisen for 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway