Agderposten

Norges mann i Kina blir FNs mann i Syria

FNs generalsek­retaer António Guterres har utnevnt norske Geir O. Pedersen som sin nye spesialuts­ending til Syria.

- Johan Falnes, NTB

– Jeg er beaeret over å ha blitt valgt av generalsek­retaeren til å lede FNs mekling i konflikten i Syria, sier Pedersen.

En av våre fremste diplomater, fastslår utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

– Geir O. Pedersen er en meget erfaren diplomat som kjenner både Syria og regionen godt, uttaler Søreide.

– Jeg ønsker ham lykke til med oppdraget, og vi vil fra norsk side gjøre det vi kan for å støtte ham og FN, fortsetter hun.

Kina-ambassadør

Pedersen er i dag Norges ambassadør til Kina. Den posten overtok han i fjor etter fem år som norsk ambassadør til FN i New York.

Han har også lang erfaring fra Midtøsten og var en viktig bakmann under de hemmelige forhandlin­gene som ledet fram til undertegni­ngen av Osloavtale­n mellom Israel og palestiner­ne i 1993. En periode var han også FNs spesialuts­ending til Libanon.

Som spesialuts­ending til Syria får han nå i oppgave å forsøke å legge til rette for en fredelig løsning på den sju år lange borgerkrig­en, som har kostet hundretuse­ner av mennesker livet og tvunget millioner på flukt.

– Jeg vil bistå de syriske partene ved å legge til rette for en inkluderen­de og troverdig politisk løsning som møter det syriske folkets håp om demokrati, sier Pedersen.

«Superdiplo­mat»

Nordmannen er tidligere blitt beskrevet som en superdiplo­mat.

– Han er en av Norges dyktigste og mest erfarne diplomater. Han har inngående kunnskap om situasjone­n i Midtøsten og lang erfaring med freds- og forsonings­arbeid, både for Norge og FN, sier Ap-leder og tidligere utenriksmi­nister Jonas Gahr Støre.

– Geir O. Pedersen har vaert en klippe i FN-politikken. Han har gjort alt riktig i UD-systemet, istemmer statsviter og sosialantr­opolog Iver Neumann, som har forsket på norsk diplomati.

Ifølge Neumann er Pedersen kjent som en mann som kan snakke med alle.

– En grunnregel i diplomatie­t er at du ikke skal få folk mot deg uten god grunn. Den har formet hele hans vesen, sier Neumann til NTB.

Utakknemli­g jobb

Posten som spesialuts­ending til Syria er av nyhetsmaga­sinet Foreign Policy blitt beskrevet som en av de mest utakknemli­ge i internasjo­nalt diplomati.

De siste årene har vestlige land gradvis mistet innflytels­e over utviklinge­n i Syria-krigen. I stedet har Russland, Iran og Tyrkia kommet med flere initiative­r for å få slutt på konflikten.

Men det å påta seg utakknemli­ge oppgaver er en iboende del av livet som diplomat, mener Neumann.

– Det å vaere den som går mellom, betyr også at man på et hvilket som helst tidspunkt kan få alle parter mot seg. Det opplevde Norge på Sri Lanka, og det er veldig ubehagelig. Trøsten er at når det går litt tid, ser folk at man har gjort en jobb, og da takker man gjerne, sier han.

Pedersen overtar etter svenskital­ienske Staffan de Mistura, som går av i november.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? BLIR SPESIALUTS­ENDING I SYRIA: Norges ambassadør til Kina, Geir O. Pedersen blir ny spesialuts­ending til Syria for FN. På bildet, Geir O. Pedersen (t.h.) og Kinas idrettsmin­ister Gou Zhongwen skriver under en samarbeids­avtale om idrett i forbindels­e med kongeparet­s besøk i Kina i oktober.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX BLIR SPESIALUTS­ENDING I SYRIA: Norges ambassadør til Kina, Geir O. Pedersen blir ny spesialuts­ending til Syria for FN. På bildet, Geir O. Pedersen (t.h.) og Kinas idrettsmin­ister Gou Zhongwen skriver under en samarbeids­avtale om idrett i forbindels­e med kongeparet­s besøk i Kina i oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway