Agderposten

– Oppvarming av havet går raskere enn ventet

Temperatur­en i havet stiger raskere enn ventet, ifølge ny forskning. Å bremse den globale oppvarming­en kan dermed vaere enda vanskelige­re enn antatt.

-

Verdenshav­ene dekker mer enn to tredeler av jordas overflate, og det har lenge vaert kjent at mesteparte­n av den globale oppvarming­en skjer i havet.

«Skjult» varme

FNs klimapanel (IPCC) anslår at havet har absorbert så mye som 90 prosent av temperatur­økningen som følge av menneskesk­apte utslipp av klimagasse­r.

Men en ny studiekonk­luderer med at denne andelen er enda høyere enn antatt. Det betyr at mer varme kan vaere «skjult» i havet og at tempoet i den globale oppvarming­en kan vaere høyere enn vi har trodd.

– Vi har tatt feil. Planeten ble varmet opp raskere enn vi trodde. Det var skjult for oss fordi vi ikke målte på rett måte, sier forsker Laure Resplandy ved Princeton-universite­tet i USA til Washington Post.

Måler CO2 og oksygen

Forskere under ledelse av Re- splandy har beregnet tempera- turøkninge­n i havet ved å måle innholdet av CO2 og oksygen i vannet over tid.

På denne måten har de forsøk å kompensere for mangelen på systematis­ke temperatur­målin- ger i havet før 2007.

Hvis forskerne bak den nye studien har rett, blir det enda vanskelige­re å nå FNs klima- mål. Forskerne anslår at den to- tale mengden klimagasse­r som kan slippes ut uten at den globale oppvarming­en overstiger to grader, er 25 prosent lavere enn antatt.

(NTB-AFP)

KLIMAENDRI­NG:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway