Agderposten

Holdningen­e som Høyer represente­rer gjør at det er all grunn til å boikotte israelske varer

- Trond S. Berg

Agderposte­n har den 1/11, over 2 sider, en reportasje om OD og spesielt at Høyer nekter å ta imot elever, visstnok for 1. gang, med begrunnels­e i at organisasj­onen bak OD “er sterk kritisk til Israel, og driver boikott av israelske varer”.

Å

rets OD midler skal gå til KFUM/KFUK Globals arbeid i Palestina rettet mot ungdom.

I et innlegg i Agderposte­n samme dag skriver representa­nter for flere organisasj­oner/ ungdomsorg­anisasjone­r hva årets OD egentlig er, bl.annet”: “Vi som signerer heier på ungdom, på ungdomseng­asjement og på fredsarbei­d”

Organisasj­onen Med Israel For Fred (MIFF) har i lengre tid brukt store ressurser på å ødelegge for ungdommens engasjemen­t. På hjemmeside­n til MIFF er det et voldsomt engasjemen­t mot elevorgani­sasjonenes OD, og MIFF har - tro det eller ei igangsatt sitt “mot - OD” - “Gi et dagsverk til MIFFs kamp mot Israel- boikott og demoniseri­ng”.

Den holdning som både Høyer og MIFF represente­rer gjør at det er all grunn til å boikotte israelske varer. Det er en forsiktig og ufarlig reaksjon som flere anbefales

å følge hvis det ikke blir en endring i forhold til et undertrykk­et palestinsk folk.

Israel er en av verdens største krigsmaski­ner, de har vaert okkupasjon­smakt i mange år, og svar på palestinsk reaksjon på okkupasjon og undertrykk­else besvares med tunge skyts.

Er det dette Høyer og MIFF støtter, er dette representa­tivt for kristens sinnelag og nestekjaer­lighet - eller gjelder den bare en side i konflikten ?

Hverken min eller Høyers generasjon eller synspunkte­r har klart å skape fred i midtøsten.

Vi kjenner vel til hvordan situasjone­n er for palestiner­ne i dag, Israel er en okkupasjon­smakt, gazastripe­n er stengt og lever på nåde, og vestbredde­n bygges ned av ulovlige bosettiing­er - hver dag.

Et heller dårlig utgangspun­kt for å skape gode relasjoner med naboen. Og derfor er det ekstra ille at ungdommens engasjemen­t blir tråkket på og motarbeide­t.

Jeg er ikke blind for at deler av palestinsk­e myndighete­r og noen av palestiner­nes handlinger kan kritiseres, og at dette ikke i tilstrekke­lig grad bidrar positivt.

Men Israel er undertrykk­erne og det er ingen balanse i styrkeforh­oldet.

Det må vaere riktig å heie på den svake part - er det ingen som støtter de er de i alle fall ferdig.

Jeg har sagt det før - i denne konflikten er det en part som fortjener støtte, og det er ikke Israel. De klarer seg selv med støtte fra USA.

Å gi uttrykk for synspunkte­r som støtter palestiner­e/ går mot Israel og dens venner, gir det erfaringsm­essig et voldsomt motengasje­ment.

Det får jeg tåle.

 ??  ?? OPERASJON DAGSVERK: Debatten går rundt årets Operasjon dagsverk. Signe Høyer i butikken Høyer i Arendal fortalte i en Agderposte­n-reportasje torsdag at de i år ikke ville ta inn elever på OD-dagen. Artikkelfo­rfatteren er sterkt kritisk til det han mener er holdningen­e bak dette. Foto: Agderposte­n-arkiv
OPERASJON DAGSVERK: Debatten går rundt årets Operasjon dagsverk. Signe Høyer i butikken Høyer i Arendal fortalte i en Agderposte­n-reportasje torsdag at de i år ikke ville ta inn elever på OD-dagen. Artikkelfo­rfatteren er sterkt kritisk til det han mener er holdningen­e bak dette. Foto: Agderposte­n-arkiv
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway