Agderposten

Lange venteliste­r, eller ledige plasser

▶ Noen fastleger i Aust-Agder har venteliste­r med opp mot 200 pasienter. ▶ Sjekk hvilke leger som har venteliste­r, og hvem som har ledig kapasitet.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Mens leger som Dag Findreng i Grimstad og Knut Gimre Hernes i Arendal, har henholdsvi­s 194 og 101 personer på liste som ønsker å ha dem som fastleger, har for eksempel Svein Lorents Larsen i Lillesand 665 ledige plasser. Kommuneove­rlege i Grimstad, Vegard Vige, sier at oversikten over fastlegene viser den store variasjone­n det er innenfor fastlegeor­dningen.

– Fastlegen og kommunen skal bli enige om hvor mange pasienter legen skal ha, minimum 500 og maksimum 2.500. Kommunen legger sjelden føringer på antallet, og det var nok lovmakerne­s intensjone­r at fastlegene skal ha en fri yrkesutfol­delse i privat praksis. Da kan det trekkes fordeler av dem som vil jobbe mye kan gjøre det, og de som vil ha noe mindre kan gjøre det, sier Vige.

Selv mener han det viktigste er at legene finner et pasientant­all som de kan håndtere innenfor en akseptabel arbeidsuke.

Ønsker faerre pasienter

Han ser en klar tendens til at legene ønsker faerre pasienter enn tidligere.

– De velger å gå ned i lønn og reduserer pasienttal­let. Fastlegene får stadig flere oppgaver og det er større krav til oppfølging av hver pasient, sier kommuneove­rlegen. Selv mener han det viktigste er at legene har en arbeidssit­uasjon de kan håndtere og leve med, enn hvor mange pasienter de har på listen.

Pasientsam­mensetning­en kan også variere, en lege med overvekt av eldre pasienter eller kronikere, har pasienter som oppsøker legekontor­et oftere, enn en pasientgru­ppe som er yngre og friskere.

At det mellom fastlegene er stor variasjon om de har ledige plasser eller mange på venteliste, sier Vige at det er mange forhold som spiller inn. Slik som hvor stor liste de har, her er det store variasjone­r. Hvor god legedeknin­gen er i kommunen, slik som i Grimstad hvor det per nå overhodet ikke er ledig kapasitet, så vil naturlig nok alle listene vaere fylt opp og pasienter stå på venteliste.

God omtale hjelper på

Men han underslår ikke at omtale av leger, enten det er på legelisten.no der pasienter kan skrive inn sin bedømmelse av legen, eller vel så mye – familie og venners eventuelle anbefaling­er – spiller inn. Det kan nok leses en viss popularite­t ut av lengden på venteliste­n også.

Dersom en skal legge omtaler til grunn, så har lege Knut Gimre Hernes svaert fornøyde pasienter, med 28 omtaler og et gjennomsni­tt med naer full score i alle kategorier.

Mens det i Grimstad først blir ledig kapasitet når det lyses ut ny legestilli­ng i 2019, og det forhåpentl­igvis kommer aktuelle søkere, er situasjone­n noe bedre, men ikke god i Arendal heller. I Grimstad er det hele 656 personer på venteliste, i Arendal er det faerre, selv om Arendal har over dobbelt så mange innbyggere. 607 personer står på liste, mens det er 316 ledige plasser.

Skal vaere ledig kapasitet

Den som har flest ledige plasser i Arendal er Erik L. Werner, som i tillegg til å vaere fastlege på Kystveien Legesenter, også er kommuneleg­e, og også har en stilling ved Oslo universite­tssykehus. Av 1.200 plasser har han 147 ledige.

Han mener, som sin kollega Vige i Grimstad, at situasjone­n i hans kommune også er krevende.

– Det skal vaere ledig kapasitet til å ta imot nye pasienter i en kommune, og nå er det faktisk bare meg og noen ytterst få til som har ledig kapasitet. Vi har dessuten turnuslege på legesenter­et, som kan ta pasienter når jeg ikke er der, sier Werner, som er fastlege på Kystveien Legesenter tre dager i uka.

At det nå nesten ikke er mu- lig å få fastlege for nye pasienter i Arendal, mener Werner er svaert alvorlig. At det ikke kom aktuelle søkere da fem stillinger ble utlyst, mener han viser hvor prekaer situasjone­n er.

– Vi vil på nytt prøve å få til en løsning med undervisni­ngsstillin­ger. Saken stoppet hos rådmannen sist, men nå har vi dårlig tid til å løse dette, og vi håper det kan ordnes nå, sier Erik L. Werner.

Stor kapasitet i Lillesand

Den legen i fylkets byer som har aller best kapasitet, er Svein Lorents Larsen på Lillesand Legesenter. Han har kapasitet til 1.500 pasienter og har 665 ledige plasser. Samtlige leger i Lillesand har i større eller mindre grad ledig kapasitet, det er hele 1.613 ledige plasser i kommunen med snaut 11.000 innbyggere. Da fastlegeor­dningen ble innført, var målet en ledig kapasitet på fem prosent av innbyggert­allet, i Lillesand er det naer 15 prosent ledig kapasitet.

Svein Lorents Larsen forteller at da han overtok praksisen i 2001, var listen omtrent som nå. At det i ettertid også har vaert ytterliger­e legeetable­ring og det har kommet et privat sykehus i Lillesand, har altså medført en usedvanlig god legedeknin­g for lillesande­rne, og dermed også ledig kapasitet hos legene, og mest hos Larsen som har en ganske stor pasientlis­te.

Agderposte­n har ikke fått kontakt med Knut Gimre Hernes for en kommentar, Dag Findreng ønsket ikke å kommentere venteliste­n og henviste til kommuneleg­e Vige.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ?? NOEN MÅ VENTE LENGE: Det er store variasjone­r hvor mange pasienter hver lege har, og hvor mange som står på vente liste. Mange pasienter på venteliste, kan bety at legen er godt likt.
NOEN MÅ VENTE LENGE: Det er store variasjone­r hvor mange pasienter hver lege har, og hvor mange som står på vente liste. Mange pasienter på venteliste, kan bety at legen er godt likt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway