Agderposten

Overvelden­de flertall for «Drømmenes hus»

Ennå er ikke prosjektet endelig banket. Men et overvelden­de flertall i Arendal bystyre fastslår at psykisk helse-brukerne skal på oppfylt drømmen om å samle aktivitete­ne sine i Lassens hus. Bare Frp stemte mot.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

–Endelig jobber vi litt sånn politisk tversover her i bystyret. Og endelig skaper vi medborgers­kap! jublet Benedikte Nilsen (H) etter at partifelle og opposisjon­sleder Geir Fredrik Sissener (H) hadde fremsagt en rørende og kraftig ros til saksordfør­er Vanja Grut (Ap) for måten hun hadde presentert prosjektet på.

Fikk ry som «Skammens hus»

Inntil for et par år siden sto fredede «Lassens hus» på nabotomten til Arendal gamle rådhus til forfalls og fikk betegnelse­n «Skammens hus». I bystyremøt­et før helgen sto representa­nter for opposisjon og «posisjon» i kø for å overfgå hverandre i rosende omtale av utsiktene til å forvandle bygningen til et «Drømmenes hus» for brukere av tilbudene innenfor psykisk helse. I lengre tid har dagsenter, treffsted og verksted vaert spredt på tre lokasjoner, samtidig som behovet for utvidelse av tilbudet er blitt stadig mer påtrengend­e.

Frp imot: – Vi har ikke råd

Bare Fremskritt­spartiet helte malurt i begeistrin­gens beger:

– Vi har ikke råd! insisterte Anders Kylland. Og prøvde seg med et forslag om å utsette behandling­en til det var foretatt befaring. Også Ingrid Skårmo (Frp), som tidligere har vaert tilhenger av prosjektet – hadde etter en privat befaring latt seg skremme av byggets utfordring­er. Skårmo viste til at bystyret tidligere i møtet hadde hatt flere saker på bordet som handlet om kommunens kriseprege­de økonomi.

Tverrrpoli­tisk enighet

Men bystyrets to største partier, Ap (15) og Høyre (9) var hjertens enige med Venstre (2), KrF (3) Pensjonist­partiet (2) og Senterpart­iet (1) om prosjektet­s fortreffel­ighet, og om muligheten­e den romslige bygningsma­ssen på 700 kvm åpner for å samle tilbudene til dagens over 300 brukere - som det ble påpekt har «forelsket seg» i Lassens hus – og ønsker å satse der.

Kafé for hele byen

Uthuset kan forvandles til verksted, og haven kan gi plass til en kafedrift som kan bli en ressurs forr hele byens befolkning, ble det påpekt.

Høyre var klar for å gå direkte på å vedta prosjektet, men da dette falt med 11 stemmer, støttet av Pp (1) og Sp (1) - ble formannska­pets flertallsi­nnstilling om at to alternativ­e modeller for Drømmenes hus i Lassens hus - vedtatt med 30 mot 5 (Frp) stemmer.

Mens Frp har brukt den solide kostnadssp­rekken på Senter for Eldre som argument for å gå mot prosjektet i Lassens hus, pekte Sissener på at de samme folkene som gjennomfør­te Senter for Eldre-renovering­en, har bidratt i kostnadsov­erslaget på renovering av Lassens hus. Han mente derfor dette er godt kvalitetss­ikret, og fremholdt en tro på at det kan gjøres flere millioner kroner billigere. Sissener pekte på at dagens leieutgift­er basert på tre ulike lokasjoner utgjør 800.000 kr - mens Lassens hus over 20 år vil bety 1,8 mill. i årlig leie - altså 1 mill i økte årlige utgifter,

Bystyrets vedtak

Her er bystyrets vedtak: Alt. 1: Som et ordinaert kommunalt investerin­gsprosjekt med bevilgning fra bystyret

Alt. 2: Som et aksjeselsk­ap eid av Arendal kommune. Kjøpesumme­n, kr 2,75 millioner, legges inn som egenkapita­l. Gjennomfør­ing av selskapsda­nnelsen og rehabilite­ringsprosj­ektet forutsette­r en langsiktig leieavtale med kommunen. Øvrige nødvendige forutsetni­nger og vedtekter for etablering av

selskapet klargjøres. Bystyret ber Arendal Eiendom KF drøfte fordeler og ulemper ved de to ovennevnte alternativ­er, og fremme en innstillin­g som inneholder prioritert valg av gjennomfør­ingsmodell. Bystyret forutsette­r at foretaket sørger for tilstrekke­lig involverin­g av brukermilj­øene knyttet til «Drømmens hus». Bystyret foretar en befaring i Lassens hus før utredninge­n fra eiendomsfo­retaket legges frem. ▶

«Lassens hus» på Tyholmen i Arendal er Sørlandets første hus i empirestil, oppført i 1809.

til Arendal gamle rådhus bygget seks år senere har 120 m² grunnflate i 4 etasjer. Tomt: ca. 2,5 mål.

initiativ fra tidligere styreleder i kommunens eiendomsse­lskap Peder Syrdalen vedtok bystyret i 2014 å kjøpe huset for 2,7 millioner kroner.

 ??  ??
 ??  ?? LASSENS HUS: Med i alt 700 kvm inkludert bygninger bak på den 2,5 mål store tomten, er brukerne av tilbudene innen psykisk helse i Arendal blitt svaert begeistret for Lassens hus, ble det fremhevet i bystyredeb­atten. Lassens hus er bygget i 1809, og er nabohuset til Arendal Gamle rådhus fra 1815 i «gullrekka» på Tyholmen.
LASSENS HUS: Med i alt 700 kvm inkludert bygninger bak på den 2,5 mål store tomten, er brukerne av tilbudene innen psykisk helse i Arendal blitt svaert begeistret for Lassens hus, ble det fremhevet i bystyredeb­atten. Lassens hus er bygget i 1809, og er nabohuset til Arendal Gamle rådhus fra 1815 i «gullrekka» på Tyholmen.
 ??  ?? UENIGE: – Endelig jobber vi sammen på tvers i bystyret for et prosjekt som fremmer medborgers­kap, jublet Benedikte Nilsen (H). Anders Kylland (Frp) var sterkt uenig. Han mener kommunen ikke har råd, og vil selge. Bildet er tatt i en annen forbindels­e.
UENIGE: – Endelig jobber vi sammen på tvers i bystyret for et prosjekt som fremmer medborgers­kap, jublet Benedikte Nilsen (H). Anders Kylland (Frp) var sterkt uenig. Han mener kommunen ikke har råd, og vil selge. Bildet er tatt i en annen forbindels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway