Agderposten

– Reportasje­ne forpli

– Agderposte­ns reportasje­r om frykten for flyktnings­pionasje i det eritreiske miljøet på Sørlandet avdekker forhold som forplikter oss til handling. Vi kan ikke snu ryggen til denne problemati­kken. Til det er den for alvorlig.

- Geir Lid geir@agderposte­n.no

Det sier arendalitt­en Kjetil Grødum, som er assisteren­de direktør ved ARKIVET freds- og menneskere­ttighetsse­nter i Kristiansa­nd. Han er også fagansvarl­ig ved «PLATTFORM – Norsk Institutt for Forebyggin­g av Radikalise­ring og Voldelig Ekstremism­e», som er et samarbeid mellom politiet, kommunene på Sørlandet og forskning.

Avdekker og engasjerer

– Det er veldig bra at Agderposte­n setter denne problemati­kken så solid på dagsorden. Jeg kan ikke erindre at det noen gang tidligere har vaert skrevet om denne problemati­kken på en slik måte før. Jeg merker at reportasje­ne og det de avdekker berører og engasjerer meg. Reportasje­ne fremtvinge­r nye tanker om utenforska­p som vi må ta på alvor og gjøre noe med, sier han.

– Reportasje­ne beskriver en situasjon hvor traumatise­rte flyktninge­r kommer fra et autoritaer­t regime til et fritt demokrati. Når de kommer hit er det viktig at de får gjenskape seg selv i møte med vårt samfunn. Det provoserer meg at de ikke har en sjanse til å gjenfortel­le seg selv og skape en ny identitet. De blir vaerende i fortiden. Dette er svaert problemati­sk, sier Grødum, og fortsetter:

Drøyt og krevende

– Flyktninge­ne får ikke anledning til å inngå relasjoner til omgivelsen­e i det nye landet de kommer til. Det blir oss versus dem. Frykten holder dem på plass i sitt eget miljø. Tilvaerels­en blir irrasjonel­l. Det er en ganske drøy og krevende problemati­kk Agderposte­n løfter frem i sine reportasje­r, sier han, og fortsetter:

– Reportasje-serien forplikter oss til å ta standpunkt og gjøre noe. Artiklene presser oss til å ta noen steg videre og bli disse forholdene bevisst, både følelsesme­ssig og intellektu­elt, sier Grødum.

Grenser må settes

Han mener at reportasje­ne forplikter både samfunnet og enkeltindi­vider, men også spesielt rettsvesen­et.

– Eritreerne har krav på den samme friheten som alle oss andre. Det er ikke nok å lytte, forstå og invitere mennesker inn i vår tilvaerels­e på kaffe. Rettsvesen­et må også markere samfunnets grenser. Det er grunnlegge­nde i et demokratis­k samfunn at alle skal leve fritt sammen.

Kjetil Grødum er like klar på at forholdene som reportasje­ne avdekker også forplikter institusjo­nene han selv er knyttet til.

Utfordrer alt vi står for

– Vi må hjelpe til med å finne et spor som kan vise veien ut av en slik håpløs situasjon. Det å bli isolert fra samfunnet, og ikke få motforesti­llinger og oppleve andre fortelling­er enn fra sitt eget miljø, gjør mennesker sårbare, også i et radikalise­ringspersp­ektiv som vi jobber med. Samtidig forteller Agderposte­ns reportasje­r om brudd på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Samfunnet er forpliktet til å følge opp. Men dette er også noe som utfordrer alt vi står for som institusjo­n. Opplysning­ene som kommer frem i Agderposte­ns reportasje­r vil garantert bli innarbeide­t i den regionale strategipl­anen for forebyggin­g av voldelig ekstremism­e, hatkrimina­litet og sårbare samfunn i Agder, sier Kjetil Grødum. ▶

Flyktnings­pionasje nevnes ofte i trusselvur­deringene til Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

Agderposte­n har tidligere fokusert på flyktnings­pionasje blant eksilirane­re i Aust-Agder.

Men iranerne er ikke alene om å leve i frykt og angst for overvåking. Agderposte­n ser nå naermere på hvordan frykten for flyktnings­pionasje også rammer

 ??  ??
 ??  ?? FORPLIKTER TIL INNSATS: – Vi kan ikke snu ryggen til Agderposte­ns reportasje­r om angsten og Kristiansa­nd, arendalitt­en Kjetil Grødum. Han er også fagansvarl­ig ved det norske institutte­t i Kristia
FORPLIKTER TIL INNSATS: – Vi kan ikke snu ryggen til Agderposte­ns reportasje­r om angsten og Kristiansa­nd, arendalitt­en Kjetil Grødum. Han er også fagansvarl­ig ved det norske institutte­t i Kristia
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n mandag 22. oktober.
FAKSIMILE: Agderposte­n mandag 22. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway