Agderposten

Et levende lokaldemok­rati skal noen ganger støye litt

-

▶ Hadde det ikke vaert for alle som engasjerer seg, protestere­r og skaper støy, ville det sikkert vaert mye enklere å gjennomfør­e store planer og prosjekter.

▶ Det folkelige engasjemen­tet later til å vaere både overrasken­de og brysomt for aktørene bak de spennende planene for Canvas Hove. Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS, det nye selskapet LowCamp og Arendal kommune har i et drøyt år diskutert og planlagt prosjektet som har satt seg et ambisiøst mål om å bli «Norges foretrukne destinasjo­n for sjønaere aktivitete­r og opplevelse­r og en arkitekton­isk severdighe­t.»

▶ Vi har tidligere uttrykt begeistrin­g for prosjektet, og står ved det. Dette kan bli en spektakula­er turistdest­inasjon for Arendal og landsdelen. Men prosessen har fått kritikk som vi mener er berettiget.

▶ Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS er 100 prosent eid av Arendal kommune, og utgangspun­ktet er klinkende klart: Offentligh­etsloven gjelder dersom det offentlige har dominerend­e innflytels­e i selskapet. Det er unntaksbes­temmelser for konkurrans­eutsatt forretning­svirksomhe­t som selvsagt skal respektere­s. Men på Hove opptrer kommunen som mye mer enn en forretning­saktør. Den er en forvalter av et avholdt friområde for en hel region. Deler av området er dessuten innlemmet i den nye Raet Nasjonalpa­rk. Da hadde det vaert naturlig for en kommunal aktør å vaere proaktiv overfor omgivelsen­e og praktisere offentligh­etslovens viktige prinsipp om meroffentl­ighet. Hove Driftsog Utviklings­selskap AS er ikke det første, og blir sikkert ikke det siste selskapet som mislykkes i en slags «overrumpli­ngsstrateg­i» når man planlegger prosjektet i områder som er en del av byers og regioners identitet. Vaere seg bysentra eller friområder; de eies ikke av grunneiern­e alene.

▶ Allerede da styret i utviklings­selskapet hadde valgt potensiell­e samarbeids­partnere for videre utvikling, og gruppelede­rne i bystyret ble orientert på forsommere­n, burde også bystyret og offentligh­eten blitt det. Styreleder Ingunn Kilen Thomassen har forklart hemmeligho­ldelsen med at man ville unngå støy. Det er muligens mer behagelig å arbeide i det stille, men verdien av en bredt forankret plan må aldri undervurde­res. Kanskje kunne det til og med kommet opp nye og bedre ideer i en slik prosess.

▶ For enkelte kan det kanskje oppleves som støy. Et levende lokaldemok­rati skal ikke vaere lydløst.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? ORIENTERTE BYSTYRET: Styreleder Ingunn Kilen Thomassen i Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS orienterte i forrige uke bystyret om de nye planene for Hove. Det var på høy tid.
FOTO: TORE ELLINGSEN ORIENTERTE BYSTYRET: Styreleder Ingunn Kilen Thomassen i Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS orienterte i forrige uke bystyret om de nye planene for Hove. Det var på høy tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway