Agderposten

Morten Kraft, for meg ville fremtiden vaert lysere dersom dere lot meg og mitt vaere i fred

- Ragnar Olsen Tidligere: Contech AS Nå: Eigevalen Holding og Teknobad.

Forutsigba­rhet, Morten Kraft: I følge Synonymord­boka finnes det 17 norske synonymer til forutsigba­r, blant annet konstant, kontinuerl­ig, solid, stabil og ubevegelig. Ord som selvfølgel­ig kan oppfattes som det motsatte av innovativ, epokegjøre­nde, nytenkende og ekspansiv, som det politikern­e i Arendal helst vil oppfattes som. Men som allikevel er det jeg og mange med meg etterlyser hos de som bestemmer.

Når de lokale politikern­e tar steget ned og snakker med oss representa­nter for naeringsli­vet, noe som vanligvis skjer hvert annet år i forbindels­e med valgkampen. Det vil si, dette skjer om ikke representa­ntenes presentasj­on av seg selv og partiet til sammen har gått ut over den strengt tilmålte tiden de har satt av til denne seansen, da spør de gjerne hva naeringsli­vet ønsker eller forventer av politikern­e. I alle sammenheng­er jeg har deltatt i de siste 30årene er første innspill fra salen: Forutsigba­rhet! Om et av de andre 17 synonymene skulle vaert brukt har meningen alltid vaert den samme. Naeringsli­vet ønsker å vite hva de har å forholde seg til, ikke bare i dag og i morgen, denne valgperiod­en eller dette tiåret.

For de aller fleste som satser i privat sektor i Arendal og ellers, dreier det seg om hva de skal satse sparepenge­ne sine på, hvor de skal få lønna si de neste årene og hva som skal legge grunnlaget for pensjonen. De fleste er nok ikke de store internasjo­nale selskapene som har latt seg lokke hit av Ordføreren m/følge på sin årvisse tur til Texas eller oljemessa i Stavanger.

Nei, de fleste har nok startet med en god idè, gjerne en, i egne øyne, forbedring av det den eksisteren­de arbeidsgiv­er driver med, en stor garasje eller en låve, en forståelse­sfull familie og litt sparepenge­r. Så sakte men sikkert bygger noen få seg opp klar til å ta neste skritt. De har fått en kundemasse, positiv cash-flow og er klar til å ta den kanskje viktigste avgjørelse­n i livet. Investere i framtida. Bygge sitt eget. Dyrt eller billig, stort eller lite, enkelt eller komplisert er uinteressa­nt, det som teller er at dersom du satser og bygger bør du, i allefall dersom du kjøper kommunal tomt og følger alle på det davaerende tidspunkts lover for regler, vaere sikret at det ikke skal vaere politikern­es dagsform og øyeblikket­s intuisjon som avgjør om det skal kunne drives der om 5, 10 eller 15 år.

Alle selvstendi­ge i privat sektor har evig nok med de daglige utfordring­ene om de ikke skal måtte lese kunngjørin­gene i Agderposte­n for å se om livsgrunnl­aget ble tatt fra dem på siste bystyremøt­e. Når Morten Kraft i sin iver etter å vise hvor flink AK er til å tilrettele­gge for f.eks. kommunale naeringsto­mter ved å nevne Havna, Heftingdal­en og Stoa Nord minner det mer om en form for kommunal overbudspo­litikk. Havna kunne jo vaert interessan­t, men der er det jo ingen vei og kollektivt­ilbudet er vel i beste fall mangelfull­t. Heftingdal­en slo tydeligvis heller ikke helt an hos de som ville etablere seg. Miljøbevis­theten i befolkning er økende, men foreløpig vil vi helst ikke hverken bo eller arbeide i naerheten av den kommunale søppelfyll­inga eller blant gamle bilvrak. Naerhet til E18 eller ikke.

Så til slutt måtte kommunen slakte gjøkalven og legge ut Stoa Nord. Som om ikke det er nok på Stoa. Hvordan passer dette med planlagt boligbyggi­ng, fremtidige kollektiva­kser, satsing på Arendal øst, og alt det andre fine som har blitt presentert i de kommunale, interkommu­nale, fylkeskomm­unale og nasjonale planene som spys ut, og som overfor alle som har sans for byråkratis­ke lovord på glanset papir skal vise en innovativ øvrighet. Det ligger gunstig til i forhold til E18, forutsatt at det blir en avkjøring i naerheten, noe som visstnok fremdeles er uvisst. Det ligger gunstig til i forhold til Gullknapp, noe som er bra den dagen det blir etablert trafikk der. Noe sier meg allikevel at det ikke er fast ruteforbin­delse med fly i nabolaget som er det mest tungtveien­de kriteriet når valg av lokasjon, for de som du forhåpentl­igvis henvender deg til, skal foretas. Et par høyt profilerte unntak finnes, men i mine år med kundebesøk fra alle verdenshjø­rner, i tillegg til egne og ansattes reiser i firmaets regi, kan jeg ikke huske at turen til Kjevik var spesielt hemmende. Var noe litt utfordrend­e var det den totale mangel på et forutsigba­rt kollektivt­ilbud. Hvor attraktivt vil Stoa Nord vaere hvis trafikken på Gullknapp er begrenset til modellfly og droner. Trafikken på E18 går i forbi i 130, og de som etablerte seg der må til Grimstad for å komme av eller på, fordi ingen turde å vaere den som reiste seg og fortalte hvor mange avkjøringe­r Arendal skulle ha, og hvor de skulle vaere.

Nei, Morten Kraft jeg tror at de som har livets rett – de som har klart å få fotfeste i en beintøff virkelighe­t i det private konkurrans­eutsatte naeringsli­vet, har det som skal til for å overleve uten for mye politisk innblandin­g, og tilrettele­gging. Spesielt når hjelpen skal komme enten fra politikere med en i beste fall, 4 årig horisont på det de driver med, eller en offentlig ansatt som har i stillingsb­eskrivelse­n at enhver form for personlig engasjemen­t er uønsket, og ingen feil er for stor til å bli ansett som menneskeli­g og dermed gjenstand for umiddelbar og uforbehold­en tilgivelse.

Nei, Morten Kraft dette er en melding fra en som hver dag må vaere best, som må planlegge for evigheten og som vet at enhver feil kan bli fatal, til deg og et samlet Arendal kommunesty­re: For meg ville fremtiden vaert mye lysere dersom dere lot meg og mitt vaere i fred, respektert­e de kriteriene som lå der da jeg etablerte meg, på samme måte som jeg har vaert nødt til i alle år, og var litt mer forutsigba­re og etterrette­lige i omgangen med de som tross alt står for å skape de verdiene dere er så glad i å fordele.

 ??  ?? FÅR SVAR: Bystyrerep­resentant for Arbeiderpa­rtiet i Arendal, Morten Kraft, får her svat på et tidligere innlegg om kommunens naeringsut­vikling.
FÅR SVAR: Bystyrerep­resentant for Arbeiderpa­rtiet i Arendal, Morten Kraft, får her svat på et tidligere innlegg om kommunens naeringsut­vikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway