Agderposten

Billigere for fellesskap­et med Go-Ahead på Sørlandsba­nen?

- Guttorm Eskild Nilsen Tvedestran­d

Av fire statseide og ett privat togselskap, har regjeringe­n valgt det private Go-Ahead Nordic til å kjøre togene på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen de neste ti åra.Kampen dreide seg om hvem som kan kjøre billigst og best på statens spor (Bane Nor eier alle skinner og signalanle­gg) med statens tog (alle lokomotive­r og vogner leies ut av selskapet Norske Tog).

Staten skal redusere tilskuddet til togtrafikk­en. Servicen overfor de reisende skal bli like god eller bedre. Billettpri­sene skal ikke hoppe i vaeret. Eierne (store internasjo­nale investerin­gsfond) av Go-Ahead Group skal tjene penger. De ansatte, som britene overtar fra NSB, skal ha samme lønns- og arbeidsvil­kår som hittil, i alle fall fram til 2020 da de skal forhandle om ny tariffavta­le.

Etter hva jeg har klart å lese meg til, er en viktig forutsetni­ng for Go-Aheads regnestykk­e at mange flere av oss skal reise med toget.

Svenske Statens Järnvägar, som tapte konkurrans­en, har klaget til Jernbanedi­rektoratet fordi man mener anbudet fra Go-Ahead Nordic er urealistis­k lavt.

Selv om Go-Aheads og samferdsel­sesministe­rens forutsetni­nger skulle slå til, er det enkelte som hevder at privatiser­ingen av togdriften likevel ikke vil bli noen gullgruve for staten.

Professor emeritus Bjarne Jensen leder en forsknings­gruppe som nettopp har lagt fram en rapport om hvorvidt det er lønnsomt for staten å kommersial­isere fellesgode­r.

Beregninge­ne som ligger til grunn for konklusjon­en er komplekse og inneholder usikkerhet­smomenter. Gruppen slår likevel fast at for staten, det vil si deg og meg, vil det i mange tilfeller vaere direkte ulønnsomt og å la private selskaper overta.

Så får vi se om engelskmen­nene er bedre enn NSB.

Da jeg for noen dager siden skulle hente en av sønnene mine på Vegårshei stasjon, hadde konduktøre­n glemt å be lokomotivf­øreren stanse…

 ?? FOTO: GUTTORM ESKILD NILSEN ?? USIKKERT: Engelskmen­nene skal kjøre togene på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. Blir det totalt sett billigere for staten, spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: GUTTORM ESKILD NILSEN USIKKERT: Engelskmen­nene skal kjøre togene på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. Blir det totalt sett billigere for staten, spør artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway