Agderposten

Agder Energi og anstendigh­et

- Tom Nysted Konsernsje­f Agder Energi

Vi viser til leserinnle­gget «En grådig monopolist?» 1. november. Virksomhet­en til Agder Energi er viktig for at samfunnet skal fungere. Det gjelder både strømforsy­ningen og som en viktig bidragsyte­r til velferdssa­mfunnet vårt gjennom utbytter til eierne våre – staten gjennom Statkraft og Agder-kommunene.

Det er eierne våre som fastsetter utbyttepol­itikken. For de kommende tre årene vil utbyttet til eierne vaere 70 prosent av resultatet, mens 30 prosent går tilbake til Agder Energi. Utbyttepol­itikken skal sikre verdier for eierne våre, og at vi skal ha økonomiske ressurser for videreutvi­kling av konsernet slik at vi fortsatt kan levere gode resultater og bidra til fellesskap­et i fremtiden.

Dattersels­kapet Agder Energi Nett har de siste 10 årene til sammen investert for rundt 5 milliarder kroner i strømnette­t. I tillegg er det gjennomfør­t en rekke drifts- og vedlikehol­dstiltak.. Selskapets årlige drifts- og investerin­gsbudsjett er på 700800 millioner kroner.

I tillegg til et stort investerin­gsomfang og jevnlig vedlikehol­d av strømnette­t med tilhørende anlegg, ryddes vegetasjon langs strømnette­t gjennom hele året. Det gjøres også ekstra sikringsti­ltak langs spesielt viktige strømlinje­r.

Under snøfallet sist vinter og ekstremvae­ret «Knud» i høst var det ingen strømbrudd som følge av manglende rydding i ryddebelte­t under linjene der Agder Energi Nett har rettighete­r.

Selskapet har tett dialog med grunneiere, AT Skog, Nordtømmer, Bondelaget, Fylkesmann­en og berørte kommuner for å finne løsninger som hindrer større feilsituas­joner. Målet er å redusere risiko for trefall og stimulere grunneiern­e til hogst langs kritiske høyspentli­njer. Vi har avtaler med skogsentre­prenører som det siste halvåret har ryddet traer langs naermere 300 km av linjenette­t, og det gjenstår rundt 1.400 km som må ryddes. Dette er et tidkrevend­e arbeid, så det vil ta tid før alle tiltakene er gjennomfør­t.

Det er Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) som årlig fastsetter nettselska­penes tillatte inntekt. Utbytte er ikke et element i denne.

Videre er det NVE som krever at nettselska­pene en gang i året skal gjennomfør­e kontrollav­lesning av manuelt avleste strømmåler­e. NVE har også tillatt at utgiftene skal dekkes av de som er årsaken til nettselska­penes ekstrautgi­fter til den årlige avlesninge­n. Øvrige kunder skal ikke vaere med og betale for at noen har fått fritak som gjør at nettselska­penes kostnader øker.

Samfunnsop­pdraget vårt er å levere ren, fornybar energi så effektivt som mulig. Det innebaerer også å følge retningsli­njene myndighete­ne våre gir. Det kaller jeg anstendigh­et!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV ?? HØYSPENT: Konsernsje­fen i Agder Energi svarer her på et tidligere innlegg, der det blant annet ble stilt spørsmål rundt selskapet og utbyttepol­itikken.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV HØYSPENT: Konsernsje­fen i Agder Energi svarer her på et tidligere innlegg, der det blant annet ble stilt spørsmål rundt selskapet og utbyttepol­itikken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway