Agderposten

– En dag for savn og sorg, men også for håp

Allehelgen­sdag er en dag for savn, men også en påminnelse om alt vi har her og nå som gir grunn til å komme ut av sorgens mørke, mener prosten i Arendal.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Vi har jo ingen sterk tradisjon for å feire helgenene i vår kirke – reformasjo­nen slo fast at alle er like for Gud, og ingen er mer hellig enn andre. Likevel tenker vi at helgenpers­onene kan ha noe å vise oss; å vaere forbilder for oss i troen og i livet, sa prost Jorunn Raddum da hun ønsket velkommen til Allehelgen­skonsert i Trefoldigh­et kirke.

Ved alterringe­n brant mange stearinlys som folk hadde tent til minne om noen de har kjaer som har gått ut av tiden.

– Alterringe­n er en halv sirkel fordi den symboliser­er at de som har gått bort er i den andre halve sirkelen, den vi ikke ser, fortalte prost Raddum til Agderposte­n etter konserten.

Rom for melankoli og tanke

Fra gammelt av var det 1. november som festdag for alle helgener. Dagen etter ble kalt Alle sjelers dag, og var en minnedag for alle døde. I den protestant­iske kirke har det utviklet seg en tradisjon for å minnes våre døde på Allehelgen­sdag.

– Det er så viktig at vi kan komme inn i dette rommet med alle ting; ny sorg og gammel sorg. Jeg synes musikkvalg­ene i denne konserten gir rom for melankoli og ettertanke, sa Raddum.

Mens søstrene Bygland Olsen spilte vakre stykker av Vierne, Hultgren, Shostakovi­ch, Bach og Rolf Løvland, kunne tankene vandre til mennesker man har hatt kjaer som har gått ut av tiden. Kantor Tim Harry Blomberg akkompagne­rte på piano på flere av stykkene.

– Det er godt å kunne spille for noen som har mistet en de hadde kjaer. Da føler jeg at vi gir noe tilbake, sa Kari Andrea Bygland Larsen etter konserten.

Søstrene fortalte at de selv minnes tap de har hatt når de spiller Løvlands vaakkervem­odige «Hymn To Hope».

En påminnelse om her og nå

Mellom musikalske numre leste

prosten dikt og tekster fra Skriften.

«Alt ble med ett så stille, livet er helt forandret. Døden har banket på vår dør og sorgen har fylt hvert rom.»

Slik starter diktet Alt ble med ett så stille, om å miste en elsker, skrevet av salmedikte­ren Svein Ellingsen fra Saltrød.

– Allehelgen­sdag er en dag for sorg og savn, men den handler også om håp vi kristne har. Håpet om at noe godt venter etter døden. Men jeg synes også den er en påminnelse om alt vi har her og nå og som gir grunn til å komme ut av sorgens mørke: Her og nå har vi hverandre, vi har vakker musikk og glede, sa prost Raddum til Agderposte­n etter konserten.

Kantor Tim Harry Blomberg hadde satt sammen konserten, og var enig med Raddum:

– Denne dagen handler ikke bare om død og tap, men er også en dag for å vise respekt for livet som har vaert. Og en påminnelse om at vår egen dødelighet, sa Blomberg til Agderposte­n.

Respekt for livet som var

Kirkegjeng­erne Aslaug og Arne Bergersen og Paula Gjennestad så fram til en stille time på kirkebenke­n, og etter konserten var de tre svaert fornøyde og roste sangerne fra Trefoldigh­et Solistense­mble og musikerne.

Jorunn Raddum tok over som sogneprest i Trefoldigh­et menighet i fjor høst, men har i høst vikariert som prost etter at Kolbjørn Gunnarson sluttet for å bli daglig leder for Stiftelsen Kirkens Bymisjon Aust-Agder og Telemark. 1. oktober overtok hun stillingen permanent og er nå øverste geistlige myndighets­person Arendal prosti, som teller 11 sogn og kirker.

 ??  ?? GAVE: – Det er en gave å få spille for folk som savner noen, mente Åse-Maria (cello), som sammen med søsteren Kari And rea Bygland Larsen spilte vakre klassiske stykker, noen sammen med kantor Tim Harry Blomberg på piano. De unge musikerne fortalte at de selv tenkte på noen de har mistet når de spiller Rolf Løvlands «Hymn To Hope». Bare et førtitalls til hørere hadde møtt fram i Trefoldigh­et kirke til konserten søndag kveld, og disse fikk et rikt repertoar.
GAVE: – Det er en gave å få spille for folk som savner noen, mente Åse-Maria (cello), som sammen med søsteren Kari And rea Bygland Larsen spilte vakre klassiske stykker, noen sammen med kantor Tim Harry Blomberg på piano. De unge musikerne fortalte at de selv tenkte på noen de har mistet når de spiller Rolf Løvlands «Hymn To Hope». Bare et førtitalls til hørere hadde møtt fram i Trefoldigh­et kirke til konserten søndag kveld, og disse fikk et rikt repertoar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway