Agderposten

Nektet å vedta boten – nå er hun frikjent

Med det kjaereste hun kan ha med seg i bilen – de tre barna sine, følte Carina Salvesen det som dypt urettferdi­g da politiet bøtela henne for uansvarlig kjøring.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

▶ Carina Salvesen nektet å bli stemplet som en uansvarlig bilist etter at hun kjørte i autovernet med sine tre små barn i bilen.

▶ Nå er Grimstad-kvinnen blankt frikjent etter at politiet først ga henne et forelegg for brudd på Vegtrafikk­loven.

▶ I tillegg til at politiet ifølge Aust-Agder tingrett ikke hadde noen sak, er domstolen kritisk til avhøret av vitnene på stedet.

Nå er alenemoren fra Grimstad blankt frikjent etter at hun nektet å vedta boten og politiet trakk henne for retten.

– Nesten alle jeg snakket med anbefalte meg å vedta boten og ble ferdig med hele saken, sier Salvesen etter trafikkuhe­llet hun ble utsatt for 15. oktober.

Aller helst håpet hun at politiet selv skulle innse hvor urimelig boten var og henlegge hele saken.

Men ett år senere ble hun tiltalt for brudd på Vegtrafikk­lovens regler om hensynsful­l og varsom kjøring.

– Med det tre kjaereste jeg kan ha med meg i bilen – nemlig de tre barna mine, ville jeg ikke ha dette hengende på meg, sier Carina Salvesen.

20.000 forelegg

Årlig blir over 20.000 mennesker bøtelagt for ulike brudd på Vegtrafikk­loven her i landet.

Hvor mange av disse som nekter å vedta forelegget de har fått – og vil ha saken sin avgjort i retten, finnes det ingen statistikk på.

– Det kan ikke vaere mange, sier Salvesen, som beskriver det siste året som svaert belastende.

– I tillegg til at politiet har kontaktet meg med spørsmål om jeg ikke heller vil trekke saken og vedta forelegget, ble jeg av aktor i retten også utsatt for det samme.

Da var trusselen at boten ville øke fra 7.000 til 8.500 kroner hvis jeg fortsatt nektet å skrive under, minnes hun.

– Jeg opplevde dette som ren utpressing. For meg som alenemor er 8.500 kroner svaert mange penger, legger hun til.

Ingen skader

Men hun nektet fortsatt å erkjenne noen straffskyl­d for ulykken som ifølge henne selv opplevdes slik:

Ca kl. 14.00 søndag 15. oktober i fjor skulle hun kjøre inn på E18 ved Biltilsyne­t i Arendal. Med seg i bilen hadde hun de tre barna sine som hadde vaert på «Hestens Dag» og gledet seg over hva de hadde sett og opplevd.

Hva som så skjedde – da hun skulle svinge inn på Europaveie­n fra akselerasj­onsfeltet, er et spørsmål hun har stilt seg selv minst tusen ganger.

– Jeg har gammel Honda CRV 2003 modell med firehjulsd­rift. Ingen skal beskylde den for å vaere noen fartsmaski­n, men den ligger alltid godt og trygt på veien, sier hun.

Det var plussgrade­r og det hadde heller ikke falt noe snø. Likevel fikk hun på den nesten tørre asfalten en uventet sleng på bilen som førte til at den snurret rundt og kjørte inn i autovernet.

– Akkurat da tenkte jeg mest på de tre barna mine. Men sammenstøt­et var ikke kraftig og alle slapp heldigvis bare skrekken, sier hun.

Ikke avhørt

Selv om det ikke var personskad­er – og bilen bare hadde fått en skramme på skjermen og var fullt kjørbar, kom politiet likevel til stedet.

– Jeg forsto det slik at de heller ikke opplevde at jeg hadde gjort noe straffbart men at dette bare var et hendelig uhell som kunne skje alle, sier hun.

Da hun dagen etter fikk en telefon fra politiet – med noen få spørsmål, opplevde hun fortsatt at ingen klandret henne for å ha gjort noe galt.

Forbausels­en var derfor stor da hun i januar 2018 – tre måneder etter at uhellet skjedd, fikk en telefon med beskjed om at hun ville godta en bot på 7.000 kroner.

– Det var på dette tidspunkte­t jeg for første gang skjønte at politiet mente jeg hadde gjort noe galt. Hadde de tatt meg inn til et avhør – der jeg hadde fått anledning til å forklare meg om det som skjedde, kunne kanskje alt dette vaert unngått, mener Carina Salvesen.

Følte seg uthengt

Da en uniformert politibil sto i gården i det tette nabolaget der hun bor – med uniformert politi til å forkynne forelegget som nå var blitt en tiltale – skjønte Carina at politiet mente alvor.

– Jeg følte meg bare uthengt som den kjeltringe­n, minnes hun.

Gjennom sitt drøye 30 år lange liv – med mange erfaringer hun helst ville ha sluppet, har hun laert seg å stå opp mot urettferdi­ghet.

Denne gangen var det en urettferdi­ghet hun følte rammet seg selv hun ville stå opp for.

Men det opplevdes som å slå hodet mot en hard mur.

Drøye ni måneder gikk det fra hun nektet å vedta boten til saken kom opp for retten.

– Heller ikke i løpet av denne tiden var det noen det noen i politiet som var interesser­t i å ta meg inn til et avhør for å høre min versjon av det som hadde skjedd. jeg opplevde det som dypt urettferdi­g og ville bare ikke ha det på meg at jeg hadde opptrådt uansvarlig med de tre barna sine i bilen, sier hun.

Dårlige vitneavhør

Da saken 15. oktober kom opp for Aust-Agder tingrett – der hun for første gang skulle få lov til å fortelle sin versjon av det som hadde skjedd, ble da også Carina Salvesen blankt frifunnet.

Da kom det også frem at de to vitnene som politiet hadde innkalt – for å bekrefte den uforsvarli­ge kjøringen, aldri var blitt formelt avhørt. Så dårlig var avhørene av de to vitnene at forklaring­ene ble tatt opp av en politimann og bare gjenfortal­t av politimann­en som skrev rapporten.

At vitnene ifølge politiet skal ha sagt at Carina Salvesen «bremset kraftig» – som de skriver i sin rapport, er en uttalelse som tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen ikke fant igjen i vitnenes forklering­er i retten.

I forklaring­ene til Carina Salvesen og et annet bilkyndig fikk tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen for første gang høre andre mulige forklaring­er på at det gikk som det gikk.

– Tiltalte blir på denne bakgrunn å frifinne, heter det i dommen fra Aust-Agder ting-

rett.

Gjør seg mange tanker

Selv om hun er glad for at tingretten nå endelig har slått fast at hun ikke gjorde noe galt da bilen snurret rundt på E18, er Carina Salvesen betenkt over den rettssikke­rheten man har når noe går galt i trafikken.

– Med den erfaringen jeg nå selv har, er jeg sikker på at altfor mange bilister bare godtar forelegget de får for å bli ferdig med hele saken. Etter en slik hendelse – spesielt når andre mennesker blir innblandet, er det ikke så unaturlig at man føler på en skam som gjør at man bare vil legge hele saken bak seg, sier hun.

Mens bilførere som blir formelt siktet i en sak har rett til å få oppnevnt en forsvarer, har en bilfører som nektet å vedta forelegget ikke en slik mulighet.

Selv føler hun derfor at politiet spekulerer i en fra før vanskelig situasjon for å oppnå sine måltall. Og at det fort kan gå prestisje i en sak der ofte påstand står mot påstand. Med politiet som den sterkeste parten.

– Dermed faller vi som nekter å vedta forelegget mellom alle stoler, mener Salvesen:

– Vi blir aldri tatt inn til et formelt avhør – med en forsvarer ved vår side. Vi får heller ingen forsvarer i retten og må selv prosedere vår egen sak i møte med rutinerte politiadvo­kater som vet hvordan vi kan bli satt fast. På bakgrunn av det jeg nå selv har opplevd, forstår jeg veldig godt at mange gir seg og vedtar forelegget før saken kommer så langt som til retten, konkludere­r trebarnsmo­ren fra Grimstad.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ??  ?? URETTFERDI­G STEMPEL: Carina Salvesen følte det var et så urettferdi­g stempel at hun hadde kjørt uforsvarli­g – med sine tre mindreårig­e barn i bilen, at hun nektet å vedta forelegget som politiet ga henne etter uhellet på E18 lørdag15. oktober i fjor. Ett år senere viser det seg at forelegget hun fikk var feil og at hun ifølge Aust-Agder tingrett ikke kjørte uforsvarli­g da ulykken skjedde.
URETTFERDI­G STEMPEL: Carina Salvesen følte det var et så urettferdi­g stempel at hun hadde kjørt uforsvarli­g – med sine tre mindreårig­e barn i bilen, at hun nektet å vedta forelegget som politiet ga henne etter uhellet på E18 lørdag15. oktober i fjor. Ett år senere viser det seg at forelegget hun fikk var feil og at hun ifølge Aust-Agder tingrett ikke kjørte uforsvarli­g da ulykken skjedde.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway