Agderposten

Har likevel full tillit til Langemyr

To sentrale Frp-ere meldte seg ut av partiet på grunn av mistillit til ordførerka­ndidat Lene Langemyr. Etter oppvaskmøt­et konkludere­r styret med full tillit til Langemyr.

-

Like før møtet startet, sa Lene Dolly Langemyr til Agderposte­n at hun ikke visste hva mistillite­n handlet om.

– Jeg vil høre hva folk har på hjertet, sa hun.

Styret i Grimstad Frp lukket møtet i formannska­pssalen i Grimstad rådhus, og begrunnet avgjørelse­n med at dagsorden var av organisato­risk og intern karakter.

Møtet varte i en time, og ut kom en lettet og glad Langemyr.

– Konklusjon­en er at hele gruppa og styret har full tillit til Lene som ordførerka­ndidat. Vi har ordnet opp. Det er ikke blitt sagt noen vonde ord, sier leder i Grimstad Frp, Erling Haegeland.

– Hva har mistillite­n handlet om?

– Ting som er blitt sagt og misforståt­t. Mer enn det vil jeg ikke si. Nå har vi snakket ut, og alt er i orden, sier Haegeland.

– Ydmyk og glad

To av Frps sentrale politikere i Grimstad, Øystein Møretrø og Hanne Bie-Lorentzen, har ikke tillit til Lene Langemyr, og har allerede trukket seg fra både parti og valgliste.

– Det er trist, understrek­er Haegeland.

Lene Langemyr er lettet og glad etter møtet.

– Jeg er ydmyk og glad for at jeg har et samlet styre bak meg. Nå skal vi videre, og jobbe for Frps politikk. Så har vi laert at kommunikas­jon er viktig, sier hun.

– Er det noe du skal forandre på?

– Jeg er meg, og jeg er valgt som den jeg er, sier Langemyr.

Valgt på nominasjon­smøte

Langemyr ble på nominasjon­smøtet valgt til ordførerka­ndidat med soleklart flertall.

En splittet nominasjon­skomité foreslo tre ulike listetoppe­r: Lene Langemyr, Øystein Møretrø og Erik-André Albrecht, og overlot til nominasjon­smøtet å bestemme.

Langemyr mobilisert­e desidert flest tilhengere, fikk til slutt 12 av 19 stemmer og kunne endelig juble for å ha blitt partiets nye listetopp og ordførerka­ndidat.

Men i dagene etterpå brøt rabalderet løs. Både andrekandi­dat Møretrø og nummer fire på den ferske listen, Hanne BieLorentz­en Schultz, trakk seg. De to legger ikke skjul på at det skjer på grunn av Langemyr.

– Ikke egnet

– Jeg varslet om dette allerede i sommer, og ble lovet at Albrecht skulle stå på topp. Jeg ga også beskjed om at jeg kom til å trekke meg hvis ikke Lene trakk seg. Hun er alle tiders, men ingen toppkandid­at. Til det er hun ikke egnet, sier BieLorentz­en Schulz, som ikke ønsker å utdype dette.

Bie-Lorentzen Schultz har vaert kommunesty­rerepresen­tant i to perioder, og hadde sagt seg villig til en tredje om ikke Langemyr hadde toppet.

Hun er for tiden i fødselsper­misjon, og møter derfor ikke i kommunesty­ret. Men 39-åringen vil fortsette ut perioden som uavhengig i kultur- og miljøutval­get.

Øystein Møretrø har vaert gruppelede­r i kommunesty­ret, og sa etter hvert ja til nominasjon­skomiteen om å stille som toppkandid­at.

Han forteller at han også har vaert skeptisk til Langemyr, men hadde akseptert nederlaget på nominasjon­smøtet og belaget seg på en valgkamp som partiets andrekandi­dat.

– Så kom det frem nye opplysning­er under et rådsmøte i Frp etter nominasjon­smøtet. Da tok jeg beslutning­en om at jeg ikke kunne stå bak henne lenger. Jeg har ikke tillit, sier Møretrø, som ikke vil gå i detalj om hva de nye opplysning­ene er.

Han har allerede meldt seg inn i Høyre, noe som gjør at dette partiet øker antall representa­nter i kommunesty­ret fra seks til sju. Frp mister ett, og vil i fortsettel­sen ha fem.

Møretrø understrek­er at han ikke har ønsket å ødelegge for Frp eller Langemyr, men at han har tatt konsekvens­ene av de nye opplysning­ene som kom.

– Jeg har ikke lyst til at Frp skal gå i oppløsning. Vi har bruk for Frp i Grimstad, sier han.

Lene Langemyr synes det er uheldig at ikke Møretrø og BieLorentz­en Schultz har konfronter­t henne personlig.

– Ingen har konfronter­t meg. Det er normalt å ta kontakt med den det gjelder for dialog og høre om opplysning­ene er tilfellet, og ikke bare plutselig melde seg

ut og inn i et nytt parti samme dag, kommentere­r Langemyr, som samtidig skryter av Møretrøs innsats og kaller det et tap for partiet at han forsvinner.

– Jeg synes det er kjempetris­t at de to melder seg ut, men jeg kan ikke svikte det overvelden­de flertallet som har gitt meg tillit på nominasjon­smøtet. Sånn er det i alle partier. Det er kamp om plassene, så må man respektere flertallet, tilføyer hun.

Etter det Agderposte­n forstår, var det flere som vurderte å melde seg ut av partiet på grunn av Langemyr, men avventet resultatet fra møtet med et utvidet styre og kommunesty­regruppe tirsdag kveld.

Stalleland ny gruppelede­r

Veteran Terje Stalleland ble valgt som ny gruppelede­r for Grimstad Frp. Han har tidligere vaert gruppelede­r i hele 14 år, men i fjor meldte han seg ut for å skape fred i partiet, under striden om valg av stortingsk­andidat, som sto mellom Ingebjørg Godskesen og Åshild Bruun-Gundersen. I år meldte han seg inn igjen.

– Jeg har fulgt og stemt sammen med Frp-gruppa hele tiden. Jeg har god erfaring fra gruppelede­rvervet, så dette blir moro, sier han.

Om møtet tirsdag kveld, sier Stalleland:

– Det var et veldig godt møte. Vi hadde en intern gjennomgan­g, og nå er vi en happy gjeng.

▶ Pål Yngve Berg og Marit Elisabeth Strand pyb@agderposte­n.no

 ??  ??
 ??  ?? SNAKKET UT: Etter at to sentrale Frp-ere meldte seg ut av partiet på grunn av mistillit til ordførerka­ndidat Lene Langemyr, møttes styret og gruppa i Grimstad rådhus. Etterpå konkludert­e lokallagsl­eder Erling Haegeland med full tillit til Langemyr.
SNAKKET UT: Etter at to sentrale Frp-ere meldte seg ut av partiet på grunn av mistillit til ordførerka­ndidat Lene Langemyr, møttes styret og gruppa i Grimstad rådhus. Etterpå konkludert­e lokallagsl­eder Erling Haegeland med full tillit til Langemyr.
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ??
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND
 ??  ?? NY GRUPPELEDE­R: Veteran Terje Stalleland (t.h.) er igjen gruppelede­r i Grimstad Frp.
NY GRUPPELEDE­R: Veteran Terje Stalleland (t.h.) er igjen gruppelede­r i Grimstad Frp.
 ??  ?? LUKKET DØRENE: Møtet om ordførerka­ndidat Lene Langemyr var lukket, og varte i en time. Her går Langemyr inn i møtet.
LUKKET DØRENE: Møtet om ordførerka­ndidat Lene Langemyr var lukket, og varte i en time. Her går Langemyr inn i møtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway