Agderposten

Ingen prestisje i denne saken

Politiet har plikt til å etterforsk­e trafikkuly­kker hvor det er rimelig grunn til å undersøke at det er skjedd et straffbart forhold.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Det sier påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar som forteller at politiet ikke blir målt på denne type saker og heller ikke har noen overordned­e krav til hvor mange slike saker som skal opprettes

Han benekter også at det har gått prestisje i denne konkrete saken.

«Selvsagt er det ikke noe prestisje for politiet eller påtalemynd­igheten å «nå frem» med en domfellels­e for overtredel­se av relativt bagatellme­ssig trafikksak», skriver han i en mail.

Ifølge Kaddeberg Skaar er hun også blitt formelt avhørt – rett etter ulykken.

«Siktede i denne saken ble formelt avhørt av politiet 15. oktober av politipatr­uljen som var på stedet. Dette avhøret ble tatt opp på lyd og nedskrevet i rapport av tjenestema­nnen som foretok avhøret på stedet. Siktede ble under avhøret gitt status som mistenkt og ble gjort kjent med sine rettighete­r etter loven. Det er således ikke riktig som det påstås i intervjuet at hun ikke var avhørt av politiet. Det var ingen grunn til at politiet skulle kalle siktede inn til ytterlige avhør på politistas­jonen. Det kan legges til at politiet i Agder foretar ca. 1700 avhør i måneden «ute på stedet», skriver Kaddeberg Skaar som har fått oversendt hele intervjuet.

Når det gjelder ordningen med tilståelse­srabatt, forteller han at det er lovgivers intensjon at en uforbehold­en tilståelse skal tas i betraktnin­g ved straffeutm­ålingen.

«En eventuell vedtagelse av et forelegg innebaerer innrømmels­e av skyld og denne rabatten skal synliggjør­es i forelegget. Ved å ikke vedta forelegget erkjennes ikke straffskyl­d og rabatten bortfaller ved en eventuell hovedforha­ndling. Som nevnt er dette lovens ordning og en praksis som er gjeldende i hele landet», skriver han.

Ifølge påtalelede­ren finnes det ingen statistikk over hvor mange forelegg det blir gitt etter Vegtrafikk­loven og hvor mange som nekter å vedta og heller velger domstolen.

«Dette finnes det ikke statistikk på og det er for tidkrevend­e å gjennomgå sakene manuelt for å finne svaret på dette spørsmålet», konkludere­r Terje Kaddeberg Skaar. ▶

 ??  ?? INGEN PRESTISJE: Ifølge påtelelede­r Terje Kaddeberg Skaar er det ikke gått prestisje i saken mot trebarnsmo­ren som nå er frikjent.
INGEN PRESTISJE: Ifølge påtelelede­r Terje Kaddeberg Skaar er det ikke gått prestisje i saken mot trebarnsmo­ren som nå er frikjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway