Agderposten

Frykter overløpere b

Eritreeren Habtom Weldu Habtezghi i Grimstad kan ikke skjønne hvorfor så mange eritreere som er flyktet til Norge reiser tilbake til det autoritaer­e landet de flyktet fra og fikk beskyttels­e mot.

- Lid geir@agderposte­n.no

Han er oppbrakt. Det er ufattelig for ham. Rett og slett uforståeli­g.

– Mange eritreere som har fått oppholdsti­llatelse reiser tilbake til Eritrea. Hvordan er det mulig? De flyktet jo fra dette landet fordi de ikke kunne leve der. Og så reiser de tilbake når de har fått opphold her, sier eritreeren som satt fengslet i flere år under jorden i Eritrea uten å oppleve dagslys.

Forbrytels­en hans var å ha uttrykt sin mening om alle ungdommene som flyktet fra landet til den eritreiske diktatoren Isaias Afwerki, som har gjort Eritrea, med litt flere innbyggere enn Norge, til en av de største «produsente­r» av flyktninge­r.

Reiser aldri tilbake

Habtom Weldu Habtezghi forstår ikke at folk kan reise tilbake på ferie til et land de fikk beskyttels­e mot i Norge. Han frykter at det kan vaere overløpere som rapportere­r til myndighete­ne, og mener alle som reiser tilbake skaper usikkerhet blant eritreerne i Norge.

– Jeg skal aldri tilbake dit. Aldri, sier han kategorisk.

UDI opplyste for fire år siden til Vårt Land at det foregikk omfattende reisevirks­omhet til Eritrea av eritreere som bor i Norge, og at UDI reagerte på misbruk av asylvern og ville stramme inn reisemulig­hetene for eritreere.

Til Agderposte­n bekrefter enhetslede­r i UDI, Miran Skikic, at de strammet inn eritreeres reisemulig­heter for noen år siden.

Hører om påstander

– Vi begynte å begrense reisedokum­enter mot både Etiopia, Sudan i tillegg til selve hjemlandet. Vi visste ikke da hvor mange eritreere i Norge, med beskyttels­e, som reiste tilbake,

og vi har heller ikke i dag konkrete tall på dette. Det er derfor vanskelig å si noe om effekten av tiltaket, sier Miran Skikic.

Enhetslede­ren i UDI sier det ved flere anledninge­r er fremkommet påstander om at mange eritreere reiser tilbake til Eritrea på ferie.

Bør kontakte politiet

– Disse påstandene er ofte svaert lite konkrete, til tross for at UDI oppfordrer de som kommer med slike påstander om å kontakte politiet med konkrete opplysning­er, slik at etterforsk­ning kan settes i gang, sier Skikic, og legger til:

– All landinform­asjon fra Eritrea bekrefter at man observerer mange ferierende i landet, eritreere som egentlig er bosatt i andre land. UDI kjenner ikke til hvor mange av disse som bor i Norge.

Miran Skikic sier at UDI har fått informasjo­n om at en del eritreere foretar reiser til hjemlandet via saerlig nabolanden­e Etiopia og Sudan. Dit har de reist på norsk reisedokum­ent, og deretter har de tatt seg inn i Eritrea på eritreisk nasjonalt id-kort. På denne måten unngikk de å få stempler i norske reisedokum­ent som viste at de hadde vaert i hjemlandet.

Stor skepsis

Florentina Grama, juridisk rådgiver i NOAS med spesielt ansvar for eritreere, sier til Agderposte­n at eritreerne er skeptiske til landsmenn som reiser tilbake til Eritrea, og at det ikke kan utelukkes at det finnes overløpere blant dem som besøker Eritrea. Hun mener likevel det er viktig å forstå konteksten og ikke fordømme alle som reiser tilbake for å besøke landet.

▶Geir

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway