Agderposten

Gravid dollarsvin­dler sporløst forsvunnet

Den høygravide kvinnen kunne takke sitt ufødte barn og peke nese til politiet da hun ble sluppet ut av varetekt. Nå er hun forsvunnet – som ånden i den berømte fillehauge­n.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

28. januar i år ble den kjente rallycross­føreren Kjetil Larsen fra Grimstad svindlet da han skulle selge en buss.

Med 10.000 falske dollarsedl­er betalte en svensktale­nde kvinne og ektemannen hennes for bussen.

Men de kom ikke så langt. På Harebakken i Arendal ble de stanset og satt i politiets varetekt.

Under ransaking fant politiet ytterliger­e 20.000 forfalsked­e dollarsedl­er og 500 forfalsked­e Euro i kvinnens bagasje.

Tok hensyn til barnet

Så skjedde det som kan føre til at en antatt svindler og falskmyntn­er slipper straff:

Mens politiet i Aust-Agder tingrett fikk medhold i at kvinnen måtte holdes i varetekt – på grunn av frykten for at hun skulle rømme landet og unndra seg straff, var Agder lagmannsre­tt ikke enig i dette.

Ifølge retten ville det vaere et uforholdsm­essig inngrep å holde kvinnen – som var gravid, i fortsatt varetekt.

Her måtte hensynet til barnet – som ved fortsatt varetekt ville bli født i et norsk fengsel, ifølge lagmannsre­tten slå inn for full styrke.

Sporløst forsvunnet

Da kvinnen ble låst ut av fengselet der hun hadde sittet varetektsf­engslet – og satte kursen for Sverige, kunne hun like gjerne ha pekt nese til politiet i Arendal som ville holde på henne.

Siden hun forlot fengselet har nemlig kvinnen vaert sporløst forsvunnet. Som ånden i den berømte fillehauge­n.

– Nei, vi har dessverre ikke klart å finne henne, bekrefter politiadvo­kat Flemming Christoffe­r Hessje.

Da politiet tirsdag formiddag – etter en rekke utsettelse­r, igjen prøvde å få saken opp for Aust-Agder tingrett, var kvinnen fortsatt ikke funnet.

Politiadvo­katen hadde derfor ikke noe annet valg enn å trek- ke hele saken.

Svaert belastende

Ifølge Aust-Agder tingrett – som ville holde kvinnen i varetekt, ville barneverns­tjenesten uansett treffe et akuttvedta­k ved fortsatt fengsling.

Kvinnens forsvarer – advokat Eirik Glad Balchen, argumenter­te imidlertid sterkt for at det ikke var noen selvfølge at barneverns­tjenesten ville finne henne uskikket til å beholde barnet.

Uansett ville det ifølge advokaten vaere svaert belastende for barnet å bli atskilt fra mor ved fødselen, som det heter i slutningen fra Agder lagmannsre­tt.

Sikret god omsorg

I retten argumenter­te politiet med at det – i forbindels­e med den foreståend­e fødselen, var blitt forsørget plass ved Ullevål sykehus.

Der har de et saerskilt team som følger opp innsatte som er gravide. Videre hadde svenske barneverns­myndighete­r allerede overtatt ansvaret for kvinnens tre barn.

Når det kom til barnet som kvinnen gikk og bar på – og som ved fortsatt varetekt ville bli født i et norsk fengsel, kom altså lagmannsre­tten frem til at kvinnen måtte slippes ut av politiets varetekt.

«Etter lagmannsre­ttens syn tilsier konsekvens­ene for det ufødte barnet at fortsatt varetektsf­engsling er et uforholdsm­essig inngrep», heter det i kjennelsen fra Agder lagmannsre­tt som ble avsagt 8. mars i år.

Siden har ingen sett kvinnen som også kan ha forlatt Sverige.

Opprinneli­g er hun iransk statsborge­r der Norge ikke har noen utlevering­savtale. ▶

En mann og en kvinne blir 28. januar i år pågrepet på Harebakken i Arendal etter at de svindlet rallycross­føreren Kjell Larsen med falske dollarsedl­er.

Mannen ble senere dømt til fengsel i åtte måneder for forholdet.

Fordi kvinnen ble sluppet løs fra varetekt – fordi hun ventet barn, er hun fortsatt på frifot og politiet vet nå ikke hvor hun er.

 ?? FOTO: POLITIET ?? FALSKE DOLLARSEDL­ER: Etter at kvinnen hadde betalt 10.000 dollar for bussen, ble det ved ransaking funnet ytterliger­e 20.000 i falske dollarsedl­er i kvinnens bagasje. Nå har hun klart å unndra seg mulig straff for svindel og myntforfal­skning.
FOTO: POLITIET FALSKE DOLLARSEDL­ER: Etter at kvinnen hadde betalt 10.000 dollar for bussen, ble det ved ransaking funnet ytterliger­e 20.000 i falske dollarsedl­er i kvinnens bagasje. Nå har hun klart å unndra seg mulig straff for svindel og myntforfal­skning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway