Agderposten

Derfor lager vi journalist­ikk på skattelist­ene

-

▶ I dag publiseres skattetall­ene for 2017. Dette åpne innsynet i menneskers inntekt og formue har Norge lang tradisjon for, helt tilbake til 1800-tallet.

▶ Denne åpenheten gir oss viktig innsikt i hvordan den økonomiske makten er fordelt i Norge. Hvem tjener mest, hvor er de bosatt, hva tjener rådmenn og folkevalgt­e. Selv om skattetall­ene ikke gir oss nøyaktig informasjo­n, og bør behandles deretter, er de et viktig verktøy i en god debatt om samfunnsut­viklingen.

▶ Derfor har pressens tilgang til skattelist­ene, med de muligheter det gir for å drive kritisk journalist­ikk, vaert oppfattet som viktig, også fra myndighete­nes side.

▶ Agderposte­n lager hvert år journalist­ikk på skattetall­ene. Det er lett å forstå at det for noen kan oppleves som ubehagelig, når inntekt og formue offentligg­jøres. Men skattelist­ene er utgangspun­kt for viktig journalist­ikk. Hvem har mest økonomisk makt, gjennom høy inntekt og formue i vårt dekningsom­råde. Hva tjener dem som sitter i gode posisjoner i offentlig forvaltnin­g? Hvor bor dem med mest økonomisk makt? Opplysning­er om dette er viktige skal vi få en opplyst debatt om hvordan ressursene fordeles.

▶ En av våre mest leste skattesake­r i fjor viste at den sammenslåt­te storkommun­en Arendal fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder geografisk fordeling av inntekt og kapital. Det bør gi grunnlag for debatter om hvor offentlige midler skal plasseres. Er det riktig å plassere enda flere sosialboli­ger på Arendals østkant? Med penger følger makt. Enkle søk viste også at inntekt og formue er svaert ulikt fordelt mellom menn og kvinner i Aust-Agder. Hva kan vi gjøre for å omfordele ressurser, slik at flere kvinner opplever økonomisk uavhengigh­et?

▶ Skattelist­ene er ingen endelig fasit. Men som et redskap for å bygge tillit og skattemora­l, er det viktig at de er åpne.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ILLUSTRASJ­ON: Altinn er den norske internettp­ortalen for å levere elektronis­ke skjemaer til offentlige myndighete­r.
FOTO: NTB SCANPIX ILLUSTRASJ­ON: Altinn er den norske internettp­ortalen for å levere elektronis­ke skjemaer til offentlige myndighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway