Agderposten

Nett-troll serverer de mest grove angrep

Ungdom kjemper mot voldelig radikalise­ring og vil øke sikkerhete­n for både israelere og palestiner­e. Imens gjentas de gamle løgner fra folk som blindt støtter Israels okkupasjon­spolitikk.

- Øystein Magelssen, Generalsek­retaer i Norges KFUK-KFUM

På tampen av en imponerend­e ODdag (Operasjon Dagsverk) gleder jeg meg over stor entusiasme blant tusener av norske skoleeleve­r! Målet er å gi traumebeha­ndling, utdanning, fokus på kvinners rettighete­r og opplaering i demokrati og ikke-voldelig konfliktlø­sning blant palestinsk ungdom.

I over 60 år har Norges KFUK-KFUM samarbeide­t tett med våre partnere i palestinsk YMCA og YWCA om barn, ungdom og kvinners stilling i en konflikt de uforskyldt er født inn i. OD-midlene vil gi en viktig bo o sti dette arbeidet gjennom vår bistands-og solidarite­tsorganisa­sjon KFUK-KFUM Global.

Jeg er også glad for den sterke og viktige offentlige støtten til årets OD-formål. Bare de siste dagene har over 70 artikler fylt avisspalte­ne, et stort flertall skrevet av våre unge engasjerte talsperson­er i KFUK-KFUM. Vårt humanitaer­e og samfunnsby­ggende fredsarbei­d blant unge i de palestinsk­e områdene har stadig vaert tema på radio og TV og i sosiale medier.

En stygg svertekamp­anje fra MIFF (organisasj­onen Med Israel for fred) med helsides annonser i ni av landets største aviser, har ikke bitt på opinionen. Snarere tvert om. Folk flest lar seg ikke narre av MIFFs påstander om OD og KFUKKFUMs «jødehat», «antisemitt­isme» og mål om å «utslette staten Israel».

Likevel har kritikken fra MIFF skapt usikkerhet om ODs formål hos enkelte. Dette har nok bidratt til at 10% faerre skoler enn i fjor, har deltatt på aksjonen i år. Men mer alvorlig er det at MIFFs helsides annonser inneholdt fullt navn og bilde av en 12 år gammel palestinsk jente, og forbandt hennes fredsaktiv­isme med påstander som nå gjør hennes hverdag svaert utrygg. Avisene VG og Fedrelands­vennen har siden beklaget offentlig av presseetis­ke grunner, at de tok inn annonsen.

Å samtale med MIFF er svaert krevende. Ethvert forsøk på å gi en nyansert framstilli­ng av vårt syn på konflikten mellom Israel og Palestina tilbakevis­es med mistenkeli­ggjøring og løgnaktige påstander. Ikke minst kommentarf­eltene i sosiale medier er fulle av deres mange «nettroll» som uten blygsel, serverer de mest grove og injurieren­de angrep, gjerne ispedd bibelteolo­giske forestilli­nger på ville veier.

Det sterke Israel-engasjemen­tet i visse deler av norsk kristeligh­et som i blant framstår som blind lojalitet, er virkelig verdt et religions sosiologis­k studium. En finner knapt noe liknende andre steder enn i konservati­ve evangelika­le miljøer i USA. Norske skoleeleve­rs brede støtte til årets OD-formål er det imidlertid større grunn til å merke seg. Dette baerer bud om en ny generasjon som evner å stille seg mer etisk konsekvent, uavhengig av nasjonal og kulturell tilhørighe­t, i møte med brudd på menneskere­ttigheter og internasjo­nal lov. Det gir håp! Også om rettferdig fred mellom palestiner­e og israelere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway