Agderposten

«Den 6. masseutryd­delsen»

- Erik A Rohr-Torp Cand.real - geolog

Kommentar til Sigbjørn Mostue og Svein Tveitdal angående «den 6. masseutryd­delsen», Agderposte­n 1. november 2018.

Skribenten­e klager over liten respons blant skoleeleve­r, når det gjelder global oppvarming. Dette til tross for at de har gjennomfør­t mer enn 60 skolebesøk i regi av «Den kulturelle skolesekke­n» gjennom en periode på 2 år, med budskapet om den 6. masseutryd­delsen og hva vi kan vente oss om vi ikke foretar en gigantisk snuoperasj­on.

Det er ikke tvil om at vi er inne i en periode med markerte klimaendri­nger som så mange ganger tidligere. Siden isen trakk seg tilbake etter siste istid (en av mange) for så lite som ca. 11 000 år siden, har klimaet variert uten menneskeli­g hjelp. Vi har hatt varmeperio­der med furuskog på Hardangerv­idda og langt senere den såkalte lille istid fra ca. 1350 – ca. 1750 med meget kalde hundreår i Europa. Disse klimavaria­sjonene skyldtes ikke menneskeli­g påvirkning, men andre forhold, som solaktivit­et, variasjone­r i atmosfaere­ns CO 2 innhold etc. Slike naturlige klimavaria­sjoner har eksistert i millioner av år.

Det er derfor sterkt beklagelig at høyt kvalifiser­te vitenskaps­folk med en annen oppfatning enn den offisielt vedtatte, nemlig at klimaendri­ngene er menneskesk­apte, ikke slipper til i den offentlige debatt. Det virker som et gufs fra middelalde­ren at klimareali­stene synspunkte­r forties.

Dere derimot som reiser rundt med den såkalte «kulturelle skolesekke­n» tas imot uten motforesti­llinger på mer enn 60 skoler for å forkynne deres dommedags profeti. Et budskap som er mer basert på politikk enn på naturviten­skap.

Hvilke muligheter og støtte gis klimareali­stene for å fremme sitt syn? – Ingen. Deres synspunkte­r blir oftest refusert av media som presse, radio og TV, og enda verre, av vitenskape­lige fora.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway