Agderposten

Derfor tjente disse ordførerne mest i fjor

Ordførerne i Lillesand, Froland og Bykle tjente langt mer enn sine kolleger i fylket i fjor. Grunnen er ganske enkel.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Jeg får ikke bedre betalt for å vaere ordfører enn de fleste av kollegene mine, det er samme lønn som en stortingsr­epresentan­t, minus borteboer-godtgjørel­sen, ler Arne Thomassen i Lillesand når han konfronter­es med en inntekt på 1.587.578 i fjorårets ligning, og tilsynelat­ende den best betalte ordføreren i Aust-Agder. Faktisk marginalt bedre betalt enn landets statsminis­ter også.

Men Thomassen var også en suksessfyl­t bedriftsei­er før han tok opp ordførerkl­ubba og i fjor hentet han litt utbytte i det som nå i hovedsak er et eiendomsse­lskap han har sammen med barna. Akkurat slik han også har gjort tidligere år. Dermed kom det gode ekstrainnt­ekter på ligningen, som sammen med en ny måte å verdisette aksjer i eiendom gjorde at formuen økte til 15 millioner. Suverent den største formuen noen ordfører i fylket sitter med.

Pensjonist i arbeid

Den tilsynelat­ende nest best betalte ordføreren i fylket, er Frolands Ove Gundersen. I ligningen står han med 1,2 millioner i inntekt.

– Jeg kan ikke noe for det. Jeg er pensjonert politimann og var pensjonist i to år etter at jeg ble 57, før jeg fikk dette tillitsver­vet. Da blir det pensjon oppå en vanlig ordførerlø­nn, sier Gundersen.

Pensjonspl­anen hans var aldri å sitte helt stille, men heller ta en liten deltidssti­lling et sted, slik mange av hans pensjonert­e kolleger i politiet gjør. Men da muligheten dukket opp til å bli ordfører, grep han heller den. Og det kan bli en ny periode om valget går som partiet håper.

– Det var for mye

I kraftkommu­nen Bykle, har det i mange år vaert tradisjon for at rådmann og ordfører tjener det samme, men det synes Jon Rolf Naess var for galt.

– Jeg fikk endret dette nå, så på neste ligning vil jeg ikke komme like godt ut. Rådmenn tjener jo normalt bedre enn ordføreren i andre kommuner og nå har vi det slik her også. I tillegg var jeg leder av Setesdal regionråd i fjor, noe jeg ikke er lenger, sier Naess.

Han var tredje mesttjenen­de ordfører i fylket i fjor, med en inntekt på 1.17 millioner.

Lavest

I sterk kontrast til toppen, er Valle, Bygland og Bykle, der ordførerne alle står oppført med rundt 500.000 kroner i inntekt.

– Lønna til ordføreren ble justert ned mens vi var på Robek-lista, og er ikke justert opp igjen. Men tidligere lå vi på 90 prosent av stortingsr­epresentan­tenes lønn, sier Andres Christians­en i Birkenes.

En stortingsr­epresentan­t i 2018 tjener 956 463 per år.

 ??  ?? TJENTE OVER MILLIONEN: Arne Thomassen (H), Ove Gundersen (KrF) og Jon Rolf Naess (Ap) tjente alle over millionen i 2017.
TJENTE OVER MILLIONEN: Arne Thomassen (H), Ove Gundersen (KrF) og Jon Rolf Naess (Ap) tjente alle over millionen i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway