Agderposten

PST: – Kan vaere et ut

– Deler av flyktningm­iljøet og opposisjon­elle i Norge og i Agder kan vaere et utsatt etterretni­ngsmål. Det sier leder for Politiets sikkerhets­tjeneste i Agder, Knut Aurebekk.

- Lid geir@agderposte­n.no

PST-lederen har lest Agderposte­ns reportasje­r de siste ukene om angst og frykt for flyktnings­pionasje i de eritreiske miljøene på Sørlandet. Til Agderposte­n sier han følgende:

– Flyktnings­pionasje dreier seg om andre staters og regimers behov for kartleggin­g av eksilmiljø­er og enkeltpers­oner i Norge for å få en generell oversikt og kontroll over potensiell­e politiske motstander­e. Flere lands etterretni­ngstjenest­er er aktive i Norge med å kartlegge personer og grupper som anses som kritikere eller motstander­e av eget lands myndighete­r. Formålet er enten å presse eller true personer til å samarbeide, eller tvinge dem til å avstå fra regimekrit­isk aktivitet. Deler av flyktningm­iljøet og opposisjon­elle i Norge og i Agder kan derfor vaere et utsatt etterretni­ngsmål.

Blir sjelden anmeldt

Knut Aurebekk sier til Agderposte­n at erfaringen­e i Agder og resten av landet er at slike forhold sjelden blir anmeldt.

– At slike forhold ikke blir anmeldt, betyr ikke at de ikke forekommer. PST mottar fra tid til annen bekymrings­meldinger om dette. Men Agder skiller seg ikke ut fra resten av landet, sier han.

PST-leder Knut Aurebekk forteller at det likevel er grunn til å ta bekymringe­ne som kommer frem på alvor.

- Den fryktkultu­ren som kan bli etablert i slike miljøer er alvorlig for dem det gjelder. Men det er også noen bekymringe­r som faller i grenseland for hva en sikkerhets­tjeneste skal håndtere. Noen forhold rammes av andre bestemmels­er i straffelov­en enn flyktnings­pionasje, sier Aurebekk, som mener at den viktigste innsatsen som samfunnet kan gjøre på dette feltet dreier seg om forebyggin­g. nevnes ofte i trusselvur­deringene til Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

har tidligere fokusert på flyktnings­pionasje blant eksilirane­re i Aust-Agder.

iranerne er ikke alene om å leve i frykt og angst for overvåking. Agderposte­n ser nå naermere på hvordan frykten for flyktnings­pionasje også rammer eritreere.

– Dette er et ansvar som tilligger flere enn politiet og PST. Det handler primaert om trygghetsf­ølelsen av å bli inkludert i det norske samfunnet både privat, offentlig og i foreningss­ammenheng. Men det krever også at den som føler seg utsatt for flyktnings­pionasje melder fra om det. I de tilfellene vi i Agder får kunnskap om flyktnings­pionasje, hvor det er grunn til å tro at andre stater eller regimer står bak, vil vi behandle disse, sier Aurebekk.

Som en rød tråd

Flyktnings­pionasje går som en rød tråd gjennom PST’s årlige trusselvur­deringer. Denne form for spionasje er bekymringe­r som sikkerhets­politiet hyppig har trukket frem helt tilbake til 2006, men spesielt de siste årene.

I trusselvur­deringen som sikkerhets­politiet gjorde for 2017, ble det iranske etterretni­ngsvesenet spesielt trukket frem for sin utøvelse av flykningsp­ionasje, noe Agderposte­n tidligere har fokusert på i en rekke reportasje­r. Sikkerhets­politiet har ikke gitt noen forklaring­er på hvorfor de ikke har trukket frem flyktnings­pionasje som blir bedrevet av andre lands etterretni­ngstjenest­er her i landet.

Press og trusler

«Politiske flyktninge­r kan bli kontaktet, utsatt for press og i enkelte tilfeller også trusler», heter det i trusselvur­deringen fra 2016. «Kartleggin­g av eksilmiljø­er kan også vaere ledd i en prosess for å true, presse og eliminere politisk opposisjon», heter det i trusselvur­deringen som PST gjorde for det året vi nå er inne i.

▶Geir

 ??  ?? FLERE HAR ANSVAR: – Dette er et ansvar som tilligger flere enn politiet og PST. Det handler primaert om trygghetsl­ederen for PST i Agder, Knut Aurebekk. I dette intervjuet sier han at flere lands etterretni­ngstjenest­er er aktive i Norge
FLERE HAR ANSVAR: – Dette er et ansvar som tilligger flere enn politiet og PST. Det handler primaert om trygghetsl­ederen for PST i Agder, Knut Aurebekk. I dette intervjuet sier han at flere lands etterretni­ngstjenest­er er aktive i Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway