Agderposten

Trump får motstand i splittet Kongress

I en Kongress som speiler splittelse­n i det amerikansk­e samfunnet, blir det vanskelige­re å vedta lover, men lettere å starte granskinge­r av Donald Trump.

- Are Føli, NTB og Anders R. Christense­n, NTB

Valgresult­atet i USA ble denne gangen slik meningsmål­ere og analytiker­e hadde spådd: Demokraten­e overtar flertallet i Representa­ntenes hus, mens Trumps parti, Republikan­erne, beholder kontrollen over Senatet. Begge parter har dermed mulighet til å tolke resultatet av tirsdagens mellomvalg som en seier.

– Enorm suksess, skriver Trump på Twitter.

Presidente­n kan glede seg over at Republikan­erne ikke bare beholder, men ligger an til å øke sitt flertall i Senatet.

Samtidig må han forberede seg på flere nederlag når han forsøker å få lover og budsjetter vedtatt i Kongressen. I tillegg kan Demokraten­e iverksette nye granskinge­r både av Trumps personlige økonomi og av Russlands rolle før presidentv­alget i 2016.

– Bedre sjanse i 2020

Selv om Trump vil møte større motstand i Kongressen, kan han forsøke å vende motstanden til en fordel fram mot presidentv­alget i 2020.

Når Demokraten­e har mer makt, blir det også lettere å gi dem skylden for USAs problemer.

– Jeg tror dette resultatet gir Trump en bedre sjanse i presidentv­alget i 2020. Trumps valgkampst­il baserer seg på splittelse og å ha noen å skylde på og mistenkeli­ggjøre, sier USA-kjenner Henrik Heldahl til NTB.

Demokraten Nancy Pelosi, som nå kan få tilbake sin tidligere posisjon som leder av Representa­ntenes hus, sier hun vil forsøke å samarbeide med Trump.

– Vi har hatt nok splittelse. Det amerikansk­e folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sier hun.

Mange eksperter tviler imidlertid sterkt på om dette reelt sett er det USA har i vente.

– Jeg tror vi kommer til å se flere Russland-granskinge­r. Og granskinge­r av Trump mer generelt, av hans økonomi og skatt, sier den amerikansk­e statsviter­en Dale Kuehne til nyhetsbyrå­et TT.

Ingen bølge

Demokraten­e håpet at misnøye med Trump ville gjøre tirsdagens valg til en massiv bølge som skyllet republikan­ere ut av Kongressen.

Men meningsmål­ingene i ukene før valget tydet ikke på et slikt resultat. I stedet ble det stadig tydeligere at Republikan­erne lå an til å beholde flertallet i Kongressen­s «overhus».

At presidente­ns parti også øker sitt flertall i Senatet i et mellomvalg, har bare skjedd én gang tidligere de siste 30 årene.

At USA er inne i en økonomisk oppgangspe­riode, har høyst sannsynlig gitt Republikan­erne drahjelp. Trumps advarsler mot innvandrer­e i valgkampen­s innspurt kan ha motivert kjernevelg­erne hans – og samtidig økt motstanden mot Trump i andre deler av befolkning­en.

I ukene før valget hevdet Trump at migranter og asylsøkere på vei mot USA utgjorde en invasjon. Han sendte soldater mot grensa mot Mexico, og antydet at migranter kunne skytes hvis de kastet stein.

– Får ikke gjennom egne lover

Splittelse­n i Kongressen kan skape trøbbel for høyrepopul­isten Trump på en rekke politiske områder.

Å bygge mur langs grensa mot Mexico blir enda vanskelige­re enn før. Helserefor­men til forgjenger­en Barack Obama vil bli mindre utsatt for republikan­ske angrep.

Men selv om Demokraten­e kan stanse republikan­ske forslag, blir det vanskelig å få gjennomsla­g for egen politikk.

– Når de bare har ett kammer, er vetomakten viktig. De får jo ikke igjennom noen egne lover, sier førsteaman­uensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

I utenrikspo­litikken kan Trump i stor grad fortsatt gjøre som han vil. Og Republikan­erne i Senatet kan fortsette å utnevne konservati­ve dommere til amerikansk­e domstoler.

Mellomvalg­et ble oppfattet som svaert viktig både av amerikaner­e som elsker Trump, og av dem som hater ham. Valgdeltak­elsen var derfor høyere enn vanlig.

Samtidig som Trump beskyldes for å spre fordommer og rasisme, blir flere minoritets­grupper bedre represente­rt i USAs nasjonalfo­rsamling. Sharice Davis fra Kansas ble tirsdag den første kvinnen fra USAs urbefolkni­ng som noen gang er innvalgt i Kongressen.

Jeg tror vi kommer til å se flere Russlandgr­anskinger. Og granskinge­r av Trump mer generelt, av hans økonomi og skatt.

Dale Kuehne, statsbiter

 ??  ?? VANT «HUSET» TILBAKE: Nancy Pelosi (midten) og andre demokratis­ke politikere gleder seg over at de overtar flertallet i Representa­ntenes hus. To av Pelosis barnebarn var også med for å feire resultatet.
VANT «HUSET» TILBAKE: Nancy Pelosi (midten) og andre demokratis­ke politikere gleder seg over at de overtar flertallet i Representa­ntenes hus. To av Pelosis barnebarn var også med for å feire resultatet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway