Agderposten

Kun 15 damer på topp 100-listen

... mens fylkets rikeste menn er blitt enda rikere

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

▶ Eier av Hotel Norge i Lillesand, Beate Holm Töpfer (49), er på kvinnenes inntektsto­pp i Aust-Agder.

▶ Likevel tjener de 20 rikeste mennene i snitt nesten 12 mill. kroner mer enn kvinnene.

– Jeg hadde en spesielt høy inntekt akkurat i fjor, som skyldes et nødvendig utbytte i forbindels­e med at vi kjøpte hytte i Lillesand. Hytta har gitt oss et pusterom som er helt fantastisk. Utbytte er også nødvendig når verdsettel­sen av aksjene i hotellbygn­ingen er så høy at formuesska­tten blir betydelig, forteller Beate Holm Töpfer.

Hun og ektemannen Wolfgang Töpfer kjøpte tradisjons­rike Hotel Norge i Lillesand i 2005, da hun var 36 år gammel. Kjøpesumme­n er ukjent, og hotellet ble solgt av Torill Kjaer Taranger.

– Personlig service

I år er Beate Holm Töpfer på tabellen over de 20 rikeste kvinnene i Aust-Agder, med en inntekt i fjor på over 3,4 millioner kroner.

– Hva gjør du for å sikre god hotelldrif­t?

– Etter min oppfatning er god hotelldrif­t avhengig av kontinuerl­ig fokus på personlig og tilpasset service til kundene – slik at de trives og vil komme tilbake, sier Töpfer. Og legger til:

– Rett holdning hos de ansatte er uvurderlig hva gjelder service og kostnadsef­fektivitet.

Egentlig hadde 49-åringen planer om å bli lege. Tilfeldigh­eter gjorde at hun fattet interesse for hotellbran­sjen. Nå anser hun ikke hotelldrif­t som en jobb, men som en livsstil. Juni og juli er de travleste månedene med fulle rom og konserter i bakgården.

– Hva er fremtidspl­anene for hotellet?

– Vi vil fortsette å utvikle hotellet som et kulturhote­ll. Vi trives godt med variasjone­n det gir med både kurs/konferanse, selskaper og kulturarra­ngementer. Per i dag har vi ingen planer om å vokse selv om muligheten­e er til stede. Vi vil bare blir enda bedre på det vi allerede gjør, forteller Töpfer.

Holdes i stand

Hotel Norge i Lillesand sentrum har historie tilbake til 1800-tallet.

– Det er fantastisk å ha en slik historisk bygning midt i Lillesand sentrum hvor historien sitter i alle vegger. Vi er stolte over at vi har mulighet til å holde bygningene i stand, og på den måten sikre videre drift, sier Töpfer.

– Har du som kvinnelig arbeidsgiv­er noen råd til andre kvinner?

– Nei, det er et spørsmål jeg ikke har noe svar på.

Forskjelle­ne øker

Differense­n på gjennomsni­ttsinntekt­en for de rikeste mennene og kvinnene i Aust-Agder er hele 11,8 millioner kroner.

Forskjelle­ne øker. Bare et år tidligere, i 2016, var differense­n 3,0 millioner kroner – mens den altså økte til 11,8 millioner kroner i fjor.

De rikeste kvinnene er blitt rikere. Snittinnte­kten deres økte med 117 prosent. Men fylkets rikeste menn er blitt enda rikere. For dem økte snittinnte­kten med 206 prosent på et år.

På lista over austegdene med høyest inntekt, må man ned på åttende plass for å finne første kvinne.

Tjener på fornybar energi

På lista over de rikeste mennene i Aust-Agder, finner vi mange kjente navn. Personen med høyest inntekt i Aust-Agder, er investor Johan Bernhard Ugland (65) fra Grimstad, oppført med en inntekt på naermere 67,5 millioner kroner,

Datteren Carina Charlotte Olivia Ugland (35) er inne på kvinnetopp­en, med en inntekt på 8 millioner kroner i fjor. Hun er direktør i farens konsern, og leder familiesel­skapets satsing på fornybar energi. Hun flyttet fra England til Grimstad i 2012.

– Jeg har ikke tid til å kommentere denne saken i dag, på grunn av en hektisk timeplan, sa hun da Agderposte­n tok kontakt onsdag.

Den rikeste kvinnen i AustAgder er Inger Johanne Beckmann Østeby (73) fra Lillesand. Hun er oppført med en inntekt på 14,4 millioner kroner.

 ??  ??
 ??  ?? PÅ INNTEKTSTO­PPEN: Daglig leder ved Hotel Norge i Lillesand, Beate Holm Töpfer (49), tok ut et utbytte i fjor for å kjøpe hytte i Lillesand. Hytta gir et verdifullt pusterom i en travel hverdag med hotelldrif­t.
PÅ INNTEKTSTO­PPEN: Daglig leder ved Hotel Norge i Lillesand, Beate Holm Töpfer (49), tok ut et utbytte i fjor for å kjøpe hytte i Lillesand. Hytta gir et verdifullt pusterom i en travel hverdag med hotelldrif­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway