Agderposten

HVA USAS PRESIDENT KAN FÅ GJENNOM I KONGRESSEN

- (Store norske leksikon, Ritzau The New York Times, NTB)

Etter mellomvalg­et i USA er makten i nasjonalfo­rsamlingen fordelt mellom Demokraten­e i Representa­ntenes hus og Republikan­erne i Senatet. Hva betyr dette og hva kan president Donald Trump (bildet) få gjennomfør­t?

Senatet og Representa­ntenes hus:

Senatet og Representa­ntenes hus deler makten når det skal vedtas lover, skatter og bevilgning­er. Begge kamrene kan endre eller forkaste lovforslag som er vedtatt i det andre.

Når makten i Kongressen er delt mellom de to partiene, vil det bli langt vanskelige­re å få vedtatt lovforslag.

For at en lov skal tre i kraft må den underskriv­es av presidente­n. Hvis presidente­n nedlegger veto, må loven støttes av to tredeler i Representa­ntenes hus og Senatet for å kunne tre i kraft.

Senatet vedtar presidente­ns utnevnelse av blant annet føderale dommere og høyesteret­tsdommere. Senatet har 16 faste komiteer. I tillegg kan de opprette midlertidi­ge komiteer og granskinge­r.

I riksrettss­aker er det Representa­ntenes hus som reiser anklage, men Senatet som dømmer.

Representa­ntenes hus har 20 komiteer, tilsyn med etterretni­ngstjenest­en og de kan opprette midlertidi­ge spesialkom­iteer for å gjennomfør­e granskning­er.

Presidento­rdre:

USAs president kan utstede såkalt presidento­rdre, som gir instrukser til forvaltnin­gen om lovens anvendelse. Kan ha samme kraft som en lov.

Kan sammenlign­es med forskrifte­r gitt av Kongen i statsråd i det norske systemet.

Brukes gjerne for å få gjennom politikk uten å først måtte få den vedtatt i Kongressen.

Må ikke stride mot grunnloven eller lover gitt av Kongressen. Det avgjøres i så fall av domstolen. Et dekret eller presidento­rdre kan bli stanset inntil dommen er ferdig.

Presidente­n står fritt til å omgjøre alle presidento­rdrer gitt av tidligere presidente­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway