Agderposten

Litt for enkelt å tro at det bare er samfunnet som har skylden

- Øivind Benestad Daglig leder av Stiftelsen MorFarBarn

Skoler bør vurdere å henge opp regnbuefla­gget i klasseromm­ene. Laerere og barnehagel­aerere bør tilbys kurs om skeiv kjønnsideo­logi fra Foreningen FRI. Kommunene bør aktivt fremme kjønnsmang­fold og skeiv teori for å skape holdningse­ndringer i befolkning­en.

Disse og andre anbefaling­er blir gitt til politikern­e i rapporten «Skeives levekår i Agder». Hensikten er å bidra til bedre psykisk helse hos skeive personer. Rapporten sier på den annen side ingenting om hva den radikale kjønnsideo­logien vil gjøre med den psykiske helsen hos de ca 98 prosent av befolkning­en som ikke tilhører en seksuell minoritet.

«Skeives levekår i Agder» ble offentligg­jort i august i år. Den ble bestilt og betalt av Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskomm­uner sammen med Arendal og Kristiansa­nd. Østlandsfo­rskning AS fikk et budsjett på 1 million kroner for å gjennomfør­e undersøkel­sen. Den viser at de fleste skeive i Agder lever gode og meningsfyl­te liv, men at en del sliter med dårlig psykisk helse.

Både politikere og helseperso­nell har omtalt og anbefalt rapporten. Men ingen har hittil stilt kritiske spørsmål. Det ser ut til at alle tar funnene i rapporten som objektive fakta og ubestridel­ige sannheter. Men så enkelt er det ikke.

1. INNHOLDET. «Skeives levekår i Agder» består av et spørreskje­ma på internett som 754 personer svarte på, samt dybdeinter­vjuer med 13 personer.

Deltakerne besvarte ca 80 spørsmål om livssituas­jonen sin: Venner og familie, fritid og sosialt engasjemen­t, jobb og helse. Deltakerne ble delt opp i fem kategorier: lesbiske, homofile, bifile menn, bifile kvinner og transperso­ner. Den største gruppen var mannlige homofile (186 deltakere), og den minste var bifile menn (60 deltakere).

2. SVAKHETER. Rapporten har flere alvorlige svakheter. Dette er to av de viktigste:

a) Selvrekrut­terte deltakere. Alle som var med i undersøkel­sen, meldte seg på ved eget initiativ. Fordi de er selvrekrut­terte, gir de ikke et representa­tivt bilde av den skeive befolkning­en i Agder – verken når det gjelder alder, kjønn, erfaringer, problemer, seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet, osv. Ingen kjenner deltakerne­s motivasjon for å melde seg på.

b) Anonymitet. Deltakerne fikk vaere 100 prosent anonyme. De svarte på spørsmålen­e uten personlig pålogging på internett og uten navn. Ingen vet derfor hvem som har deltatt. Om noen har svart med en fiktiv livshistor­ie, svart flere ganger eller bevisst gitt svar som fremmer en kjønnspoli­tisk agenda, er det umulig å vite noe om.

De metodiske svakhetene og potensiell­e feilkilden­e blir erkjent av forskerne i rapportens innledning, men i resten av rapporten blir de i stor grad ignorert. Mange lesere, inkludert journalist­er og politikere, kan derfor oppfatte funnene i undersøkel­sen som objektive sannheter. Dette gjelder saerlig hvis de bare leser kortversjo­nen av rapporten. Den utelater tallrike nyansering­er og mange viktige informasjo­ner og gir derfor et svaert unyansert bilde.

3. HANDLINGSP­LANER. Rapporten munner ut i en rekke anbefaling­er. Disse er ment som innspill til handlingsp­laner i kommuner og fylke for å bedre den psykiske helsen hos skeive som sliter.

Noen anbefaling­er dreier seg om tiltak rettet direkte mot skeive personer – f.eks. møteplasse­r og sosiale arenaer, samtaletil­bud, kompetanse­hevning blant helseperso­nell, etc.

Andre anbefaling­er handler om å oppdra befolkning­en for å skape holdningse­ndringer. Kommunene bør vurdere å kjøre kampanjer, kjøpe kurs fra Foreningen FRI, og ikke minst innføre en omfattende «normkritis­k tilnaermin­g til kjønn og seksualite­t» i skolens undervisni­ng. Materiell og besøk fra Foreningen FRI, Skeiv Ungdom og organisasj­onen «Sex og politikk» anbefales. - Skeptiske foreldre har god grunn til å bruke foreldrere­tten, holde seg oppdatert og vaere i dialog med skolen om hva barna undervises i.

4. PARADOKS. Selv om rapporten har metodiske svakheter, ønsker jeg på ingen måte å bagatellis­ere de problemene som en del skeive medmennesk­er sliter med. Det er liten tvil om at den psykiske helsen hos en del skeive er dårlig. Disse har selvsagt rett til hjelp fra politikere og helsevesen, og fra omgivelsen­e.

Men det blir litt for enkelt å tro at det bare er samfunnet som har skylden og som må endre seg. Også interne forhold i skeive miljøer kan spille inn, f.eks. konformite­tspress, klikkvesen, høyt alkoholfor­bruk (jfr NOVArappor­t 3/05), interessek­onflikter mellom ulike seksuelle minoritete­r, osv.

Resultaten­e fra en stor, nasjonal levekårsun­dersøkelse fra Statistisk Sentralbyr­å publisert i 2010 viste at 1,2 prosent av befolkning­en definerer seg som lesbisk, homofil eller bifil. Selv om seksuelle minoritete­r utgjør en liten gruppe, har de krav på å bli møtt med respekt og verdighet fra sine omgivelser. Trakasseri­ng, mobbing og fordømmend­e holdninger bør bekjempes på alle arenaer.

Men er det ikke et gedigent paradoks at seksuelle minoritete­r, som utgjør et par prosent av befolkning­en, skal legge premissene og føringene for hele samfunnets forståelse og praksis angående kjønn og seksualite­t, samliv og barn?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway