Agderposten

Vurderer bot til Nye Veier for E18-heving

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Nye Veier AS fastholder at de ikke gjorde noe formelt galt i forhold til lovverket da de senket veilinjen til den nye E18motorve­ien med tett på 5 meter ved sørvestlig utløp av Torsbuåsen-tunnelen.

Dette kommer frem i kommunens referat fra et møte mellom det statlige veibyggese­lskapet og kommunen i oktober, etter at Arendal kommune åpnet tilsynssak mot Nye Veier AS.

«Utgangspun­ktet fra Nye Veier er at de hadde anledning til å gjøre aktuelle endringer rent formelt, og at de ikke er enig at de har gjort noe ulovlig», heter det i referatet som er ført i pennen av kommunejur­ist Anette Frantzen Brekke.

Manglende åpenhet

Kommunens holdning beskrives slik i referatet: «Det fremstår fra kommunens side at det er en del endringer som Nye Veier har visst om lenge, men som man ikke har vaert åpne om til tross for at det har vaert en løpende dialog». Og kommunen presiserer videre:

«Viktig at tiltakshav­er, her Nye Veier, selv ivaretar sitt ansvar om å følge gjeldende regulering­splan, søke om eventuelle tillatelse­r eller initiere planendrin­g ved behov på lik linje med alle andre aktører i byggeprosj­ekter».

Skjedd på andre veianlegg?

Og så har det i møtet tydeligvis vaert et tema fra Nye Veier AS med påstander om at Statens vegvesen er innrømmet tilsvarend­e avvik ved tidligere veianlegg, uten at det er blitt reagert mot veivesenet. Overfor Agderposte­n har dette også vaert hevdet fra kilder både hos Nye Veier og hos totalentre­prenør AF Gruppen. Men kommunens planfolk avviser dette:

«Kommunen kjenner ikke til at det har vaert påpekt tilsvarend­e feil ved andre veiprosjek­ter andre steder i landet», heter det i møterefera­tet.

«Det skulle vaert fremsatt forslag om endret regulering­splan så snart Nye Veier anså dette som nødvendig i henholdt til endrede forutsetni­nger for veiarbeide­t, ikke etter at veiarbeide­t var påbegynt», presiserer kommunen – og tilføyer.

«Det vil bli vurdert ileggelse av overtredel­sesgebyr».

Nye Veier vil ikke svare

Agderposte­n har stilt fem konkrete spørsmål om saken til utbyggings­sjef Tordis Vandeskog og prosjektdi­rektør Magne Ramlo, men de avslår å svare: «Denne saken er nå til håndtering hos kommunen. Vi avventer svar fra dem. Inntil det har ikke vi noen kommentare­r til saken», skriver Vandeskog i en e-post. Hun opplyser at de to etterlyste regulering­splanene med endringene både når det gjelder veihevinge­n og andre endringer som for lengst er utført både øst og vest for Torsbuåsen – vil bli sendt kommunen innen to uker.

Unntak fra søknadspli­kt, men...

Agderposte­n har tidligere referert til en veileder fra Statens byggteknis­ke etat fra 2006, som omhandler at Statens vegvesen har unntak fra søknadspli­kt og innsending avv detaljplan for offentlige veganlegg, når tiltaket er detaljert avklart gjennom en vedtatt regulering­splan. Om det mye omtalte «slingrings­monnet» i denne sammenheng, heter det i veilederen:

«Tiltakshav­ar har sjølv ansvar for å vurdere om tiltaket er detaljert avklart før byggjearbe­ida blir sett i gang. Kompetanse­n til å avgjere dette ligg hos kommunen».

Kommunen avgjør

Statens byggteknis­ke etat har siden skiftet navn til Direktorat­et for byggkvalit­et. Derfra har Agderposte­n fått stadfestet at den nevnte veilederen fra 2006 fortsatt er reglevant når det gjelder dette unntaket. Men de skriver samtidig at når det gjelder fortolknin­g av hva som er slingrings­monn for at dette unntaket skal gjelde – så er veilederen ikke relevant. «Dette er en vurdering kommunen må gjøre», svarer direktorat­et.

Flere som har deltatt på kontaktmøt­er mellom Nye Veier AS og ulike statlige/fylkeskomm­unale etater og de to berørte kommunene i forbindels­e med E18-utbygginge­n – har opplyst at dette med «slingrings­monn» har vaert et tema, og at det her ble konkludert med at 1–2 meter var maks avvik som kunne aksepteres uten forutgåend­e søknad om regulering­sendring. ▶

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? KOMMUNEN MØTTE NYE VEIER: I oktober hadde Arendal kommune et møte med Nye Veier AS i forhold til at kommunen har reist tilsynssak fordi de mener det statlige veibyggese­lskapet har begått ulovlighet­er når de hevet E18-linja 4-5 meter ved utløpet av Torsbuåsen. Fra venstre: Kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d og plansjef Roy Vindvik fra Arendal kommune, utbyggings­sjef Tordis Vandeskog fra Nye Veier AS, kommunejur­ist Anette Frantzen Brekke, prosjekter­ingsleder Stian Blindheim i Nye Veier AS, Jon-Terje Eikeland og prosjektdi­rektør Magne Ramlo fra Nye Veier AS.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD KOMMUNEN MØTTE NYE VEIER: I oktober hadde Arendal kommune et møte med Nye Veier AS i forhold til at kommunen har reist tilsynssak fordi de mener det statlige veibyggese­lskapet har begått ulovlighet­er når de hevet E18-linja 4-5 meter ved utløpet av Torsbuåsen. Fra venstre: Kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d og plansjef Roy Vindvik fra Arendal kommune, utbyggings­sjef Tordis Vandeskog fra Nye Veier AS, kommunejur­ist Anette Frantzen Brekke, prosjekter­ingsleder Stian Blindheim i Nye Veier AS, Jon-Terje Eikeland og prosjektdi­rektør Magne Ramlo fra Nye Veier AS.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? HEVET E18 5 METER: Nye Veier AS fulgte opp prosjekter­ingen de overtok fra Statens vegvesen da de hevet veilinja på nye E18 med nesten 5 meter ved utløpet av Torsbuåsen­s vestside. Kommunen har åpnet tilsynssak fordi de mener hevingen skulle vaert søkt om, men Nye Veier AS fastholder at de formelt hadde et slingrings­monn som tilsier at de ikke var nødt til å søke.
FOTO: VIDAR FLØDE HEVET E18 5 METER: Nye Veier AS fulgte opp prosjekter­ingen de overtok fra Statens vegvesen da de hevet veilinja på nye E18 med nesten 5 meter ved utløpet av Torsbuåsen­s vestside. Kommunen har åpnet tilsynssak fordi de mener hevingen skulle vaert søkt om, men Nye Veier AS fastholder at de formelt hadde et slingrings­monn som tilsier at de ikke var nødt til å søke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway