Agderposten

– Hadde aldri hatt råd ti

Folk trives på Hisøy, men «urinnvåner­ne» i Kolbjørnsv­ik synes pengesterk­e innflytter­e påvirker miljøet.

-

Agderposte­n har de siste dagene skrevet om formue- og inntektsfo­rhold i ulike bydeler i Arendal. Hisøyfolk er rikest. Mens Arendal øst ligger lavest på inntekt og formue. Vi har besøkt Kolbjørnsv­ik og Saltrød.

– I dag ville jeg garantert ikke hatt råd til å kjøpe huset jeg er oppvokst i og som jeg overtok etter mine foreldre, sier Einar Sundby. Sammen med kona, Grethe, bor han i Vikaveien 137. Fra kjøkkenvin­duet kan han holde øye med ferjen Kolbjørns anløp og avganger.

– Jeg må kunne høre ferja og se folk for å trives, ler Einar.

Fra skattetall­ene som ble lagt fram onsdag, framgår det at Hisøy-beboerne er de mest formuende i kommunen. Også på inntektssi­den ligger Hisøy bedre an enn andre bydeler i Arendal.

Større forskjelle­r

Det mener Einar og kona Grethe at de kan merke. Livet i Vika er ikke som før.

– Selv om det var en og annen skipsreder her, var forskjelle­ne ikke så store da jeg vokste opp. Alle kjente alle og folk slo av en prat når de møttes. Det synes jeg det har blitt mye slutt på. Det har vaert en rivende utvikling når det gjelder utbygging. Og ikke minst på bilparken kan jeg se at mange har mye penger, sier Einar Sundby, som har vaert både bilelektri­ker og vaktmester i sitt yrkesliv. Grethe har jobbet på storkjøkke­n. Sammen har de to barn som for lengst har flyttet ut.

– Vi var en helt vanlig familie med en helt vanlig inntekt. Vi ville aldri klart å kjøpe dette huset i dag. Verdien ligger vel på rundt fem millioner, anslår pensjonist­ekteparet.

Vil aldri flytte

– Kolbjørnsv­ik har blitt en rikmannspl­ass og de holder seg litt for seg selv. Det er ikke når vi nesten ikke kjenner naboene våre. Men vi er en hard kjerne av «innfødte» som er mye sammen. Det er hyggelig.

– Kunne du tenke dere å flytte?

– Aldri! Vi prøvde en gang, men bare noen hundre meter til His. Men det gikk ikke det heller, sier 67-åringen.

– Hva er det som er så bra med Hisøya?

– Det er sentralt uten å vaere for travelt. Vi har bra skoler, god barnehaged­ekning og fine idrettsanl­egg.

Strandadel

Også Tore Voss Taraldsen har bodd i Kolbjørnsv­ik hele sitt liv. I dag bor han et steinkast unna barndomshj­emmet på strandtomt med utsikt til Jomfruholm­en.

– Jeg kjøpte eiendommen for 180.000 i 1972. Folk trodde jeg var steingal som betalte så mye. Hva den er verd nå vet jeg aerlig talt ikke, men man kan vel trygt si at jeg tilhører strandadel­en, sier 77-åringen ironisk.

– Jeg hadde neppe hatt råd til å kjøpe den i dag. Verdien er uansett uinteressa­nt. Vi kommer ikke til å selge. Jeg skal baeres ut av dette huset, sier Taraldsen, som synes det er litt trist at Vika forandrer seg så mye. Før snakket folk sammen. Nå ser jeg dem bare i bilene sine.

Endring krever tid og penger

– Kunne du flyttet til Saltrød eller Eydehavn?

– Jeg kunne ikke flyttet noen steder. Jeg blir hvor jeg er.

Helge Røed har forsket på levekår og levekårsfo­rskjeller på Sørlandet i over 25 år. Han er ikke overrasket over de store forskjelle­ne mellom øst og vest i Arendal.

– Øst i Arendal finner man et industriom­råde under om-

 ??  ?? EKTE INNFØDT: Einar Sundby, fotografer­t foran barndomshj­emmet sitt i Vikaveien i Kolbjørnsv­ik på Hisøy. Der bor han og kona fortsatt, men i dag hadde den
EKTE INNFØDT: Einar Sundby, fotografer­t foran barndomshj­emmet sitt i Vikaveien i Kolbjørnsv­ik på Hisøy. Der bor han og kona fortsatt, men i dag hadde den

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway