Agderposten

– Men er det negativt

Sonja Jenssen synes folk i Arendal øst kan vaere stolte over å vaere Arendals sosiale samvittigh­et. Øst tar imot folk – også fra Hisøy – når livet ikke går på skinner.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Sonja Jenssen er en av dem som elsker Arendal øst, som engasjerer seg i naermiljøe­t og jobber aktivt for å snu negative trender for bydelen. Hun er leder for Saltrød og omegn naeringsog interessef­orening og ungdomsklu­bben Studio 38. Hun er nestleder i Saltrød og Eydehavn Arbeiderla­g og sitter i styret i Folkets hus.

– Trenden burde snu

Det bekymrer henne at ulikhetene i inntekt og formue mellom Arendal øst og resten av Arendal har økt kraftig fra 2016 til 2017.

– Vi burde vaere i ferd med å snu det, sier hun tankefullt, og nevner gode ting som har skjedd her i nyere tid:

Først og fremst en ny og moderne Stuenes skole, utvikling av Arendal havn og veldig god bussforbin­delse mellom Eydehavn og sentrum.

– En gavepakke ved sjøen

Sonja Jenssen peker på en kjent kjede av årsaker: God plass gir rimelige tomter og boliger, og dermed også mange kommunale boliger til vanskeligs­tilte. Der det er rimelig å bo, vil også folk med små inntekter bosette seg – enslige, folk med deltidsjob­ber, uføretrygd og andre navordning­er.

– Er det egentlig negativt at vi har rimelige boliger? At du kan få et hus i vannkanten for 2-3 millioner? Arendal øst er jo en gavepakke til de som vil bo sjønaert, sier hun.

– Burde vaere stolte

Sonja Jenssen lukker ikke øynene for at en konsekvens av dette er at noen nabolag sliter med sykdom og kriminalit­et.

– Det må kommunen ta tak i, sier hun.

– Vi burde vaere stolte over at vi er den bydelen med høyest sosial samvittigh­et. Folk har det godt her, sier hun og forteller at for en del år siden var det 103 kommunale boliger i Arendal øst, og null på Hisøy.

– Jeg vet ikke hvordan det er nå, men det er fortsatt en skjev fordeling. Det betyr at folk som trenger kommunal bolig kommer fra hele kommunen og hit. I prinsippet også fra Hisøy, sier hun.

Tror framsnakk hjelper

Den skjeve fordelinge­n av kommunale boliger har bystyret tatt tak i, og har vedtatt at hele kommunen skal tas i bruk. Det var 254 kommunale boliger i Arendal i 2017, først og fremst i Arendal sentrum og Arendal øst. Noen er også kommet på Hisøy, et sted mellom 5 og 22, ifølge et kart i Arendal Eiendoms årsmelding.

– Det eneste jeg tror hjelper, er å framsnakke Arendal øst, så folk får vite at dette er et godt sted å bo, sier hun.

– Det eneste? Er det ikke noe politikere og naeringsli­v kan gjøre?

– Jo, det må investeres i naeringsut­vikling og nye boligområd­er. At kommunen har tillatt at Krøgenes blir en propp for utviklinge­n i øst, er meget beklagelig, sier hun engasjert.

På Krøgenes kommer nå matbutikk nummer tre, og det tror hun vil styrke Krøgenes-området på bekostning av områdene lenger øst.

– Det er ikke bra at fordi Arendal sentrum sliter, så slutter kommunen å satse på naeringsut­vikling i distrikten­e, mener hun. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway