Agderposten

Giganthumm­eren blir Risør-attraksjon

Engasjemen­tet rundt den svaere hummeren som måler 82 centimeter og veier 5,3 kilo har vaert enorm.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Det hadde vaert dumt om noen spiste en av Norges største hummere, så derfor søkte vi om å få den omplassert, forteller daglig leder Wieger van Brunschot ved Risør Akvarium til Agderposte­n.

Det var NRK som først omtalte den svaere hummeren som ble tatt i teine av fisker Harald Gulestøl ved Bremanger i Sogn og Fjordane. Med sine 82 centimeter og 5,3 kilos vekt er den i øvre sjiktet av hummere.

– Fikk hakeslepp

Brødrene Berggren, en av landets eldste fiskeforre­tninger som er lokalisert i Sandefjord, kjøpte deretter hummeren fra Vestlandet.

– Vi visste at vi fikk en leveranse med hummer på litt over to kilo, men da vi åpnet kassen fikk vi hakeslepp. Den var voldsomt stor, forteller butikkeier Kjell Henry Olsen til Agderposte­n.

De ansatte i butikken diskuterte hva de skulle gjøre med hummeren, og tok kontakt med Havforskni­ngsinstitu­ttets avdeling Flødevigen i Arendal, som ikke ville at hummeren skulle ut i havet igjen.

Donerer den bort

Dermed ble de satt i kontakt med Risør Akvarium, og bestemte seg for å gi hummeren en mulighet til godt liv videre.

– Vi bestemte oss for å donere hummeren til dem, uten å ta betalt for den. Det kan bli litt artig å følge den videre, sier butikksjef Olsen, som har gitt hummeren navnet Hroar.

Jobber med rigging

– Ledelsen i fiskebutik­ken var grei og sa ja til prosjektet vårt. Så nå jobber vi med å rigge her slik at hummeren kan flytte hit så fort som mulig, forteller Wieger van Brunschot til Agderposte­n.

Han hadde ikke sett hummeren i levende live da avisen pratet med ham, kun på bilder. Men at det er stort for akvariet å få en hummer på denne størrelsen til Risør, legger han ikke skjul på.

– Det er stort, ja. Jeg tror mange vil ta turen for å se på den. Så det er bra for oss, absolutt, sier van Brunschot.

Forsker Alf Ring Kleiven i Havforskni­ngsinstitu­ttet sier til NRK at det sjelden fiskes så store hummere, og at sjansen er størst på Vestlandet.

– Denne var 48 centimeter fra pannehorn til hale, og vi har tidligere fått inn rapporter om hummere opp til 55, så den tilhører toppsjikte­t, sier han til kanalen.

Kleiven forteller videre at hummeren på mange måter har et «evig» liv, siden den ofte skifter vev og har få naturlige fiender.

Settes i karantene

– Det er vanskelig å anslå alder, men det hadde ikke overrasket meg om den var rundt 30 år, sier han til NRK.

Nå håper daglig leder i Risør Akvarium at de kan legge forholdene godt til rette for hummeren slik at den får et langt og godt liv hos dem, og at de får oppleve at den skifter skall.

– I første omgang skal den bo i et karantenek­ar på noen tusen liter. Den får god plass til å bevege seg, og det vil ikke vaere andre sjødyr i samme kar, sier van Brunschot. Det siste av flere årsaker: – Det som kan vaere en utfordring med så store hummere når man plasserer dem i kar med andre dyr, er at den kan gå til angrep. Men også omvendt, dersom den har det så godt at den skifter skall hos oss. Da vil den vaere veldig sårbar, forklarer akvariets leder. ▶

 ?? FOTO: TORE MYRBERG, IRISØR ?? TUNG: – Kan dere forte dere å ta bilder? Den er ganske tung, sier Wieger van Brunschot med et stort smil.
FOTO: TORE MYRBERG, IRISØR TUNG: – Kan dere forte dere å ta bilder? Den er ganske tung, sier Wieger van Brunschot med et stort smil.
 ?? FOTO: TORE MYRBERG, IRISØR ?? PÅ PLASS: Sverre Stenersen og Wieger van Brunschot observerer hummeren i det midlertidi­ge .
FOTO: TORE MYRBERG, IRISØR PÅ PLASS: Sverre Stenersen og Wieger van Brunschot observerer hummeren i det midlertidi­ge .
 ?? FOTO: KJELL HENRY OLSEN ?? ENORM: Sammenlign­et med en normal hummer er Hroar et beist.
FOTO: KJELL HENRY OLSEN ENORM: Sammenlign­et med en normal hummer er Hroar et beist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway