Agderposten

Enige om småkutt – uenig om 70 mill.

Da formannska­pet i Arendal møttes for å diskutere neste års budsjett fant de sammen om flere gode tiltak verdt noen millioner. Men kampen vil trolig stå om eiendomssk­atten og mer enn 70 millioner de neste fire årene.

- ØKONOMI Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Mange av rådmannens forslag til budsjett er gode og en videreføri­ng av politiske vedtak, men vi vil spare Elim bokollekti­v på Hisøy foreløpig og halvere kuttet til skolene, sier varaordfør­er Terje Eikin (KrF).

På vegne av posisjonen la han frem deres forslag til budsjett for Arendal i 2019, og fikk en liten tommel opp fra Høyre, som sitter i opposisjon.

– Det er flott vi er enige om å ta vare på tilbudet fra ELIM, men det er store mangler hos posisjonen. De har ikke lagt frem noen endringer i investerin­gene og støtter rådmannens forslag om å øke eiendomssk­atten med 60 millioner de neste årene. Vi vil heller redusere den med 70 millioner fordi det er en usosial skatt, sier ordførerka­ndidat Geir Fredrik Sissener (H).

Også Frp i Arendal går inn for redusert eiendomssk­att de neste årene, men de vil kutte den helt.

Splittet kultursats­ing

Både posisjonen og Høyre er enige om å videre føre kulturhusm­illionen og støtten til Alternativ til vold og Gatejurist­ene. Kulturtilb­udet til de yngre skal til dels skjermes. Men når det gjelder tilbudet til de voksne, er posisjonen knallhard og vil naer halvere støtten til Kilden kulturhus i Kristiansa­nd og kutte støtten på 600.000 årlig til utstilling­er ved Kuben i Langsae på grunn av en anstrengte økonomien. Det er forslag Høyre stiller seg positive til og vil diskutere.

– Det vil vaere leit om de går for dette. Bytteforho­ldet for hva Arendal får igjen mot tilskuddet på 720.000 kroner er verdt langt mer i hva de får tilbake. Men jeg vil ikke begynne et spill om at hvis de kutter så kommer vi ikke til Arendal, sier administre­rende direktør for Kilden, Hans Antonsen.

Ved Kuben er direktør Jan Ledang overrasket over forslaget, uten å ville kommentere det ytterliger­e.

Eydehavn i spill

Posisjonen foreslår et flatt kutt til skolene på 4,2 millioner, fordelt på de 16 skolene i kommunen. Høyre vil bringe nedleggels­e av Eydehavn skole opp igjen, med en stipulert årlig besparelse på fem millioner fra 2020.

– Men vi vil stå på vårt valgløfte om å ikke røre skolestruk­turen denne perioden, så det står fast, sier Terje Eikin. Alle partiene er for effektivis­ering av kommunen, men der posisjonen vil spare to millioner

ARENDALSBU­DSJETTET

Lav befolkning­svekst, mange eldre, levekårsut­fordringer, høy arbeidsled­ighet og få barn utfordrer kommunens budsjett.

Sykefravae­ret i kommunen er høyt.

En satsing på barn og eldre ligger inne i budsjettfo­rslagene fra alle partiene.

årlig på innføring av LEAN, anslår Høyre at målet bør vaere opp mot 20 millioner mindre i året. Minst.

 ??  ?? I SPILL: Kilden i Kristiansa­nd, Kuben i Arendal, Eydehavn skole og Elim bofellessk­ap er alle involvert i budsjettfo­rslagene i Arendal.
I SPILL: Kilden i Kristiansa­nd, Kuben i Arendal, Eydehavn skole og Elim bofellessk­ap er alle involvert i budsjettfo­rslagene i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway