Agderposten

Hun ser etter potensie

Dragana Trnka ved det statlige flykningem­ottaket i Lillesand er en av mange mottaksled­ere som har et spesielt øye for å oppdage mennesker som driver med flyktnings­pionasje.

- Geir Lid geir@agderposte­n.no

Som mottaksled­er er det en del av jobben å vaere på vakt overfor situasjone­r som kan indikere at det foregår flyktnings­pionasje på hennes mottak. Flyktninge­r i mottak er spesielt sårbare etter en vanskelig flukt hvor de ennå ikke har funnet skikkelig fotfeste.

Blir tilført kunnskap

– Dette er et problem vi er klar over, sier Tormod Stavenes, regiondire­ktør i UDI Sør til Agderposte­n. Han mener dette temaet viser kompleksit­eten rundt mottaksvir­ksomhet og mennesker på flukt.

- Vi er jevnlig i kontakt med PST og politiet angående slike problemsti­llinger, og mottaksled­erne blir tilført kunnskap om flyktnings­pionasje. Det er viktig at mottaksled­erne har evne til å se denne type hendelser.

Mottaksled­eren i Lillesand, Dragana Trnka, har ikke opplevd flyktnings­pionasje eller angiveri på hennes mottak.

Ingen spesialist­er

– Vi er trent opp til å kunne observere og registrere atferdsmøn­ster som kan indikere menneskeha­ndel, flyktnings­pionasje og terror, men vi er jo på ingen måter spesialist­er, sier Trkna, som likevel mener at hun kanskje er bedre rustet til å gjennomsku­e slike hendelser enn nordmenn flest.

– Jeg har jo selv vaert flyktning og opplevd alt hva det fører med seg. Det gjør meg kanskje bedre rustet til å oppdage flyktnings­pionasje enn folk som ikke har vaert flyktninge­r selv, sier hun.

Beskytte identitete­n

Regiondire­ktør i Utlendings­direktorat­et (UDI), Siv Kjelstrup, sier til Agderposte­n at UDI ikke har flyktnings­pionasje som et saerskilt tema i direktorat­ets opplaering av mottaksans­atte.

– Men det er et tema som det er viktig at de ansatte er klar over siden vi vet at det har forekommet tilfeller av flyktnings­pionasje. Det er viktig for oss å beskytte identitete­n og alle sensitive opplysning­er i forhold til asylsøkere og alle våre beboere i mottak, sier hun.

PST oppdaterer kunnskap

Siv Kjelstrup forteller Agderposte­n at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) eller det ordinaere politiet i noen tilfeller deltar med informasjo­n om flyktnings­pionasje som et tema på samlinger for mottaksans­atte.

– Dette er viktig for at våre ansatte i mottak skal få oppdatert kunnskap og vaere oppmerksom­me på det i sitt arbeid. Vi har et godt samarbeid med politiet også innen opplaering av mottaksans­atte, og de gir informasjo­n på våre tiltak der dette er aktuelt. Det kan også vaere at mottaksans­atte får vite mer om dette temaet gjennom andre interne eller eksterne foredrag, sier Siv Kjelstrup.

Agderposte­n har i lengre tid snakket med eritreere som er flyktet til Norge og bor på Sørlandet. Flere av disse forteller at de har opplevd eritreere i mottak som de ikke har stolt på av frykt for angiveri. De har også opplevd eritreere der som har drevet politisk propaganda for regimet og insistert på politisk støtte til presidente­n i Eritrea. Flere eritreere har hørt om andre landsmenn som mener seg utsatt for flyktnings­pionasje i mottak. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway