Agderposten

– Her kan ikke bli ann

Rådmannen innstilte på avslag, men et enstemmig kommunepla­nutvalg sa ja til utbedring av myr og riving av rester etter et nedbrent hus i Barbudalen.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Vi har tillit til at Sørco vil få til et pent anlegg, sier utvalgsled­er Nina Jentoft (Ap).

Rådmannen mente at Arendal kommune ikke kunne gi dispensasj­on fra plankravet i kommunepla­nen fordi stedet hvor Sørco som nylig kjøpte Barbu Naeringsse­nter, vil bygge parkerings­plass, ligger for naer Barbuelva.

Vernesone for ørretbekk

I utgangspun­ktet gjelder vernesonen innenfor 100 meter rundt Barbuelva, som er en ørretbekk.

I tillegg mente rådmannen at Barbudalen bør sees som en helhet, og kunne ikke anbefale søknaden. Dessuten pekte han på planene om en tursti langs elva, og mente at en parkerings­plass ville komme i konflikt med disse planene.

Sørco vil rydde og fjerne restene etter huset som brant ned for noen år siden og reetablere naturstein­smurene slik at ikke den gamle muren raser ut og løse masser renner ned i elva.

– Vi hadde en befaring på halvannen time og var etterpå enige om at de omsøkte arbeidene ikke kunne vaere til hindre for noe. Snarere tvert imot, her blir det bare penere, sier Jentoft.

Mur i ferd med å rase ut

Kommunepla­nutvalget fikk se at muren som Sørco vil reetablere, er i ferd med å rase ut.

– Her har vi et tilbud fra en privat naeringsdr­ivende som vil reparere muren. Hvis vi hadde sagt nei, kan det hende kommunen hadde vaert nødt til å reparere den, påpeker Jentoft.

– Vi var enstemmig enige på tvers av alle partier om at i Barbudalen kan det ikke bli annet enn penere, legger hun til.

Kommunepla­nutvalget mener dessuten at de 12 parkerings­plassene som Sørco vil anlegge der hvor brannruine­ne er i dag, ikke trenger å vaere i konflikt med planene om kultursti langs Barbuelva.

– Ja, det finnes planer om en tursti. Men det finnes ikke penger. Dermed er det uvisst når stien kan realiseres. Når den en gang kommer, kan det helt sikkert gjøres noe for å slippe frem syklende og gående på stien, mener utvalgsled­er Nina Jentoft.

Kan bare bli penere

Både hun og de andre medlemmene i kommunepla­nutvalget mener det som nå skal gjøres, vil gjøre veien som allerede går nedover Barbudalen ved bekken, mye penere.

– Dette er en etterspurt forskjønne­lse. I dag er det jo litt rufsete i området. Vi så også at eiendommen nord for Barbu naeringsse­nter er i ferd med å få en fasadeendr­ing. Sørco er i dialog med naboen og kan kanskje dra med seg flere i arbeidet med å gjøre Barbudalen finere, sier Jentoft.

Bjørn Magnussen eier billageret i Barbudalen. Eiendommen har vaert brukt som illustrasj­on på Barbudalen­s manglende skjønnhet. Men det skal skje forandring­er også her.

– Vi skal rydde opp og vil gjøre fasaden på bygget penere. Arkitekt er engasjert og tegninger klare, fortalte han Agderposte­n for to måneder siden.

Blir minilager

Magnussen har solgt eiendommen til Barbu Minilager, som han eier halvparten av. Midterste etasje er allerede bygget om til 40 små boder. Nå skal øverste etasje også bygges om. Fasadene skal kles med grå plater, de små vinduene lukkes og de store beholdes, forklarte Magnussen som har eid bygget i Barbudalen i 12–15 år.

Bak Sørco står familien Sørbøe, med far Johnny som hovedaksjo­naer og sønnen Ståle Sørbøe som daglig leder.

Petter Aaland er utviklings­direktør og deltok på befaringen onsdag hvor han forklarte hva Sørco ønsker med rehabilite­ringen og utvidelsen av parkerings­tilbudet.

Sørco kjøpte Barbu Naeringsse­nter i februar i år av Martin Hausevik. Naeringsse­nteret er på 2.400 kvadratmet­er bygningsma­sse over tre etasjer, med 3,5 mål tomt. Allerede ved overtakels­en gjorde Sørco det klart at de ønsket å bidra til en penere innkjøring til byen ved å oppruste fasaden til å vaere mer i harmoni med den gamle lokstallen på nedsiden, hvor Barbu interiørhu­s holder til.

 ??  ?? FORSKJØNNE­S: Kommunepla­nutvalget fikk forklart av Sørcos utviklings­direktør Petter Aaland (til høyre) i blå jakke, Minilager som er i ferd med å få ny fasade.
FORSKJØNNE­S: Kommunepla­nutvalget fikk forklart av Sørcos utviklings­direktør Petter Aaland (til høyre) i blå jakke, Minilager som er i ferd med å få ny fasade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway