Agderposten

Vil kutte tannlegere­gningen

Rødt vil bruke 3 milliarder kroner for å gjøre det billigere å gå til tannlegen. Tannhelset­ilbudet er et stort hull i velferdsst­aten, sier partileder­en.

-

– Gratis tannhelse til flere er viktig i kampen mot Forskjells-Norge. Derfor er dette den største satsinga i Rødts alternativ­e statsbudsj­ett. Her viser vi at det er mulig å komme ganske langt på bare ett år, sier partileder Bjørnar Moxnes til Frifagbeve­gelse.

Partiet legge fram sitt alternativ­e budsjett i slutten av neste uke. Rødt vil totalt bruke tre milliarder kroner neste år på følgende tiltak:

* Gratis tannhelset­jeneste for alle til og med året man fyller 25 år. I dag gjelder dette til fylte 18 år. Anslått å koste 500 millioner kroner.

* Egenandels­tak for tannhelse på 2.000 kroner for alle over 25 år. 40 prosent av alle utgifter over dette beløpet skal refunderes. Redusere tannlegere­gningen betydelig for 1,1 millioner nordmenn.

* Reverserin­g av regjeringe­ns kutt i tannhelse ved å justere takstene i tråd med prisvekst og ta inn igjen takst for tannregule­ringer som regjeringe­n har foreslått å fjerne. Kostnad: 51 millioner.

En spørreunde­rsøkelse Opinion har utført for FriFagbeve­gelse og Dagsavisen viser at hver tredje nordmann, 33 prosent, har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker. Blant dem som oppgir en årsinntekt under 300.000 svarer nesten halvparten at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlegen av økonomiske årsaker. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway