Agderposten

Ingen penger til kulturturl­øype

For fem år siden ble en kulturhist­orisk løype fra Langsae til Barbu lansert. Lite har skjedd siden. Sykelønn er ikke på bordet når forhandlin­gene om ny IA-avtale starter. Men Virke nekter å inngå en avtale som freder sykelønnen i fire nye år.

-

Kommunepla­nlegger Kristin Fløystad forklarte i Agderposte­n for to måneder siden at den kulturhist­oriske løypa ikke er inne i noen av Arendal kommunes budsjetter.

Siden løypa kun er en plan som ingen har bevilget penger til, er det heller ingen som jobber med å få realisert løypa.

Fløystad forklarte at det er bystyret som må be administra­sjonen prioritere arbeidet med løypa.

Hun opplyste at løypa vil koste mellom 6 og 10 millioner kroner.

– Vi hadde håpet å få til noe i forbindels­e med bypakken og samarbeide­t med veivesenet. Men de mener turløypa blir for bratt og vil en mest mulig effektiv gang- og sykkelvei, forklarte hun i Agderposte­n 14. september.

Fløystad er optimist og mener løypa kan realiseres med en kombinasjo­n av statlige, kommunale og private midler. Hun viser til at Alnaelva i Oslo er realisert ved hjelp av statlige midler til en kulturhist­orisk løype.

Planene som ble lagt frem i 2013 er en 7 km lang sløyfe som skal knytte kulturperl­ene i arendal sammen. Planene inkluderte en flytebru over Langsaevan­net. Torsdag startet forhandlin­ger om en ny avtale om Inkluderen­de Arbeidsliv (IA) mellom staten og partene i arbeidsliv­et.

Sykelønnso­rdning var ventet å bli en het potet under forhandlin­gene, men den diskusjone­n er skjøvet på i påvente av Sysselsett­ingsutvalg­ets anbefaling­er, som kommer på nyåret.

Virke er imidlertid krystallkl­are på at en ny IA-avtale ikke må låse sykelønnen i fire nye år, slik dagens avtale gjør.

– For Virke er det uaktuelt å bli med på en avtale som stenger for nødvendige endringer i sykelønnso­rdninger basert på Sysselsett­ingsutvalg­ets rapport, sier administre­rende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til NTB.

IA-avtalen, som reforhandl­es hvert fjerde år, løper ut 31. desember i år, og har som mål å redusere sykefravae­ret og få flere inn i arbeidsliv­et. – IA-avtalen har gjort det til et tabu å diskutere sykelønn, og det vil vi ikke lenger vaere med på. Når vi vet at Norge har verdens høyeste sykefravae­r uten at vi har verdens sykeste befolkning, så må vi kunne diskutere sykelønn som en del av denne prosessen, uttalte tidligere forhandlin­gssjef i Virke, Inger Lise Blyverket, til NTB i sommer.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? hvordan de har tenkt å rehabilite­re murene og rive restene etter det nedbrente huset i Barbudalen. I bakgrunn ser vi Barbu
FOTO: ELISABETH GROSVOLD hvordan de har tenkt å rehabilite­re murene og rive restene etter det nedbrente huset i Barbudalen. I bakgrunn ser vi Barbu
 ?? ILL-FOTO: NTB SCANPIX ?? GRATIS: Rødt vil at staten skal ta en større del av folks tannlegere­gninger og ha gratis tannlege for alle opp til 25 år.
ILL-FOTO: NTB SCANPIX GRATIS: Rødt vil at staten skal ta en større del av folks tannlegere­gninger og ha gratis tannlege for alle opp til 25 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway