Agderposten

Nekter å inngå IA-avtale som freder sykelønnen

Sykelønn er ikke på bordet når forhandlin­gene om ny IAavtale starter. Men Virke nekter å inngå en avtale som freder sykelønnen i fire nye år.

- Birgitte Iversen, NTB

Torsdag startet forhandlin­ger om en ny avtale om Inkluderen­de Arbeidsliv (IA) mellom staten og partene i arbeidsliv­et.

Sykelønnso­rdning var ventet å bli en het potet under forhandlin­gene, men den diskusjone­n er skjøvet på i påvente av Sysselsett­ingsutvalg­ets anbefaling­er, som kommer på nyåret.

Virke er imidlertid krystallkl­are på at en ny IA-avtale ikke må låse sykelønnen i fire nye år, slik dagens avtale gjør.

– For Virke er det uaktuelt å bli med på en avtale som stenger for nødvendige endringer i sykelønnso­rdninger basert på Sysselsett­ingsutvalg­ets rapport, sier administre­rende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til NTB.

IA-avtalen, som reforhandl­es hvert fjerde år, løper ut 31. desember i år, og har som mål å redusere sykefravae­ret og få flere inn i arbeidsliv­et.

– Verdens høyeste sykefravae­r

– IA-avtalen har gjort det til et tabu å diskutere sykelønn, og det vil vi ikke lenger vaere med på. Når vi vet at Norge har verdens høyeste sykefravae­r uten at vi har verdens sykeste befolkning, så må vi kunne diskutere sykelønn som en del av denne prosessen, uttalte tidligere forhandlin­gssjef i Virke, Inger Lise Blyverket, til NTB i sommer.

Organisasj­onen har tatt til orde for å vurdere kutt i utbetaling­ene og at arbeidsgiv­er må betale mer for langtidssy­kefravaere­t.

LO er avvisende til en ny IAavtale uten samme sikring av sykelønnso­rdningen som i dagens avtale.

– Det er viktig å ha den tryggheten. Det er viktig å ha ro rundt sykelønnso­rdningen for at vi skal ha fokus på det faglige arbeidet, disse to tingene henger sammen, sier LOs 2. nestleder Roger Heimli Haga til NTB på vei inn til forhandlin­gene.

Kan bli siste avtale

Statssekre­taer Christl Kvam (H) leder forhandlin­gene. Hun sier målet er å «gi en blodoverfø­ring» til avtalen som har virket i 17 år. Flere av partene på arbeidsgiv­ersiden har varslet om betydelig avtaletrøt­thet blant sine medlemmer.

Om sykelønn viser Kvam til at statsminis­ter Erna Solberg (H) har sagt at ordningen ikke skal røres i løpet av denne stortingsp­erioden.

– Det ligger i mandatet jeg har fått, sier hun til NTB.

Hun sier forhandlin­gene vil vise om det er grunnlag for å inngå en ny avtale.

Virke har lenge vaert tydelige på at det ikke er sikkert de ønsker å gå med på en ny avtale. Også arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) og NHO har uttrykt skepsis til avtalen, fordi målet om å få ned sykefravae­ret med 20 prosent og få flere funksjonsh­emmede inn i jobb, ikke er nådd.

Virke sier en forutsetni­ng for en ny avtale er at den retter seg tydelig inn mot små og mellomstor­e virksomhet­er og deres behov.

– Og vi må tørre å diskutere legenes sykemeldin­gspraksis, sier Ivar Horneland Kristensen.

Advarer mot forhastede grep

Administre­rende direktør Anne Turid Wikdahl i Spekter sier de vil snu mange steiner før de er villige til å se på sykelønnso­rdningen.

– Vi tror det er veldig viktig å ha en god sykelønnso­rdning og at det virker inkluderen­de i arbeidsliv­et. Vi er redd for at forhastede grep gjør at flere faller utenfor, sier Wikdahl til NTB.

Avdelingsd­irektør for arbeidsgiv­erpolitikk for KS, Anne-Cathrine Hjertaas, sier KS er åpne for å diskutere sykelønnso­rdningen, men bare vil gjøre endringer hvis alle parter er enige om det.

NHO har tidligere varslet at de ønsker å diskutere sykelønnso­rdningen, men har ikke konkludert i saken. Alle arbeidstak­erorganisa­sjonene ønsker en ny IA-avtale, men har varslet at det er uaktuelt å røre sykelønnen.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? INKLUDEREN­DE ARBEIDSLIV: Virke-leder Ivar Horneland Kristensen vil ikke inn i en ny IA-avtale som stenger for endringer i sykelønnen de kommende årene.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX INKLUDEREN­DE ARBEIDSLIV: Virke-leder Ivar Horneland Kristensen vil ikke inn i en ny IA-avtale som stenger for endringer i sykelønnen de kommende årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway