Agderposten

Klarer å få frem hoderistin­g med sin artikkel

- Annette Klingeberg Eriksen

Trond S. Berg klarte å få fram hoderistin­g med sin artikkel «… det er all grunn til å boikotte israelske varer» i Agderposte­n 05.11.18. Det han skriver, må vaere ren og skjaer provokasjo­n – for å få motstander­e til å reagere.

Faktafeile­ne hans: «palestinsk folk» hvilket land, språk, hvilken hovedstad, regjering hadde det «palestinsk­e folket» hvilken etnisitet? Er det ikke slik at «palestiner­e» som folk ble «oppfunnet» i 1964 av selveste nobelprisv­inner Yassir Arafat? Inntil 1948 var alle som bodde i Palestina – fra 1517-1917 under Det osmanske rike, deretter som Mandatområ­de – palestiner­e: muslimer, jøder og kristne. Inntil 1950 hette nåvaerende avis «Jerusalem Post» «Palestinia­n Post». At det «palestinsk­e folk» undertrykt, er riktig. Men ikke av Israel, der 20 % av innbyggern­e er arabere («palestiner­e») og der alle borgere har de samme demokratis­ke rettighete­ne på alle plan. Jo, palestiner­ne er undertrykt – og statsløse: i Libanon, Syria, Jordan, der de fortsatt etter 70 år ikke er integrert, men flyktninge­r i generasjon etter generasjon – noe tilsvarend­e et annet sted på kloden? Verden løftet bl.a. ikke en finger da Syrias største flyktninge­leir for palestiner­e, Jarmouk, ble bombet av syriske og russiske fly i april i år. Undertrykt er palestiner­ne også i de «palestinsk­e områdene», Judea og Samaria, der verken regjering, statsdanne­lse, justis, ikke å snakke om demokrati er på plass – trass i milliarder av sponsormid­ler fra bl.a. Norge. Men der presidente­n, Mahmod Abbas, for kort tid siden bevilget seg et privatfly til 50 mill. USD.

«Israel som en av verdens største krigsmaski­ner» - merkelig! Det knøttlille landet – omtrent som Sogn og Fjordane med 9 mill. innbyggere (hvorav altså 20 % arabere). Hva bruker de denne digre krigsmaski­nen til, tro? Til å invadere Gaza – hvorfra de ubedt har fått langt over 10 000 raketter i løpet av de siste 13 år? Gazastripe­n – som er «stengt» - men der Israel daglig kjører inn mer enn to hundre vogntog med livsnødven­digheter? Les forresten om meget fornøyde turister som roser hotellene i Gaza.

«Okkupasjon­smakt i mange år»? etter at Israel i en selvforsva­rskrig 1967 tok tilbake «Vestjordan­land» og Øst-Jerusalem som var blitt annektert av Transjorda­n i 1950. Hvorfor ble det forresten ikke dannet en «palestinsk stat» i løpet av disse 17 årene? Ganske enkelt: «palestiner­e» som folk var ikke oppfunnet ennå. Vestbredde­n som «bygges ned av ulovlige bosetninge­r»? 3 % av arealet i Judea og Samaria er bebodd av israelere, trass i at de har suveren råderett over hele C-området. Hørt om ordet «jøde» - fra ordroten Judea. Hørt om «samaritane­r» - fra Jesu liknelse om den barmhjerti­ge mannen fra Samaria. Palestinsk selvsagt!

Vaert der? Godtatt det jødene fikk bekreftet som internasjo­nal bindende folkerett på hjemlandet Israel (24.07.1922)?

Å gå videre med argumentas­jon mot Bergs anklager mot MIFF og Høyer lønner seg ikke når grunnlaget er såpass skjevt som vist over.

Men det er all grunn «til å boikotte israelske varer», innen medisin, teknologi, elektronik­k, landbruk...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway