Agderposten

Alvannstan­d

- Nils Seldal Willy Andersen John Husebø og Arne Borg, grunneiere

orden. Forstå det den som kan!

I arbeidet med å utbedre bekken mellom Sørsvann og neste vann i dette bynaere vassdraget, Daletjenna som befinner seg bak nybygget til Jula og Megaflis så har forholdet til fisk og andre vannlevend­e organismer kommet i bakgrunnen. Det er AustAgder fylkeskomm­une som har tilsynsmyn­dighet for slike saker. Grunneiern­e til vannet kan ikke se at fiskeyngel lenger kan passere i bekken, slik den nå ser ut. Bekken mellom vannene har fått hard medfart av den industriby­ggingen som er utført både på Stoa Vest og det som heter Østerengtu­net. I slike saker er kommunen ansvarlig etter Vannressur­sloven, men her som i mange andre forvaltnin­gssaker kommer kommunen lett i «spagat» mellom alle sine roller. I denne saken også som byggesaksa­nsvarlig. Vi mener at byggherren for nybygget på Stoa der XXL og andre butikker holder til nå for lengst skulle fått melding fra kommunen om at hele bekken må repareres.

Den nå over 1,5 år lange kampen vi har ført mot ødeleggels­ene av Sørsvann har vaert vanskelig og de ulike tilsynsmyn­digheter har vaert mer opptatt av å gjemme seg for ubehagelig­e spørsmål enn å stå rakrygget opp og ta sitt ansvar. Det oppleves blant annet at kommunen i liten grad har vaert villig til å høre på våre argumenter og synes å vaere mest opptatt av å skjerme utbygger av stedets handelsvir­ksomhet. Som innbyggere er det skremmende å se hvordan de offentlige etatene, som skal ha tilsyn med naturødele­ggelser, viker når handelsnae­ringen skal ha sitt.

Heldigvis er ikke skadene på bekken uopprettel­ige. Kommunen og fylkeskomm­unen kan kreve retting av feil utført arbeid slik at et nytt bekkeløp fra rundkjørin­gen foran Biltema til der jernbaneli­nja krysser området bak butikken til Tess kan bygges om. Det er denne delen av bekken som ligger i rør og det må nok ny bekk også gjøre, men det er nå mulig å utføre en riktig bekkelukki­ng. Eksperter på området anbefaler at slike rør i bekk legges så dypt at det blir stående en del vann igjen i bunnen av disse når vannivået er på sitt laveste. På fagspråket kalles dette slukevne og det er denne slukevnen som gjør det mulig for fiskeyngel å bevege seg i tilstrekke­lig med vann, selv i tørre perioder. Her er vi også så heldige at velges denne måten å reparere bekken på så er det ingen bygninger i traseen mellom ny Rema-butikk og Tess.

Kommer dette på plass så kan kommunen ta de siste arbeider med opprenskni­ng av bekken foran Esso og beplante skråningen­e her med de angitte tresorter som binder jordmassen­e i bekkeskrån­ingen. Helt til slutt minner vi på at det er viktig at veieier pålegges å etablere et drift og vedlikehol­ds systemer som hindrer at vannveiene tettes igjen. Enkelt forklart at bekken jevnlig må renses og her kan nok tidligere oppsynsman­n Bringsverd komme med gode råd om hvordan en slik vedlikehol­dsrutine kan se ut.

Så spør vi og kanskje også dere lesere om hvordan bynaere vassdrag i form av bekker og vann kan ødelegges av helt vanlig utbygging av områder. Her svarer vi gjennom muntlig uttalelse i saken fra Norges vassdrags og energidire­ktorat (NVE) at «dette var slett planarbeid i kommunen» Ja for klarer ikke våre politikern­e gjennom sine regulering­splaner å ivareta hensynet til vassdrag og andre naturinngr­ep så gjør ikke utbyggere det heller. Når kommunen ikke tydelig sier fra i regulering­splanen om vern av bekker og annet så kan disse lett ødelegges når området bygges ut. Lokalt har vi hatt flere saker med gjenfyllin­g av bekker der mulighet for fisk til å gyte er blitt ødelagt og igjen så handler det ofte om et svakt planverk i kommunen og sakene må igjen og igjen behandles etter at skaden er skjedd.

Arendal kommune som vassdragsa­nsvarlig blir med andre ord ikke opprådd for oppgaver med det første. Nå vil det vaere mulig for kommunen i samarbeid med oss grunneiere rundt vannet og f inne frem til gode løsninger i arbeidet med å få Sørsvann tilbake til sin normalvann­stand. Det er bare å ta kontakt!

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? vannstande­n i Sørsvann er blitt permanent forhøyet med 50–80 centimeter. De
FOTO: ELISABETH GROSVOLD vannstande­n i Sørsvann er blitt permanent forhøyet med 50–80 centimeter. De

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway