Agderposten

Trenger dypdykk i makta

Han ville gitt journalist­ene et dypdykk i maktforhol­d, hvis han ble redaktør i Agderposte­n.

- Arne Ingmar Eggen

Du er innstilt som Venstres andrekandi­dat til det første fylkesting­et i nye «store» Agder. Hvordan kan det nye fylket gjøres enda mer attraktivt?

– Det gjøres vanvittig mye bra i Agder allerede. Universite­tet er i vekst, naeringsli­vet skaper store verdier og det naermest popper opp gründerhus over hele regionen. Denne utviklinge­n må vi forsterke. For å gjøre fylket mer attraktivt må vi satse på by- og stedsutvik­ling. Gode steder å bo har mer enn arbeidspla­sser de har også spennende kulturtilb­ud som mange har lyst og mulighet til å delta på.

Hvordan er det mulig å skape utvikling og samtidig redusere klimautsli­ppene?

– Her kan vi laere mye av prosessind­ustrien i regionen vår som har gjort store grep for å bruke ressurser mer effektivt. Både fordi det er bra for klima og miljø, men også fordi det gjør driften mer lønnsomt.

Vi må tenke smartere bygging av byer og tettsteder hvor vi får brukt avfall og energi fra bygg og virksomhet­er til noe positivt framfor å kaste eller miste det.

Du er selv fra Arendal. Hvordan kan motsetning­sforholdet mellom de to største byene i Agder gjøres mindre?

– Motsetning­sforholdet kan bli mindre ved at vi klarer å synlig- Jacob Haugmoen Handegard Fra: Arendal Alder: 23 Yrke: Student Sivil status: Singel Aktuell: Nominert som Venstres andrekandi­dat til det nye fylkesting­et. gjøre at det nye Agder vil vaere bedre for alle. Eksempelvi­s kan vi som en samlet region trekke til oss flere investerin­ger, men også få tak i flere statlige arbeidspla­sser. Samtidig er det viktig at vi i starten av arbeidet med den nye regionen holder på intensjone­ne i samarbeids­avtalene våre. Da må vi sørge for at eksempelvi­s fordelinge­n av statlige arbeidspla­sser oppleves rettferdig i regionen vår.

Du studerer statsviten­skap på UIA i en landsdel som har et lavt utdannings­nivå. Hvordan kan det gjøres høyere?

– Vi må bruke de største pengene på de aller minste. Gjennom å få flere barn inn i barnehage og SFO kan vi sørge for at flere får støtten de trenger, tidligere i utdannings­løpet. Videre må vi sørge for at vi jobber aktivt med psykisk helse i hele utdannings­løpet både gjennom konkrete tilbud som eksempelvi­s helsesykep­leier, men også gjennom bevisstgjø­ring.

Hva ville du gjøre om du ble ordfører i Arendal?

– I motsetning til det øvrige politiske miljøet bortsatt fra Venstre og SV ville jeg sett på måter for å sørge for at bilister betaler for å kjøre på veiene i Arendal og at vi bruker alle pengene på å få til bedre kollektivt­ilbud sånn at vi kan reise grønnere og mer effektivt i Arendal kommune. Denne ordningen må vaere så rettferdig som mulig sånn at folk opplever at alle avgiftene som betales inn står i stil med deres bruk av vei.

Og sjefredakt­ør i Agderposte­n?

– Jeg ville gitt journalist­ene anledning til å gjøre et dypdykk i maktforhol­d og -strukturer på Sørlandet slik at vi får ansvarligg­jort folk på en skikkelig måte. ▶ aie@agderposte­n.no

 ?? FOTO: PETTER N. TOLDNAES. ?? VIL UTGJØRE EN FORSKJELL: Jacob Haugmoen Handegard fra Arendal er av de mange unge politikern­e som nå ønsker å gjøre det nye Agder-fylket til et enda bedre sted å studere, bo og arbeide.
FOTO: PETTER N. TOLDNAES. VIL UTGJØRE EN FORSKJELL: Jacob Haugmoen Handegard fra Arendal er av de mange unge politikern­e som nå ønsker å gjøre det nye Agder-fylket til et enda bedre sted å studere, bo og arbeide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway