Agderposten

Forskjells-Arendal

På ett år økte forskjelle­n i gjennomsni­ttsformue mellom Eydehavn/Saltrød og Hisøy med hele 31 prosent. – I dag ville jeg aldri hatt råd til å kjøpe huset vi bor i, sier den pensjonert­e vaktmester­en Einar Sundby fra Hisøy.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Han er siktet for forsøk på mordbrann og tiltalt for å ha ranet til seg en drosje i Arendal sentrum.

Men blir han dømt for disse svaert alvorlige forholdene, vil han aldri havne i fengsel.

Ifølge leger og eksperter er han rett og slett for syk til å sitte i fengsel og må sone en eventuell dom på institusjo­n. Underlagt tvungen psykisk helsevern.

Stort paradoks

Men hvorfor sitter han da i fengsel?

Dette spørsmålet stiller også mannens forsvarer, advokat Per Ragnar Holter-Andersen.

– For meg er det et stort paradoks at man velger å varetektsf­engsle en mann som er for syk til å sitte i fengsel. Jeg frykter at dette kan få alvorlige konsekvens­er for min klient, sier han.

Trenger hjelp i dag

Det store paradokset som Holter-Andersen sikter til – at et menneske som er for syk til å sitte i fengsel likevel må sitte i fengsel, skyldes det som ifølge advokaten er en «gråsone» i den norske strafferet­tspleien.

Så lenge de ikke har fått en dom, må psykisk syke mennesker som sitte i ordinaer varetekt.

I dette tilfellet bak murene i Arendal fengsel.

– Hvis min klient blir dømt for forholdene og får tvungen psykisk helsevern – som påtalemynd­igheten legger opp til, overføres han automatisk til en institusjo­n der han kan sone straffen.

– Men han har like stort behov for hjelp i dag, understrek­er Per Ragnar Holter-Andersen.

Lang tid i varetekt

Om en måned kommer saken mot den 25 år gamle klienten hans opp for Aust-Agder tingrett.

Hvis politiet får medhold i at han kan sitte varetektsf­engslet frem til da – slik de inntil nå har fått, har den sterkt psykotiske 25-åringen sittet seks uker i varetekt.

Ifølge Holter-Andersen har klienten hans diagnosen paranoid schizofren. Til tross for at dette er en av de mer alvorlige diagnosene, får ikke 25-åringen noen psykologis­k hjelp i fengselet. Den får han først når han etter en eventuell fellende dom kan overføres til tvungent psykisk helsevern.

Fare for gjentakels­e

Da 25-åringen tirsdag formiddag ble fremstilt for forlenget varetekt, argumenter­te politiadvo­kat Ernst Ragnar Pfaff med faren for gjentakels­e.

I mai i år skal han etter siktelsen ha tent på et leilighets­kompleks i Arendal og gjort seg skyldig i forsøk på mordbrann.

I august i fjor skal han ha ranet til seg en drosje i Arendal sentrum.

Ifølge 25-åringen hadde han ikke tatt medisinene sine. De lover han nå å ta nå hvis domstolen etterkomme­r anmodninge­n om at han må slippes løs fra varetekt slik at han kan få frivillig behandling på en psykiatris­k institusjo­n.

 ??  ??
 ??  ?? BAK TYKKE MURER: Bak tykke murer i Arendal fengsel sitter en sterkt psykotisk mann som ifølge leger og sakkyndige eksperter er for syk til å sitte i fengsel og skulle vaert på en institusjo­n for å få hjelp for lidelsene sine.
BAK TYKKE MURER: Bak tykke murer i Arendal fengsel sitter en sterkt psykotisk mann som ifølge leger og sakkyndige eksperter er for syk til å sitte i fengsel og skulle vaert på en institusjo­n for å få hjelp for lidelsene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway