Agderposten

Forberedel­sene i gang før flytting av fregatten

Sjøforsvar­et jobbet fredag med sikringen av KMN Helge Ingstad som ligger i Hjeltefjor­den utenfor Bergen. Det er usikkert når flytting av skipet starter.

- ▶ ØYGARDEN ▶ Helle Høiness, NTB

Den havarerte fregatten ligger med kraftig slagside naer land ved Sturetermi­nalen i Øygarden etter å ha kollidert med tankskipet Sola natt til torsdag, og skal løftes på en lekter og deretter fraktes til Haakonsver­n.

– Vi jobber fortsatt med sikringen. Derfor er det vanskelig å si om vi får startet i dag eller i morgen, men alle ønsker å få fartøyet hjem, sa presse- og informasjo­nsoffiser Thomas Gjesdal til NTB fredag formiddag.

Fartøyet skal holdes på plass med stålwirer. Det er sveiset fem nye festepunkt­er på fregatten og ti festepunkt­er på land.

Deretter skal fregatten opp på lekter og fraktes til Haakonsver­n. Slepebåter og lekter var fredag på vei til havaristed­et.

Kollisjone­n skjedde i nattemørke­t 4.02 torsdag morgen. Fregatten Helge Ingstad kom inn fra trondheims­traktene etter å ha deltatt i NATO-øvelsen Trident Juncture. Tankskipet Sola hadde nettopp hentet oljelast på Sturetermi­nalen i Øygarden kommune og var på vei ut. Fregatten har normalt ikke på det automatisk­e identifika­sjonssyste­met AIS, det er uavhengig av om den er med i øvelse eller ikke, opplyser Forsvaret til NTB.

Svar om ett år

– Vi er i innledende fase med å samle inn faktainfor­masjon. Dette omfatter også elektronis­ke spor. og fysiske spor. I tillegg intervjuer vi de involverte, sier avdelingsd­irektør Dag Sverre Liseth i Havarikomm­isjonen.

Bergens Tidende skriver at all kommunikas­jon mellom trafikksen­tralen på Fedje og de involverte fartøyene er overlevert politiet og Havarikomm­isjonen.

Den norske havarikomm­isjonen samarbeide­r med Forsvarets havarikomm­isjon og med havarikomm­isjonen i Malta, som er der oljetanksk­ipet Sola er registrert. Samtidig har politiet sin etterforsk­ning.

– Havarikomm­isjonens rapport er klar innen ett år, sier Liseth.

Fredag midt på dagen var det fortsatt usikkert når selve flyttingen kan komme i gang.

Teknisk Ukeblad skriver at det er 385.000 liter diesel om bord.

– Sikkerhete­n til mannskap og eventuelt dykkere står i høysetet. Først når det er helt trygt, kan de starte tømmingen. Også den operasjone­n kan ta en del tid, sier prosjektle­der Claus Christian Apneseth i Miko Marine, et selskap som har patent på oljevernut­styr for tømming av tanker i forliste skip, til Teknisk Ukeblad.

– Fikk varsler

Det er ikke registrert oljeskadde fugler eller sjøpattedy­r, opplyser Kystverket.

Det var fredag ettermidda­g lite igjen å se av forurensni­ngen av drivstoff og det er lite som er lekket fra havaristen. I tillegg er det lagt ut nye og kraftigere lenser, og det blir lagt i doble ringer.

Ifølge nettstedet Aldrimer fikk fregatten advarsler fra både tankskipet og Kystvernet.

Forsvaret vil ikke kommentere denne opplysning­en.

– Vi ønsker ikke å si noe om hendelsesf­orløpet. Nå er politiet og Havarikomm­isjonen i gang med sine undersøkel­ser, sier Thomas Gjesdal.

 ??  ?? SIKRER FREGATTEN: Arbeidet er i gang for å få berget fregatten Helge Ingstad fredag etter kollisjone­n natt til torsdag. Kystverket­s DV Utvaer og bergingsbå­ten Flekkerøy er i gang utenfor Sturetermi­nalen. Fartøyet må sikres så det ikke glir ut og forsvinner i dypet. FOTO: JAN KÅRE NESS, NTB SCANPIX
SIKRER FREGATTEN: Arbeidet er i gang for å få berget fregatten Helge Ingstad fredag etter kollisjone­n natt til torsdag. Kystverket­s DV Utvaer og bergingsbå­ten Flekkerøy er i gang utenfor Sturetermi­nalen. Fartøyet må sikres så det ikke glir ut og forsvinner i dypet. FOTO: JAN KÅRE NESS, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway