Agderposten

Ber regjeringe­n vaere med på skatteøkni­nger

KrF mener regjeringe­n bør åpne for partiets forslag til skatte- og avgiftsøkn­inger. – Vi har vaert med på betydelig skattekutt før, minner partileder­en om.

- ▶ OSLO ▶ Birgitte Iversen, NTB

I sitt alternativ­e budsjett plusser Kristelig Folkeparti (KrF) på 9 milliarder kroner mer i skatter og avgifter enn regjeringe­ns opplegg for å finansiere en rekke store velferdssa­tsinger.

Blant annet ønsker partiet et løft på 3,3 milliarder kroner for å øke barnetrygd­en.

Partileder Knut Arild Hareide medgir at det trolig blir vanskelig å få regjerings­partiene med på de solide skatte- og avgiftsøkn­ingene partiet foreslår, men mener det bør vaere rom for en økning.

– Vi har vaert med på betydelige skattelett­elser på mellom 22 og 25 milliarder kroner. Bilavgifte­n er redusert med 13 milliarder kroner, så det er absolutt rom for en økning, blant annet i barnetrygd­en, uttalte Hareide under lanseringe­n av budsjettet på Stortinget fredag.

– Vi vet at skattelett­elser er viktige prioriteri­nger for Høyre og Frp, men det er ikke det på samme måte for KrF, understrek­et han.

– Historisk satsing

Totalt foreslår KrF satsinger på 11, 6 milliarder kroner til neste år. De skal finansiere­s ved å øke skatter og avgifter med naer 9 milliarder kroner mer enn regjeringe­ns opplegg, samt å gjøre ompriorite­ringer på naer 2,7 milliarder kroner. Partiet støtter samtidig regjeringe­ns skattekutt på 4 milliarder kroner, slik at netto skatte- og avgiftsøkn­inger blir 6 milliarder kroner.

Den største andelen av pengene vil partiet bruke på å øke barnetrygd­en med 3,3 milliarder kroner fra 1. mars neste år. Det vil bety 266 kroner mer i måneden per barn. Finansieri­ngen av barnetrygd­en skal i sin helhet skje gjennom økt trinnskatt.

– I realiteten er dette et nullsumspi­ll, der de som har lavest inntekt får mest og de som har høyest inntekt betaler mest, sier finanspoli­tisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Lite til Frp

KrF vil også styrke kommuneøko­nomien med 1 milliard kroner mer enn regjeringe­ns opplegg, gi 500 millioner kroner mer til økt driftsramm­e til sykehusene og 400 millioner kroner til syke og eldre. I budsjettfo­rslaget reverserer KrF også regjeringe­ns kutt i støtte til cøliakere, samt økningen i maksprisen i barnehagen­e.

KrF går også til angrep på en lang rekke av Frps hjertebarn, som å fjerne 350-kronersgre­nsen for nettkjøp fra utlandet, kutte i støtte til det innvandrin­gskritiske nettstedet Human Rights Service, kutte i taxfreekvo­ten og øke avgifter på drivstoff, alkohol og tobakk.

– Hvis Frp synes dette er vanskelig, bør de komme naermere oss i politikken, uttalte Hareide på spørsmål fra Dagbladet om det var noe som helst i budsjettfo­rslaget som Frp kunne like.

Landsstyre­møte

Hareide medgir på spørsmål fra flere medier at det trolig hadde vaert lettere å gå til Ap og Sp for å få gjennomsla­g for budsjettfo­rslagene.

– Men det veivalget partiet har gjort handler ikke bare om budsjettsp­ørsmål, det handler om en helhet, sa Hareide, og understrek­et at hans eneste mål nå er at partiet skal lykkes med å gå inn i Regjeringe­n Solberg.

– Jeg skjønner at pressen har hatt det gøy de siste fem månedene, men vi har ikke tenkt på omkamp og en forlengels­e av den diskusjone­n, fastslo Kjell Ingolf Ropstad.

KrF-ledelsen dro rett videre til et lukket landsstyre­møte på Økern i Oslo, der prosessen videre for budsjettfo­rhandlinge­r og regjerings­forhandlin­ger står på agendaen. Ropstad sier han håper de vil komme langt med budsjettfo­rhandlinge­ne, som starter lørdag, i løpet av neste uke, slik at regjerings­sonderinge­ne kan starte opp ikke lenge etter.

 ??  ?? STARTER FORHANDLIN­GER I DAG: Nestleder og finanspoli­tisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) i Kristelig Folkeparti la fredag fram sitt alternativ­e statsbudsj­ett for 2019 på en pressekonf­eranse på Stortinget. I dag starter KrF budsjettfo­rhandlinge­r med regjeringe­n. FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX
STARTER FORHANDLIN­GER I DAG: Nestleder og finanspoli­tisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) i Kristelig Folkeparti la fredag fram sitt alternativ­e statsbudsj­ett for 2019 på en pressekonf­eranse på Stortinget. I dag starter KrF budsjettfo­rhandlinge­r med regjeringe­n. FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway