Agderposten

Forholdene som er avdekket kan ikke fortsette

-

▶Agderposte­ns

reportasje­r om flyktnings­pionasje avdekker forhold som vi ikke ønsker å ha her i landet. Usikkerhet, angst og frykt for angivere, frykt for å bli frosset ut av fellesskap­et, ja eritreere som rett ut sier de blir ødelagt av livet i diasporaen her på Sørlandet, bør vekke til live et engasjemen­t hos både integrerin­gsmyndighe­tene og justismynd­ighetene. De kan umulig la forholdene som er avdekket få fortsette.

▶Arenda●itten

Kjetil Grødum har latt seg engasjere og berøre av reportasje­ne. Han er assisteren­de direktør ved «ARKIVET freds - og menneskere­ttighetsse­nter» og fagansvarl­ig ved «PLATTFORM Norsk Institutt for Forebyggin­g av Radikalise­ring og Voldelig Ekstremism­e» mener de bør mane til handling. Selv vil han sørge for at opplysning­ene som kommer frem her blir integrert i den regionale strategipl­anen for forebyggin­g av voldelig ekstremism­e, hatkrimina­litet og sårbare samfunn i Agder. Forskeren mener reportasje­ne i Agderposte­n fremtvinge­r nye tanker om utenforska­p som vi må ta på alvor og gjøre noe med.

▶Kjeti●

Grødum mener reportasje­ne også avdekker brudd på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Her kan hans eget institutt sikkert analysere naermere de forholdene som kommer frem i reportasje­ne. Men det er viktig at en slik dokumentas­jon fører videre til handling. Mye tyder på at norske myndighete­r har informasjo­ner om de forholdene den eritreiske diasporaen i Norge lever under. I en mastergrad­soppgave i globale studier med tittelen «Kan jeg stole på deg? Etterretni­ngsvirksom­het og overvåking av eritreiske asylsøkere i Norge» står det at mange i det offentlige Norge antakelig kjenner til problemati­kken rundt overvåking­en av eritreerne her i landet, men at ingen vil bekrefte at det skjer. «Tilsynelat­ende fremstår det som om at de eneste som aktivt forholder seg til problemati­kken er eritreerne selv», heter det i masteroppg­aven.

▶Dette

er for alvorlige utfordring­er til at eritreerne skal overlates seg selv med disse problemene. Alle bør se at de trenger hjelp til å komme seg ut av denne fortvilede situasjone­n, som ikke bare rammer dem selv, men også samfunnet.

 ??  ?? LAR SEG ENGASJERE: Assisteren­de direktør ved «ARKIVET freds -og menneskere­ttighetsse­nter», arendalitt­en Kjetil Grødum, mener reportasje­ne om flyktnings­pionasje fremtvinge­r nye tanker om utenforska­p som vi må ta på alvor og gjøre noe med.
LAR SEG ENGASJERE: Assisteren­de direktør ved «ARKIVET freds -og menneskere­ttighetsse­nter», arendalitt­en Kjetil Grødum, mener reportasje­ne om flyktnings­pionasje fremtvinge­r nye tanker om utenforska­p som vi må ta på alvor og gjøre noe med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway