Agderposten

Kirkens glass i ferd med å bryte sammen

Noen av blyglassvi­nduene i Trefoldigh­etskirken i Arendal er så ødelagt at de står i fare for å bryte sammen og falle ned. Dermed er de en fare både for kirkegjeng­ere og seg selv.

- KIRKEBYGG Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Arendal kirkelige fellesråd hadde nylig saken til behandling.

I referatet kommer det klart frem at flere av vinduene er klassifise­rt i tilstandsk­ategori 4, som betyr at situasjone­n er kritisk.

«Det er fare for at vinduene kan bryte sammen og falle ned, noe som represente­rer en fare både for besøkende i kirken, men som også resulterer i at «glassbiten­e» i vinduene kan knuses og dermed medføre til at reparasjon­en blir mer omfattende og betydelig mer kostbar» står det i referatet.

I løpet av året er det gjennomfør­t en kontroll av de fleste vinduene, og det er utarbeidet en tilstandsr­apport med et estimat over antatte utgifter.

Tar hele 2019-budsjettet

Rapporten antyder en utgift på 1,35 millioner kroner pluss stillas og provisorie­r for å rehabilite­re de glassene som nå er vurdert til tilstandsk­ategori 4.

I rapporten heter det at det må påregnes at det under utbedrings­arbeidet blir avdekket svakheter ut over det som er anført i rapporten.

Det er derfor i budsjettet foreslått å bruke hele investerin­gsbevilgni­ngen til kirker i 2019, pluss bruk av avsatte midler med inntil en halv million kroner for å få utbedret de mest ødelagte vinduene.

– Det er 14 paneler på galleriniv­å som utgjør en fare for å få ytterliger­e skader hvis de blir stående uten å bli utbedret, forklarer avdelingsl­eder Petter Nordberg i Arendal kirkelige

fellesråd.

190 blyglasspa­neler

Totalt er det rundt 190 blyglasspa­neler i Trefoldigh­etskirken. Den ble tatt i bruk i 1888 og fagpersone­r regner med at slike vinduer kan påregnes å ha en levetid på rundt 100 år før det er behov for full rehabilite­ring med ny blyinnfatn­ing.

Norberg vil ikke begi seg inn på å gjette hvor mye det vil koste å utbedre de 14 panelene som det haster med.

– Tiltaket krever tillatelse av antikvaris­ke myndighete­r, og retningsli­njene for gjennomfør­ing kan ha innvirknin­g på kostnadene. Slike oppdrag krever offentlig utlysing i markedet, det stilles krav til kompetente leverandør­er som kan vise til gjennomfør­te arbeider med tilsvarend­e tiltak, forklarer Norberg.

Han sier det ikke blir nødvendig å stenge kirken mens rehabilite­ringen pågår.

– Det må rigges til med stillaser for å demontere og så remontere og dette vil ikke påvirke den normale driften, forsikrer han.

 ??  ??
 ??  ?? SPRIKER: – Det har oppstått sprekker mellom blylistene og glasset, enkelte steder buler glasset og noen steder har glasset sprukket, forklarer avdelingsl­eder Petter Norberg som har ansvaret for kirkebygg i Arendal Kirkelige fellesråd.
SPRIKER: – Det har oppstått sprekker mellom blylistene og glasset, enkelte steder buler glasset og noen steder har glasset sprukket, forklarer avdelingsl­eder Petter Norberg som har ansvaret for kirkebygg i Arendal Kirkelige fellesråd.
 ??  ?? VERST: Her opp på det vestre galleriet har ett av glasspanel­ene løsnet og heller innover. Her er vinduet sikret med en tråd slik at det ikke skal falle ut over kirkebenke­ne.
VERST: Her opp på det vestre galleriet har ett av glasspanel­ene løsnet og heller innover. Her er vinduet sikret med en tråd slik at det ikke skal falle ut over kirkebenke­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway