Agderposten

Johns bil finnes det ikke maken til

John Lien (56) i Åmli har bygget bil i mange år. Men aldri før noe som ligner på Ghost of 7. Timer etter at den ble avduket på Oslo Motor Show, var Lien invitert til SEMA, verdens største bilmesse, i Las Vegas.

-

56-åringen har bygget bil i mange år, men aldri før noe som ligner på denne.

Tusenvis av arbeidstim­er ligger bak John Liens Ghost of 7, en bil som det ikke finnes maken til i hele verden. Nå skal han til Las Vegas og verdens største bil- og motormesse.

Jeg er født i dritt. Jeg tror den vanskelige barndommen har gjort meg kreativ, og gitt meg skaperevne. Jeg ble vant til å fikse alt selv.

– Jeg er av den nøkterne typen. Jeg tror ikke på det før jeg får en offisiell invitasjon, sier Lien.

På Oslo Motor Show i oktober ble han invitert av selveste John D’Agostino, en legende for alle som bygger amerikansk­e biler.

– Jeg har hørt om en svenske som opplevde det samme. Det er veldig spesielt, jeg tror ikke folk forstår hvor spesielt det er å bli invitert sånn rett etter at bilen er avduket, forklarer Lien.

Han innrømmer at han tenkte: Hva i himmelens navn har jeg gjort! da han fikk reaksjonen fra publikum og bilkjenner­e. 41.000 mennesker besøkte Oslo Motor Show i oktober.

Masse premier

Invitasjon­en til Las Vegas var en ting, selv om den var den gjeveste. Ghost Of 7 fikk også prisene Publikums Favoritt, Showets Beste og John D’Agostinis pris.

«This car is in worldclass», sa den legendaris­ke bilbyggere­n etter å ha sett vidunderet.

– Så jobbet vi da også som idioter på slutten for å få bilen ferdig. Vi klarte det med 3,5 timers margin. Da hadde vi holdt på med bilen i over ett år, forteller John Lien.

Han har fått hjelp av landets beste på området, og fraktet bilen med seg rundt til de aktuelle ekspertene.

– Jeg tror jeg har kjørt rundt 10.000 kilometer med bilen på henger etter at jeg hadde satt sammen hovedskrog­et ved juletider, fortsetter han.

50 av samme merke

Det er bygget 50 biler av samme type som Ghost of 7.

– De fleste er bygget som kitcar, altså av deler som er satt sammen. Jeg kjøpte karosseri og ramme av en fyr på Geilo som hadde kjøpt den i påvente av at avgiftene skulle forsvinne, forteller bilbyggere­n.

Selgeren ga opp, men Lien var optimist.

Og i fjor ble avgiftene på selvbygde biler gjort om. Han slapp å betale en avgift på 730.000 kroner.

– Jeg er Ap-politiker i Åmli kommunesty­re. Men syntes det var stas da samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) avduket bilen. Gøy var det også at hans forgjenger Ketil Solvik-Olsen, som sto for avgiftsend­ringen, hadde bedt om å vaere med, forteller Lien.

Ingen ligner på denne

– Ingen av de andre 50 OZE Rods ligner på denne. Karosserie­t er bygget om, interiøret og alt innvendig er unikt. Det samme er logoen, i hvitt bladgull, som pryder koffertlok­ket både utenpå og inni.

Lien forteller at han og samarbeids­partnerne ville komme med noe som aldri har vaert sett før.

– Jeg har tenkt mye, både alene og sammen med dem som har hjulpet meg. Det er Ivar Åsland som har tegnet bilen, forteller han.

– Jeg hadde ikke klart dette uten deres ideer. Vi har drodlet om hvordan interiøret, dashbordet og listverket skulle gjøres. Alt er håndbygget. Listene er kjøpt i USA, håndbøyd og kromma. Fabrikken som lager listene sa at dette ikke var mulig. Men vi klarte det, jubler John Lien.

Vokste opp med fyll og vold

Han har tidligere fortalt sin historie i Åmliavisa om hvordan han vokste opp med juling, fyll, mobbing og overgrep. Han drakk seg full som niåring og ble også selv en som tydde til vold.

– Alt det er meg, det også. Jeg er født i dritt. Jeg tror den vanskelige barndommen har gjort meg så kreativ, og gitt meg skaperevne. Jeg ble vant til å fikse alt selv. Nå har jeg et så herlig liv som det går an på denne jord. Både privat, og på jobb, sier John Lien.

Han forteller stolt om sine to døtre på 18 og 23 år. Eldstejent­a studerer til lege.

– Tenk at jeg som kom fra den barndommen, får oppleve dette. Det her helt fantastisk, sier Lien om døtrene.

Også kona får skryt.

Fantastisk kone

– Jeg har verdens snilleste kjerring. Hun er overhodet ikke interesser­t i bil, men finner seg tålmodig i min altoppsluk­ende interesse. Jeg har sikkert 1000 timer i garasjen. Til gjengjeld ser jeg aldri på TV, forteller Lien.

Bilbygging­en er en hobby. Til daglig er han brannmann i Østre Agder Brannvesen i Åmli. I tillegg er han ungdomsarb­eidet på menighetss­enteret hver onsdag og fredag.

– Jeg er tillitsval­gt og represente­rer Arbeiderpa­rtiet i kommunesty­ret. Du kan si jeg er veldig lokalengas­jert, mens det som skjer ute i verden ikke er så interessan­t.

 ??  ??
 ??  ?? HÅNDLAGET: – Vi har bygget en bil som ingen har sett før. Her er mye håndbygget, som interiøret, dashbordet og listverket, forteller John Lien. Her med vidunderbi­len hjemme i garasjen i Åmli. Hanhar fått god hjelp og har samarbeide­t med et helt team bestående av Norges beste på sitt område.
HÅNDLAGET: – Vi har bygget en bil som ingen har sett før. Her er mye håndbygget, som interiøret, dashbordet og listverket, forteller John Lien. Her med vidunderbi­len hjemme i garasjen i Åmli. Hanhar fått god hjelp og har samarbeide­t med et helt team bestående av Norges beste på sitt område.
 ??  ?? HØYTIDELIG AVDUKING: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (naermest) og tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen avduket «Ghost of 7» på Oslo Motor Show i oktober. Derettersa­tte de seg inn i det mye omtalte prakteksem­plaret av en bil. Ved siden av sitter bileieren selv, John Lien fra Åmli. FOTO: RONNIE KRABBERØD
HØYTIDELIG AVDUKING: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (naermest) og tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen avduket «Ghost of 7» på Oslo Motor Show i oktober. Derettersa­tte de seg inn i det mye omtalte prakteksem­plaret av en bil. Ved siden av sitter bileieren selv, John Lien fra Åmli. FOTO: RONNIE KRABBERØD
 ??  ?? TEAMWORK: John Lien er eier, bilbygger og prosjektle­der, men har fått hjelp av denne gjengen: Ivar Aasland, Øivind Henriksen, Arne Skorstad, Richie Chlaszczak, Knut Kongsten, Trond Arild Jørgensen og Daniel Farestad.
TEAMWORK: John Lien er eier, bilbygger og prosjektle­der, men har fått hjelp av denne gjengen: Ivar Aasland, Øivind Henriksen, Arne Skorstad, Richie Chlaszczak, Knut Kongsten, Trond Arild Jørgensen og Daniel Farestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway